Artvin Belediyesi hizmet alım yolu ile belediyeye ait Bel-Yap şirketi bünyesinde çalıştırdığı taşeron işçilerin bir kısmının maaşlarını düşürdü. Daha önce başka şirketten çalıştırdığı taşeron çalışanlarını, tekrar kendi şirketine dâhil eden belediye 52 taşeron çalışanının maaşını “içeride ve dışarıda” çalışanlar kategorisine uydurarak düşürdü.
50’den fazla taşeron çalışanı daha önce 1.700 TL aldığı maş yerine 1.337 TL almaya başladı. “Asgari Ücret”in 1.404 TL olmasına rağmen BES kesintisine de uğrayan 52 taşeron çalışanı aldıkları 1.337 TL ile bu ay nasıl geçineceklerini kara kara düşünüyor.
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe Taşeron işçilerin bazılarının neden maaşlarının düşürüldüğünü, bunun hukuki gerekçesinin ne olduğunu, bundan önce hangi hukuki dayanak ile 1.700 TL ödendiği, bu düşüşün kalıcı mı yoksa geçici mi olduğuna dair hiçbir açıklamada bulunmadı.
İşçiler Bayram Öncesi Kara Kara Düşünüyor
Artvin Belediyesi Taşeron işçileri, bu para ile ne yapacaklarını bilemediklerini dile getiriyor; “ Önümüz Kurban Bayramı, Biz zaten kurban kesemiyorduk. Ama artık bu maaş ile bayram nedeniyle çocuklarımıza bayramlık alamayacağız. Onların yüzüne bakamayacağız. Bunun yanında okullar da açılacak. Okul masrafları artı yük getirecek. Taşeronlar arasında ayrımcılık oldu. Dışarıdakiler kategorisinde olanlar yine 1.700-. 1.800 civarında alacaklar. İçeridekiler kategorisinde olanlar ise. 1337 TL aldık. Biz nasıl yaşayacağız, nasıl ayakta duracağız” diyerek yetkililerden kendilerine çare olmalarını istedi.
Başkan Kocatepe'ye Çağrıda Bulunmuştu
DİSK Artvin Şubesi Başkanı Selim Bilgin, BU konuyla ilgili olarak bundan 2 ay önce 14 Haziran’da yerel basına yaptığı açıklama ile Başkan Kocatepe’ye çağrıda bulunarak, Artvin Belediyesi’nin Taşeron işçilerinin bir kısmının maaş düşürmesini doğru bulmadıklarını yaptığı açıklama ile kamuoyu ile paylaşmıştı. Bilgin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer vermişti;
“DİSK Genel İş Sendikası Artvin Şubesi Başkanı Selim Bilgin, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’ye çağrıda bulunarak taşeron işçiler için yapılacak olan ihalenin hak kayıplarına sebep olacağından iptal edilmesini istedi.
DİSK /Genel İş Sendikası Şube Başkanı Selim Bilgin yaptığı açıklamada, “Bilgin, Artvin Belediyesinde iki yıl çalıştırılmak üzere yapılan hizmet alımı ihalesi süresi bittiğinden 45 gün daha uzatılmış idi. 14 Haziran 2017 tarihinde hizmet alımı yoluyla çalışan bu işçiler için, üç aylık ihale yapılacaktır. Bu yapılacak ihaleyle de hali hazırda Artvin belediyesinden çalışmakta olan, taşeron işçilerin ücretlerinde indirime gidilmektedir. Buradan çalışan bu işçilerin kazanılmış haklarını geri alınmasının hiçbir şekilde bir açıklaması olamaz diyorum. Çalışan bu işçilerin haklarının kaybedilmesine sebep olacak ihalenin sayın belediye başkanı tarafından iptal edilmesini talep ediyoruz dedi.
Bilgin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “tekrar bu konunun yaşanacak bu hak kayıplarının olamaması için, belediye başkanımızın bir değerlendirme yapabilmesi için ihaleyi iptal etmesi gerekmektedir. Asgari ücretin üstünde 200 lira- 300 lira alan işçilerin bu ücretlerini kesmeyi asla doğru bulmuyoruz. Konuyu bizzat belediye başkanımızda ilettim. İhalenin bu şekilde yapılmamasının gerektiğini söyledim. Bizim itirazımız işçi ücretlerinin düşürülmemesi konusudur. Biz bu ücretleri kazanılmış hak olarak görmekteyiz. Çalışanlar arasında yapılan ayrımcılık birine yaz birine kış olamaz olmamalıdır” dedi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de masaj salonlarına yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda, fuhuş yapıldığı ve aracılık edildiği iddiasıyla 5 işletmeye baskın yapıldı, 15 şüpheli gözaltına alındı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de Meriç Nehri’nden Çakmak Barajı’na su verilmeye başlandı; 164 bin 530 dekar tarım arazisi modern sulama ile buluşacak.
Mardin’in 100’ü” Kitabı Küçükçekmece’de Tanıtıldı Tanış: “Bu eser, Mardin’in barışsever ruhuna armağanımdır”
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne'nin Keşan İlçesi'nde üç ev arkadaşı, marketten aldıkları kıymayı tükettikten sonra karın ağrısı yaşadı. Olay polise intikal etti.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de hakkında 41 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, polisten kaçamayacağını anlayınca intihara kalkıştı; ekipler firariyi ve onu saklayan şahsı gözaltına aldı.
HABER - ERCAN KUTLU / Niğtaş A.Ş.’ye yöneltilen çevre iddiaları, devlet kurumlarının mühürlü analiz raporlarıyla geçersiz kaldı. Üretim süreçleri çevre dostu olduğunu yeniden kanıtladı.
Türkiye Yerel Basın Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı ve Alanya Medya Televizyon A.Ş. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Meral Çetiner, Mega TV ekibiyle birlikte Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Cem Özcan’ı ziyaret
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece 19 Mayıs Ortaokulu’nda öğrenciler arasında saygı, anlayış, empati ve sağlıklı iletişimi güçlendirmeyi hedefleyen geniş kapsamlı bir “Akran Nezaketi” çalışması uygulandı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de genç avukat, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığında mesai saatleri içinde 2. kattan düşerek yaşamını yitirdi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / BÜYÜKÇEKMECE - Son günlerde sosyal medyada yayılan kimlik kartı, ehliyet ve pasaport ücretlerine yüzde yüz zam yapılacağı,
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Türkiye Deniz Canlıları Müzesi, özel çocukları ağırladı.
Alanya Servis Esnafları Kooperatifi Başkanı Hasan Lök, Mega TV aracılığıyla ihtiyaç sahibi öğrencilere destek olma kararı aldı. Lök, Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan dönemde iki öğrenciye servis bursu sağlanacağını duyurdu.
HABER / MERAL ÇETİNER / ANTALYA - CHP 39. Büyük Kurultayı sonrası ortaya çıkan bilgilere göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Antalya için hazırladığı anahtar listede dikkat çeken üç isim öne çıktı:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.