Belediye gelirleri 500 kat geriye gitti!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, beklenen belediye finans yasasının çıkmamasının tüm belediyeleri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek; “Belediyelerin gelirleri 500 kat geriye gitti. Vuku bulan olaylar ve doğan ihtiyaçlar karşısında 500 kat geri gitmiştir. Reel olarak hesabını yaptığınızda karşınıza bu çıkıyor” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği’nin Meclis Toplantısı’nda konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği Encümen Üyesi Dr. Hasan Akgün, hizmetlerinin aksamadan yürütülebilmesi için ivedilikle belediyelerin gelirlerini arttırılması gerektiğini belirtti.
“Belediyeler Birliği olarak kapsamlı bir çalışma yaptık”
Türkiye’de bin 200’e yakın belediyenin çöpünü zor topladığını ve araçlarına zor mazot alabildiğini kaydeden Başkan Akgün; “Özellikle Orta Anadolu ve Doğu’ya doğru gittiğiniz zaman oradaki belediye başkanı diyor ki; “Bu mührü kime vereyim? Ben köyüme gidemiyorum. Çünkü seçimden sonra geldik baktık kasa tamtakır. 5 kuruşumuz yok, yandık bittik bizi kurtarın” diyor. Türkiye Belediyeler Birliği olarak bu belediyelerimizden almış olduğumuz raporları da ekleyerek sayın Cumhurbaşkanımıza ve yerel yönetimlerle ilgili birime vermek üzere kapsamlı bir çalışmalarımızı yaptık. İçerisine önemli gelir kaynakları konmuştur. Örneğin emlak vergilerinin 2 yılda bir ama ihtiyaç duyulduğu takdirde 1 yıldan az olmamak üzere yeniden değerlendirilmesi çok önemli bir tespittir. Burada Büyükçekmece’yi örnek verdik. Büyükçekmece’de Kumburgaz D 100 Karayolu üzerindeki milyonlarca metrekare arsaların değeri satışta 1000 dolar ila 1.500 dolar arasında. Ama biz onlardan 69 TL üzerinden vergi alıyoruz. Almamak daha iyi çünkü yaptığımız masraf aldığımız paradan 2 kat daha fazla. Bu Türkiye’nin genelinde de böyle. Belediyeler öz kaynaklarını toplamak zorundadır” ifadesini kullandı.
“Motorlu Taşıt Vergisi’nin yüzde 50’sini talep ettik”
Hazırlanan raporda Motorlu Taşıt Vergileri’nin yüzde 50’sini talep ettiklerini de belirten Başkan Akgün şöyle konuştu: “Yol, tretuvar, bordür her şeyi belediyeler olarak biz yaparız ama Motorlu Taşıt Vergisi’nden bir gelirimiz olmaz. Yaptığınız yolu ve tretuvarı yıkan bir kamyona yaptırım da uygulayamayız. Şehir içinde trafik cezası verebilme yetkisinin Büyükşehirlere verilmesi ve belediye meclis kararıyla da gerektiğinde illere ve ilçelere verilebilmesi yönünde de bir talebimiz oldu. Bunun dışında çok daha radikal bir talebimiz daha oldu. KDV’den bir payın belediyelere aktarılması veya bir pay ilave edilmesi. Bu da üst siyaseti zorlayacak bir iştir. Belediyeler Birliği olarak belediyelerin gelirlerini arttırabilecek tespitlerimizi uzun zamandır yapmıştık. Tekrar gözden geçirdik son şeklini verdik ve sayın Cumhurbaşkanımıza ve ilgili birimlere aktarılıyor. Dolayısıyla bu sıkıntıyı sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı ve diğer ilgili bakanlarımız çok rahat anladılar diye düşünüyorum. Devletimizin 2020 yılı bütçesi ile birlikte bunların bir kısmının geçeceğine inanıyorum.”
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, Edirne'deki yerel yönetimi sert sözlerle eleştirdi: "Yollar bakımsız, sular akmıyor; Edirne bu ihmali hak etmiyor."
HABER: NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılı boyunca gümrük kapılarında yürütülen çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
HABER: NEZİR KARAYÜN/ BEYLİKDÜZÜ- Beylikdüzü Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Yılbaşı Konseri, genç müzisyenlerin sahnedeki güçlü performanslarıyla sanat dolu bir geceye dönüştü.
HABER: M. MUSTAFA KARAYÜN / ADOM AJANS- Türkiye Tüm Roman Dernekleri Konfederasyonu Genel Başkanı Fahrettin Savcı, Ankara’da gerçekleştirdiği temasların ardından önemli gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.
HABER: M.MUSTAFA KARAYÜN/ ADOM AJANS- AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba öncülüğündeki heyet, Ankara’da düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
HABER: NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS- Emlak sektöründe sahte ilanlar ve fahiş fiyat artışlarına karşı yeni bir dönem başlıyor. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi genişletiliyor.
HABER: NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS- Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 yılı Bölgesel Satınalma Gücü Paritesi verileri, Türkiye’de yaşam maliyetinin bölgelere göre büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu.
HABER: NEZİR KARAYÜN/ ESENYURT- Esenyurt Belediyesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları doğrultusunda beklenen kar yağışına karşı ilçenin dört bir yanında hazırlıklarını tamamladı.
HABER/ NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS - Altın, dünya genelinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle yükselişini sürdürüyor. Uzun süredir yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın, dolar bazında değer kazanmaya devam ederken tarihi
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), aralarında Ali Palabıyık’ın da bulunduğu 9 hakemi PFDK'ya sevk etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda gençlerde yerli üretim bilincini ve millî teknoloji farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenen Yerli ve Millî Teknoloji Ürünleri.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri için okul sıraları adeta birer sektörel mutfağa dönüştü.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.