Bağımlılık Tedavisinde Yeni Umut

Konuyla ilgili Türkiye'de bağımlılığa karşı çalışmalarıyla ilk akla gelen Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

VİDEO GALERİ 16.11.2020 12:28:47 0
Bağımlılık Tedavisinde Yeni Umut
Bağımlılık Tedavisinde Yeni Umut: Enjeksiyon Tedavisi

Bağımlılık yalnızca kişinin fiziksel sağlığını olumsuz etkilemekle kalmayan aynı zamanda önemli sosyal, ruhsal ve ekonomik etkilere de neden olan biyopsikososyal bir hastalıktır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe bağımlı bireylerin sayısının arttığı bilinmektedir. Bu nedenle bağımlılığının çözümünde kullanılan tedavi yöntemleri oldukça önemlidir.

Konuyla ilgili Türkiye'de bağımlılığa karşı çalışmalarıyla ilk akla gelen Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Bağımlılıkta kullanılan tedavi programlarının bireyin ihtiyaçlarına göre farklılaşması ve bireye özgü olmasının önemli olduğunu belirten Ögel tedavideki en önemli konunun ise iyileşme sürecindeki bireylerin her adımda aktif olarak yer almasını sağlamak olduğunu belirtti.

Yeni Tedavi Yöntemi: Enjeksiyon Tedavisi

Son yıllarda bağımlılık tedavisinde "çip" rüzgarı esti. Halk arasında "çip" adı verilen, bilimsel dünyada “implant” olarak adlandırılan ilaç, bağımlılığın tekrarlamasının önlenmesinde önemli bir yere sahipti. Kişi özellikle eroin gibi uyuşturucu maddeleri kullandığında çip takılmasıyla birlikte bu maddelerden etkilenmiyor ve böylece kişi bağımlılığa geri dönmüyordu.

Ancak çipten daha avantajlı olarak gördüğümüz Nalmefen isimli etken maddeye sahip “enjeksiyon” olarak bilinen yeni bir ilaç ülkemize geldi. Bu ilaç, aynı çipte olduğu gibi bedene uyuşturucu girdiğinde etkisini göstermeyerek kişinin bağımlılığa geri dönmesini engelliyor.

Nalmefen, alkol kullanımına yönelik isteği azaltmak adına etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle, alkol bağımlısı kişilerde arındırma tedavisi sonrası alkolü tekrar kullanma sıklığının yaygın olduğu bilinmektedir. Ancak Nalmefen (depo iğne tedavisi) ile hastalar uzun süre temiz kalabilmektedir. Bu nedenle de “Nalmefene enjeksiyon” oldukça önemli bir gelişmedir.

Çipteki Dezavantajları Ortadan Kaldırıyor

Enjeksiyonun en büyük avantajı, çip gibi ciltin altına yerleştirmek gerekmiyor. Çipin takılması için küçük bir ameliyat gerekirken, bu ilaçta buna gerek yok. Bir enjeksiyon yapılması yeterli.

Aynı zamanda, çip için yapılan operasyonlarda, iltihap oluşması, yara iyileşmesinde gecikme gibi sorunlar varken, enjeksiyonda bu sorunlar yaşanmıyor. Hastanın bedeninde izler kalmıyor. Antibiyotik ve benzeri koruyucu ilaçlara gerek kalmıyor.

Etkisi 3 Ay Sürüyor

Bu ilaç aslında yıllardır var olan etkili olduğunu bildiğimiz bir ilaç. İşin yeni tarafı ise bunun bir enjeksiyon formunun üretilmesi. Bu ilaç enjekte edildiğinde 3 ay bedende kalıyor. Bir sefer "iğne" yapılıyor ve etkisi 3 ay devam ediyor.

Farklı Bağımlılıklarda da Sonuç Alınabilir

Nalmefen Consta depo enjeksiyon tedavisi, opioid (eroin, kodein, buprenorfin vs..) engelleyici bir ilaçtır. Nalmefen Consta opioid maddelerin beyinde etki yapmak için bağlandıkları alıcıları bloke eder ve böylece maddenin keyif verici etkilerini engeller.

