Bol Sıvı Tüketirseniz…

Uzmanlar, sıcaklar bastırırken sıvı tüketimine özen göstermek gerektiğinin altını çiziyor.

VİDEO GALERİ 30.05.2019 16:22:36 1763 0
Bol Sıvı Tüketirseniz…

Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız ve havanın iyice ısınmaya başladığı bu günlerde, sıvı dengesi, oruç tutan kişiler için en önemli konulardan biri. Günlük su dengesi, vücuda alınan ve vücuttan atılan sıvıların farkına eşittir. Özellikle günün uzun bir döneminde sıvı tüketmeyen oruçlu kişilerde, iftar ile sahur arasında yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmezse, sıvı dengesinin bozulması ile ilgili çeşitli sorunlar görülebiliyor.

 

İdeal Sıvı Tüketimi

 

İdeal sıvı tüketiminin bireyden bireye değişiklik gösterdiğinin altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Kadınlar için 2.5 L/gün ve erkekler için 3.5 L/gün sıvı tüketimi, sıvı dengesinin korunması açısından önemlidir. Ancak bu rakamlar ortalama rakamlar olup bireylerin özel durumları, ihtiyaçları, fiziksel aktiviteleri göz önünde bulundurularak sıvı tüketilmelidir. Seçilebilecek en iyi içecek türü ise kaynağı bilinen, temiz sudur. Bunu ayran, taze sıkılmış meyve suları, sade soda, çay ve kahve izleyebilir. Şeker içeren gazlı ve gazsız içeceklerin zararlarından ötürü tüketilmemesini tavsiye ederim.

 

Aşırı sıvı tüketimi de nadir karşılaşılmakla birlikte sorun yaratabilmektedir. Özellikle sodyum düzeylerinde düşmeye neden olan bu durum da seyrek görülmekle beraber en az dehidratasyon (sıvı kaybı) kadar önemlidir” dedi.

 

Vücut, Sıvıları Nerelerden Tedarik Eder?

 

Vücut için gerekli sıvıların 3 yerden sağlanabileceğine değinen Dr. Cem Arıtürk, sözlerine şöyle devam etti: “Vücut; sıvılardan, besinlerden ve metabolizmadan olmak üzere 3 yerden su tedarik edebiliyor. Çeşitli sıvılarla günlük ortalama 2 litre sıvı alınmalıdır. Egzersiz ve sıcaklık artışlarında vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için daha fazla miktarda sıvıya ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca meyve ve sebzeler olmak üzere besinlerin çoğu suyun önemli bir miktarını içerir. Besinlerden, günlük ortalama 1 litre su alınır.

 

Gıdalar, enerji oluşumu için kullanıldığında karbondioksit ve suya kadar parçalanırlar. Bu su metabolik su olarak bilinir ve sedentar bir yaşam süren insanların günlük su gereksinmesinin yaklaşık 25’ini oluşturur. Günlük ortalama 300 ml. metabolik su oluşur.”

 

Kişinin Yeterli Sıvı Alıp Almadığı Nasıl Anlaşılır?

 

Kişilerin sıvı dengesinin değerlendirilmesinde kullanılan bazı yöntemlere dikkat çeken Dr. Cem Arıtürk, “Bazı kan ve idrar tetkikleri ile kişinin sıvı dengesi ölçülebilse de en sık kullanılan pratik ölçüm metodu vücut ağırlık takibidir. İyi hidrate olmuş, enerji dengesi yerinde birinin gün içindeki kilo ölçümlerindeki değerler 1’den fazla oynamamalıdır.Günlük takip sırasında idrar rengi de en önemli verilerden bir tanesidir. Normal idrar rengi açık sarı olarak tanımlanırken sıvı kaybı belirginleştikçe idrarın da rengi koyulaşacaktır. Bununla birlikte idrarın rengini değiştirebilen gıdaların tüketimi, idrar rengi ile sıvı dengesinin değerlendirilmesinde yanlışlıklara yol açabilmektedir. Bunun haricinde kişinin cildinin kuruluk/nemlilik durumu, dilinin kuru/nemli görünümde olması, sıvı dengesi ile ilgili bilgi vermektedir” dedi.


TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 – ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’na yapılan başvurular neticesinde destek almaya hak kazanan projeler belli oldu.

İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin köklü kuruluşu İSKİ, şehrin Avrupa yakasındaki olası su kesintilerinin önüne geçecek tesisin temelini attı

Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar

Çalık, “Gelecek nesillerin çevre konusundaki farkındalığının artması ve sürdürülebilir bir gelecek için atılan bu tür adımlar, toplumun çevre konusundaki bilinç seviyesini yükseltmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması

.

Bayramı gönüllerince kutladılar

104 yıl önce Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ve Türk halkının tüm dünyaya egemenliği ilan ettiği gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yılda kutlandı.

Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başkanlık makamını çocuklara teslim etti.

Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!

Esenyurt Belediyesi, glüten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda paketi yardımında bulunarak onların sağlıklı yaşamasına katkı sunmaya devam ediyor.

Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerdeki gösteriler büyük beğeni kazanırken, çocukların neşesine velilerde eşlik etti.

ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

23 NİSAN’DA 10 BİN BALIK EKMEK ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.