AVRUPALI ŞİRKETLER ENERJİ İHTİYAÇLARINI
RÜZGAR SANTRALLERİNDEN KARŞILIYOR
AVRUPA’DAKİ AĞIR SANAYİNİN TERCİHİ RÜZGAR ENERJİSİ
Avrupa’daki şirketlerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için başvurduğu adreslerin başında rüzgar santralleri geliyor. Wind Europe’a göre, son 5 yılda rüzgar santralleri ile şirketler arasında 5 GW enerji alım sözleşmesi (PPA) imzalandı. Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, Türkiye’deki birçok endüstri için de enerji alımlarının rüzgar santrallerinden karşılanması gerekiyor.
Wind Europe’un son raporuna göre Avrupa'daki şirketler, son 5 yıllık dönemde rüzgar santralleri ile yaklaşık 5 GW elektrik alım sözleşmesi (PPA) imzaladı. Danimarka’nın toplam rüzgar enerjisine neredeyse eşdeğer olan elektrik alım sözleşmesi ile Avrupa’daki şirketlerde rüzgar enerjisinden elde edilen elektriğin kullanımı artmış oluyor. Yerli ve uluslararası rüzgar enerjisi yatırımlarının işletme ve bakım projelerini üstlenen Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın, Avrupa Birliği’ndeki Temiz Enerji Paketi’nin, şirketlerdeki yenilenebilir PPA alımlarını daha da artıracağını ve Türkiye’nin de bu süreçte eylem planlarını hazırlaması gerektiğini belirtiyor.
Ağır Sanayi Enerji İhtiyacını Rüzgar Santrallerinden Karşılamaya Başlıyor
2014 yılında bilgi işlem merkezlerine güç sağlamak için ICT sektöründe başlayan enerji alım sözleşmeleri, günümüzde ağır sanayi şirketleri tarafından da imzalanıyor. 2018 yılında, rüzgar santralleri ile 1,5 GW yeni PPA anlaşması yapıldığına dikkat çeken Ali Aydın, son olarak İsveç ve Norveç'te büyük anlaşmaların imzalanmasıyla alüminyum üreticilerinin rüzgar santrallerinden enerji satın alan en aktif sektörlerden birisi haline geldiğine dikkat çekti. Ağır sanayi dışında ilaç ve otomotiv sektöründe de rüzgar santrallerinden enerji alımlarının başladığını açıklayan Wind Europe, Almanya ve Polonya’daki ilk PPA anlaşmalarının geçen yıl itibariyle gerçekleştiğini raporladı.
Sabit Fiyatlarla Uzun Vadeli Enerji Arzı
Rüzgar santralleri ile yapılan enerji alım sözleşmeleri, sektörlere sabit fiyatlarla uzun vadeli enerji arzı sağlıyor. Sözleşmelerin çoğunun yaklaşık 15 yıl olduğu görülüyor. İskandinav ülkeleri hala en fazla PPA'ya sahip. 2018’de Almanya, İspanya ve Polonya'nın ilk PPA'larını imzaladıklarını raporlayan Wind Europe, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin de bu anlaşmalara sıcak baktığını belirtiyor. Otomotiv ve ilaç sektöründe de enerji ihtiyaçlarının rüzgar santrallerinden karşılanmaya başlanması, birçok endüstrinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yönünü rüzgar enerjisine döndüreceğine işaret ediyor. Özellikle AB genelindeki Temiz Enerji Paketi, rüzgar santrallerinden enerji alımlarını artırabilir.
“Türkiye’deki Endüstriler Enerji İhtiyacını Rüzgar Santrallerinden Karşılayabilir”
Avrupa Birliği’nin Temiz Enerji Paketi, hükümetlerin enerji satın alma anlaşmalarına yönelik düzenleyici engelleri kaldırmasına yardımcı oluyor. Bu süreçte Avrupa’daki şirketlerin PPA alımlarını artırmaya başlayacağına dikkat çeken Ali Aydın, “2013’ten bu yana bir dizi sektördeki endüstriyel tüketiciler, PPA'lar aracılığıyla yaklaşık 5 GW rüzgar enerjisi satın aldı. 2018 yılına bakıldığında rekor sayıda yeni anlaşma gördük. Bu da aslında endüstriyel tüketicilerin rüzgar enerjisini temiz, rekabetçi ve güvenilir olarak gördüklerini gösteriyor. Ancak bazı ülkelerde hala PPA'ların önünde engeller var. Bunları AB’nin Temiz Enerji Paketi’nde kaldırmaları gerekecek. Türkiye’nin de, şirketlerin enerji satın alımlarında destekleyici eylemlere sahip olması gerekiyor. Bu alanda atılacak adımlarla, ülkemizdeki çoğu sektörün enerji ihtiyacını sahip olduğumuz rüzgar santralleri ile karşılayabiliriz.” ifadelerinde bulundu.
Ülke Enerji Hakkında:
Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji, dinamik ve tecrübeli kadrosu ile özel çözümler sunmaktadır. Rüzgar enerjisi santralleri alanında Türkiye'nin en deneyimli kadrosunu bünyesinde barındıran Ülke Enerji, santrallerdeki maksimum üretim sürekliliği için önceden belirlenen hizmet seviyelerini daima korumayı amaçlar. Hızlı çözümler üretebilen, dinamik ve tecrübeli mühendislik desteği sayesinde santrallerin yaşam döngülerini en verimli hale getiren Ülke Enerji, oluşabilecek arıza ve problemler için proaktif çözümler hazırlar.
AK Parti Beylikdüzü STK’lardan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Durbey Duran ile Mali İşlerden Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Yıldırım, Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Merkezini ziyaret etti.
Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir Karayün, yerel medyanın varlık mücadelesinde gelinen son noktayı büyük bir kararlılıkla paylaştı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - CHP Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal’ın “97 bin TL” açıklamasına tepki göstererek yoksulluğun sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS -Fatma Aksal, Selimiye Camii’nin Ramazan’da tamamen açılacağını müjdeledi. Belediyeyi eleştiren Aksal, "97 bin lira maaş vaat edenler, önce kendi belediyesinde bunu uygulasın." dedi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - AK Parti Edirne İl yönetimi tarafından düzenlenen basın toplantısında, Edirne genelinde üye sayısının 48 bin 572’ye ulaştığı ve 4 bin 581 yeni katılımla rekor artış sağlandığı açıklandı.
HABER: NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Beylikdüzü Belediyesi, 2026 yılının ilk meclis toplantısını Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi.
HABER: AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin dış politikada hiçbir gücün etkisi altında kalmadan hareket ettiğini vurgulayarak, çizgilerinin net ve açık olduğunu dile getirdi.
HABER: M.MUSTAFA KARAYÜN / ADOM AJANS - İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yurt genelinde etkisini artıran yoğun kar yağışına karşı devletin tüm imkânlarıyla sahada olduğunu vurguladı.
İstanbul Maltepe’de kültür sanat etkinlikleri devam ediyor
AK Parti Esenyurt İlçe Başkan Yardımcısı ve STK Birim Başkanı Mustafa Gevrek, yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gevrek, 2026 yılının birlik, kardeşlik ve manevi değerlerin daha da güçlendiği bir yıl olması temenni etti.
HABER: M.MUSTAFA KARAYÜN / ADOM AJANS - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından yaptığı açıklamalarda hem Türkiye’nin yeni yıla güçlü bir şekilde girdiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.