Nalmefene, fiziksel yoksunluk semptomları olmayan ve acil detoksifikasyona ihtiyaç duymayan, alkol bağımlılığı olan kişiler için de onaylı bir ilaçtır. Nalmefene, alkol içme dürtüsünü azaltmaya yardımcı olmak için beyindeki vericilerin salınımını etkiler ve böylece alkol bağımlıları için alkol alım miktarını azaltır. İlaç tedavisi, özellikle tedaviye uyumu artırmak için tasarlanmış bir biyopsikososyal yaklaşımla mutlaka birleştirilmelidir. Örneğin aile danışmanlığı veya psikoterapi ile birlikte kullanılır.

Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde ruhsat alan bu ilacın bağımlılığın tedavisinde önemli bir yeri oluşmuştur. Ancak bütün ilaçlarda olduğu gibi, ilaç doğru zamanda ve doğru yerde kullanıldığında etkin olur. Bu nedenle bir bağımlılık uzmanının önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

 

Maarif Sofrasında Ramazan Bereketi

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Maarifin Kalbinde Ramazan Etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar programlarında öğretmen, öğrenci ve veliler aynı sofrada buluştu.

Şahin'den Kadın Eğitimcilere Anlamlı Ziyaret

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Avcılar İlçe Millî Eğitim Müdürü Özcan Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilçedeki kadın okul müdürlerini ve kadın eğitim çalışanlarını ziyaret ederek çiçek takdim etti.

Işık; Yetimlerle Aynı Sofrada Buluştu

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Mustafa Necati Işık, Yetim Vakfı Beylikdüzü Temsilciliği’nin düzenlediği iftar programında yetim çocuklarla bir araya geldi.

Sözveren; Milli ve Manevi Değerlerle Büyüyen Nesiller Yetiştiriyoruz…

Eğitimden Haberler imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Büyükçekmece’nin önde gelen eğitim kurumlarından İstanbul - Büyükçekmece Adem Çelik İlk ve Ortaokulu’nu ziyaret etti.

Çalık Yeniden Silivri’ye Sevk Edildi

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Yeniden Silivri’ye Sevk Edildi.

Çalışkan’dan Bağımlılıklarla Mücadele Çağrısı

HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / ADOM MEDYA - Yeşilay Büyükçekmece Şube Başkanı Recep Çalışkan, 1–7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla önemli mesajlar verdi.

Beylikdüzü’nde Maarifin Kalbinde Ramazan Coşkusu

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir Yücel Akkaş Ortaokulu’nda Ramazan ayının manevi atmosferi öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla yaşandı.

Sefalık’ta Maarifin Kalbinde Ramazan Coşkusu

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Ordu’nun Aybastı ilçesinde bulunan Sefalık Şehit Sadık Kütük Ortaokulu’nda Ramazan ayının manevi atmosferi öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla yaşandı.

2026 Yılı Çeltik Ekim Başvuruları Başladı

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de 2026 yılı çeltik ekim sezonu için başvurular başladı. Dekar başına 40 TL ücret belirlenirken, damlama sulama yapan üreticilere indirim uygulanacak. Son başvuru tarihi 25 Mart 2026'da.

Okçuluk Ruhu İftar Sofrasında Gönülleri Birleştiriyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – İstanbul Kartal Selman Farisi Anadolu İmam Hatip Lisesi ailesi sporla güçlenen bağlarını mübarek Ramazan ayının bereketiyle taçlandırarak muazzam bir birliktelik tablosu sergiliyor.

Maarifin Kalbinde Ramazan Buluşması

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi, Maarifin Kalbinde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve okul aile birliği üyelerini aynı sofrada buluşturdu.

İzsiz’den Kadim Dostlara Vefa Buluşması

HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Seyithan İzsiz, Esenyurt’ta düzenlediği Kadim Dostlar İftarı’nda buluştu.

Yalçın'dan Öğretmene Şiddete Karşı Güvenli Okul Çağrısı

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik için taziye ziyareti.

Ağırbaş; Maarif Modeli İle Değer Temelli Eğitim…

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir İlkokulu Müdürü Cevat Ağırbaş’ı ziyaret etti.

Sarıkaya; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Bakış Açısını Güçlendiren Bir Rehberdir

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Necmettin Sarıkaya’yı ziyaret etti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.