Algoritmalar Dünyayı Ele Geçirdi

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “Dijitalin Serüveni” seminerinde, algoritma ve yazılımların insan davranışlarına etkisi ele alındı

26.04.2019 10:08:48 0
Algoritmalar Dünyayı Ele Geçirdi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı geçen yıl “Tüketici Serüveni” başlığıyla ilk kez düzenlediği etkinliklerini bu yıl “Dijitalin Serüveni” semineriyle devam ettirdi. Seminerin açılış konuşmasını “Gözetim Kapitalizmi ve Veri Endüstrisi” başlıklı sunumuyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı Direktörü ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gresi Sanje yaptı.

 

“Sürekli Gözetim Altındayız”

 

Dijital dünyanın hammaddesinin insan, verinin hammaddesinin ise insan davranışları olduğunu belirten Sanje; “Davranışlarımızla ürettiğimiz verilere göre kategorilere ayrılıyor ve algoritmaların manipülasyonuna maruz kalıyoruz. Bilgisayarımızdan Prag bileti baktığımızda, telefonumuza Prag otelleriyle ilgili reklam mesajı geliyor. Netflix ve Spotify’da tükettiğiniz içeriğe benzer içerikler size öneriliyor. Tüm dünyada 4.4 milyar insan ücretsiz sandığı hizmetlerden faydalanırken gönüllü olarak verilerini de paylaşmış oluyor. Sürekli olarak gözetim altındayız. Bu yeni düzende insana kalan tek şey düşünmek ve soru sormak” dedi.

 

“Yankı Odalarına Hapsediliyoruz”

 

Gözetim toplumuna doğru gidişatı değerlendiren isimlerden biri de BİLGİ Öğretim Görevlisi ve FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula oldu. Algoritmaların hayatın her alanını ördüğünü belirten Abdula, görüşünü yakın zamandan bir örnekle destekledi: “Cambridge Analytica, Facebook’tan Amerikan seçmeninin verilerini izinsiz olarak aldı. New York’taki demokratların görmesi gereken içerikleri güneydeki cumhuriyetçilere gösterdi. Burada sorun datayı izinsiz kullanmaktan ziyade, içeriği korkutmak amacıyla kullanarak etik olmayan faaliyetler yürütmek. Sonuç olarak Trump başa geçti ve tüm dünyanın kaderi değişti.” Abdula algoritmaların insanlara sevdikleri içerikleri göstererek yankı odalarına hapsettiğine ve herkesin güvenli alanında kalmayı tercih ettiğine de dikkat çekti ve “Robotlara gerek yok, algoritmalar dünyayı çoktan ele geçirdi” dedi.

 

İlk oturum BİLGİ Öğretim Görevlisi ve TBWA Reklam Ajansı Medya Sorumlusu Nüzhet Algüneş’in “Yeni İnsan, Yeni Medya” başlıklı sunumuyla son buldu. Algüneş konuşmasında “Medya 4.0” kavramına dikkat çekerek; lokal medyanın bittiğine, gelecekte global markaların içerik ve haber üretiminde tek hâkim olacağına vurgu yaptı.

 

Dijitalin Serüveni” etkinliğinin ikinci oturumu BİLGİ Öğretim Görevlisi ve MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Dijital İşimizi Nasıl Dönüştürdü?” paneliyle sürdü. Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, MediaMarkt Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Çağanur Atay Uçtu ve VakıfBank Kurumsal İletişim Başkanı Arzu Örsel’in katılımları ile gerçekleşen panelde dijital değişimlerin iş dünyasına nasıl yön verdiği ele alındı.

