Algoritmalar Dünyayı Ele Geçirdi

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “Dijitalin Serüveni” seminerinde, algoritma ve yazılımların insan davranışlarına etkisi ele alındı

GÜNCEL 26.04.2019 10:08:48 0
Algoritmalar Dünyayı Ele Geçirdi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı geçen yıl “Tüketici Serüveni” başlığıyla ilk kez düzenlediği etkinliklerini bu yıl “Dijitalin Serüveni” semineriyle devam ettirdi. Seminerin açılış konuşmasını “Gözetim Kapitalizmi ve Veri Endüstrisi” başlıklı sunumuyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Pazarlama İletişimi / MarkaOkulu Yüksek Lisans Programı Direktörü ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gresi Sanje yaptı.

 

“Sürekli Gözetim Altındayız”

 

Dijital dünyanın hammaddesinin insan, verinin hammaddesinin ise insan davranışları olduğunu belirten Sanje; “Davranışlarımızla ürettiğimiz verilere göre kategorilere ayrılıyor ve algoritmaların manipülasyonuna maruz kalıyoruz. Bilgisayarımızdan Prag bileti baktığımızda, telefonumuza Prag otelleriyle ilgili reklam mesajı geliyor. Netflix ve Spotify’da tükettiğiniz içeriğe benzer içerikler size öneriliyor. Tüm dünyada 4.4 milyar insan ücretsiz sandığı hizmetlerden faydalanırken gönüllü olarak verilerini de paylaşmış oluyor. Sürekli olarak gözetim altındayız. Bu yeni düzende insana kalan tek şey düşünmek ve soru sormak” dedi.

 

“Yankı Odalarına Hapsediliyoruz”

 

Gözetim toplumuna doğru gidişatı değerlendiren isimlerden biri de BİLGİ Öğretim Görevlisi ve FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula oldu. Algoritmaların hayatın her alanını ördüğünü belirten Abdula, görüşünü yakın zamandan bir örnekle destekledi: “Cambridge Analytica, Facebook’tan Amerikan seçmeninin verilerini izinsiz olarak aldı. New York’taki demokratların görmesi gereken içerikleri güneydeki cumhuriyetçilere gösterdi. Burada sorun datayı izinsiz kullanmaktan ziyade, içeriği korkutmak amacıyla kullanarak etik olmayan faaliyetler yürütmek. Sonuç olarak Trump başa geçti ve tüm dünyanın kaderi değişti.” Abdula algoritmaların insanlara sevdikleri içerikleri göstererek yankı odalarına hapsettiğine ve herkesin güvenli alanında kalmayı tercih ettiğine de dikkat çekti ve “Robotlara gerek yok, algoritmalar dünyayı çoktan ele geçirdi” dedi.

 

İlk oturum BİLGİ Öğretim Görevlisi ve TBWA Reklam Ajansı Medya Sorumlusu Nüzhet Algüneş’in “Yeni İnsan, Yeni Medya” başlıklı sunumuyla son buldu. Algüneş konuşmasında “Medya 4.0” kavramına dikkat çekerek; lokal medyanın bittiğine, gelecekte global markaların içerik ve haber üretiminde tek hâkim olacağına vurgu yaptı.

 

Dijitalin Serüveni” etkinliğinin ikinci oturumu BİLGİ Öğretim Görevlisi ve MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Dijital İşimizi Nasıl Dönüştürdü?” paneliyle sürdü. Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, MediaMarkt Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Çağanur Atay Uçtu ve VakıfBank Kurumsal İletişim Başkanı Arzu Örsel’in katılımları ile gerçekleşen panelde dijital değişimlerin iş dünyasına nasıl yön verdiği ele alındı.

“Hikâyelerinize Sahip Çıkın”

 

Etkinliğin kapanışını BİLGİ Öğretim Görevlisi ve Yazar Yekta Kopan yaptı. Kopan, “Bizi Biz Yapan Hikâyeler” başlıklı konuşmasında “Dijitalleşme süreci ve inovasyon 30 bin yıl önce yapılan mağara duvar resimlerinde bile var olan kavramlar. Birileri ava gitti; sahaya çıktı, proje geliştirdi ve bir marka yarattı. Biri de mağarada kalarak o avın yani projenin resmini çizdi. Silinmeyen o boya inovatif boyutuyla öne çıkarken, imgeler üzerinden yapılan hikâye anlatımı pazarlamanın temellerini attı. Bugün hala bu yöntemlerle hikâye anlatımına devam ediyoruz. Hikâyelerinize sahip çıkın” dedi.