“Hikâyelerinize Sahip Çıkın”

 

Etkinliğin kapanışını BİLGİ Öğretim Görevlisi ve Yazar Yekta Kopan yaptı. Kopan, “Bizi Biz Yapan Hikâyeler” başlıklı konuşmasında “Dijitalleşme süreci ve inovasyon 30 bin yıl önce yapılan mağara duvar resimlerinde bile var olan kavramlar. Birileri ava gitti; sahaya çıktı, proje geliştirdi ve bir marka yarattı. Biri de mağarada kalarak o avın yani projenin resmini çizdi. Silinmeyen o boya inovatif boyutuyla öne çıkarken, imgeler üzerinden yapılan hikâye anlatımı pazarlamanın temellerini attı. Bugün hala bu yöntemlerle hikâye anlatımına devam ediyoruz. Hikâyelerinize sahip çıkın” dedi.

 

Haber Merkezi

 

 

Artar; Değerlerine Bağlı Güçlü Nesiller Yetiştiriyoruz

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Maarifin Kalbinde Ramazan” programında öğrenciler sahne aldı.

İzsiz’den Birlik Sofrasında Güçlü Mesaj...

HABER / NEZİR KARAYÜN - Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen büyük buluşmada birlik, dayanışma ve kardeşlik mesajları verildi.

Torosların Hikâyesi Yeni Kitapta Hayat Buldu

HABER / NEZİR KARAYÜN Adom Medya köşe yazarı Gündoğdu Yıldırım’ın 14. kitabı okurla buluştu. Torosların zorlu yaşamını ve bir gencin savaş gölgesinde verdiği iç hesaplaşmayı anlatan eser, okuyucuyu derin bir yolculuğa davet ediyor

Okumuş’tan Maarif Vizyonuyla Küresel Eğitim Yolculuğu...

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul’da eğitim alanında örnek çalışmalarıyla dikkat çeken Mimar Sinan Ortaokulu, Erasmus+ Akreditasyon başvuru sürecinde önemli bir başarı elde etti.

Yeni Eğitim Yuvasında Büyük Hedefler...

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitim camiasının yakından takip ettiği okul ziyaretleri kapsamında anlamlı bir buluşma daha gerçekleşti.

Minik Kalpler Ramazan Sofrasında Buluştu...

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Bazen anlamlı bir hikâye küçük bir isteğin ardından büyür ve unutulmaz bir hatıraya dönüşür.

Kalpleri Isıtan Nesiller Arası Buluşma

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitim yalnızca akademik başarıdan ibaret değildir.

Çetin; Alevîlik Yol, Bektaşilik Medeniyettir…

HABER / NEZİR KARAYÜN  - Alevîlik ve Bektaşîlik üzerine kaleme alınan yeni eser, yıllardır tartışılan birçok konuyu farklı bir bakış açısıyla ele alıyor.

Kapıda Karanfil ile Başlayan Eğitim Hikâyesi

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitim bazen bir dersle değil, bir davranışla başlar. Bir selam, bir teşekkür, bir karşılama…

Başarı Geleneğini Yaşatan Okula Anlamlı Ziyaret

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ – Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında İstanbul Büyükçekmece Şehit Münir Alkan Fen Lisesi Müdürü Zekeriya Çayhan’a ziyaret.

Şiirde Felsefi Derinlik Arayanlara Yeni Bir Eser

HABER / NEZİR KARAYÜN – Akademik çalışmaları ve eğitimci kimliğiyle tanınan yazar Kenan Yavuz, uzun süredir üzerinde çalıştığı şiir kitabı “Eristik Çıkarsama” ile edebiyat dünyasına yeni bir eser kazandırdı.

Okullarda Ramazan Coşkusu Yarışmayla Taçlandı

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ – İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan En Güzel Ramazan Süslemesi Yarışması kapsamında Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen değerlendirmeler tamamlandı.

Yoğun Katılımlı Büyük Vefa Buluşması…

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ – AK Parti Beylikdüzü ilçe teşkilatının düzenlediği Teşkilat Vefa İftarı geniş katılımla gerçekleştirildi.

Başkan Çalık 355 Gün Sonra Hâkim Karşısında

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi soruşturması kapsamında açılan davada 355 gün sonra ilk kez hâkim karşısında.

XML Servistenn haber çekiliyor...

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.