 

Haber Merkezi

 

 

Beylikdüzü’nde Eğitime Yakın Takip

HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü Kaymakamı Bülent Karacan ve İlçe Millî Eğitim Müdürü Zekeriya Postacı, okul ziyaretleri yaptı.

Şeb-i Arûs’un Manevi İklimi Gönülleri Buluşturdu

HABER: NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Esenyurt, büyük düşünür ve mutasavvıf Hz. Mevlana’nın vuslatının yıl dönümünde anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

Kentsel Dirençliliğin Yol Haritası Belirlendi

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Afetlere Karşı Kentsel Dirençlilik Çalıştayı düzenledi.

Türk Futboluna Yeni Antrenörler Yetişiyor

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN / ESENLER - Esenler Belediyesi Futbol Gelişim Merkezi, Türk futbolunun geleceğine katkı sağlayacak önemli bir eğitime ev sahipliği yapıyor.

Özyolcu'dan Bilsem Sınavı Öncesi Moral Ziyareti

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Esenyurt İlçe Millî Eğitim Müdürü Tayfun Özyolcu, Bilim Sanat Merkezi Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Sınavı kapsamında Esenyurt Bilim ve Sanat Merkezini ziyaret etti.

Kaçak Şekerleme Atölyesine Baskın. 9 Ton 400 Kilo Ürün İmha

HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Esenyurt’ta halk sağlığını tehdit eden kaçak bir şekerleme atölyesine yönelik yapılan denetimde, 9 ton 400 kilo jelibon ve çeşitli şekerleme ürünü imha edildi.

Beylikdüzü Kış Festivali Başladı

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Beylikdüzü Belediyesi tarafından Yaşam Vadisi Birinci Etap’ta düzenlenen Beylikdüzü Kış Festivali, ilçe sakinlerinin yoğun ilgisiyle başladı.

Esenyurt’a 180 Dönümlük Yeşil Nefes Açıldı

HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Esenyurt’ta uzun yıllardır beklenen önemli bir proje daha tamamlandı. Esenyurt Belediyesi tarafından hayata geçirildi.

Akçansa'ya Ortak Yarınlar Ödülü

HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Akçansa, Marmara Adaları Yapay Resif Projesi ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından düzenlenen Ortak Yarınlar Ödülleri kapsamında Yeşil Dönüşüm kategorisinde ödül aldı.

Postacı; Sanat, Bir Toplumun Hafızasıdır

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü Halk Eğitimi Merkezi Türk Sanat Müziği Korosu, sanat dolu bir konserle izleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Minikler Mumya Balıklarını Yerinde İnceledi

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Beylikdüzü Merkez’de bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, her geçen gün artan ziyaretçi ilgisiyle özellikle öğrencilerin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Uyuşturucu Operasyonunda İlginç Detay

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS-Edirne Meriç ilçesinde jandarma tarafından düzenlenen operasyonda, cenaze aracıyla taşındığı iddia edilen 10 kilo kokain ve 95 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.

Masaj Salonlarına Fuhuş Operasyonu

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de masaj salonlarına yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda, fuhuş yapıldığı ve aracılık edildiği iddiasıyla 5 işletmeye baskın yapıldı, 15 şüpheli gözaltına alındı.

Çakmak Barajı’na Su Verilmeye Başlandı

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de Meriç Nehri’nden Çakmak Barajı’na su verilmeye başlandı; 164 bin 530 dekar tarım arazisi modern sulama ile buluşacak.

Tanış: “Bu eser, Mardin’in barışsever ruhuna armağanımdır”

Mardin’in 100’ü” Kitabı Küçükçekmece’de Tanıtıldı Tanış: “Bu eser, Mardin’in barışsever ruhuna armağanımdır”

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.