Bu Öneriler Kalp Hastalığı Riskini Düşürüyor!

Dolaşım sistemi hastalıkları yüzde 40’lık bir oranla ülkemizde en sık rastlanan ölüm nedeni. Bu hastalıkların yine yüzde 40’ını ise kalp damar hastalıkları oluşturuyor

VİDEO GALERİ 12.04.2019 10:06:02 0
Bu Öneriler Kalp Hastalığı Riskini Düşürüyor!

Dolaşım sistemi hastalıkları yüzde 40’lık bir oranla ülkemizde en sık rastlanan ölüm nedeni. Bu hastalıkların yine yüzde 40’ını ise kalp damar hastalıkları oluşturuyor. “Özellikle yüksek gelir düzeyindeki ülkelerde bu hastalıklara bağlı ölüm oranları son 20 yıl içerisinde azalma gösterdi. Bu azalışta risk faktörlerinin kontrolünün payı yüzde 58” diyen Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Güliz Erdem, tütün kullanımından vazgeçilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması ve sağlıklı beslenmenin en başta gelen kontrol edilebilir risk faktörleri olduğuna dikkat çekiyor.

 

Değiştirilemeyen faktörlerin farkında olun!

Koroner kalp hastalıklarında yaş, cinsiyet ve genetik etkiler, değiştirilemeyen faktörler olarak tanımlanıyor. Özellikle 65 yaşından sonra damarların hasar görme ve daralma riski artıyor. Erkeklerde koroner kalp hastalığı genelde daha yüksek olmakla birlikte kadınlarda da menopoz sonrası risk artıyor; 70 yaşından sonra ise her iki cinste de risk eşitleniyor. Ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarda kadınlarda 55, erkeklerde 65 yaş öncesi kalp damar hastalığı varsa risk anlamlı ölçüde artıyor.

 

Kontrol edilebilir riskleri yaşam tarzınızı değiştirerek yönetin

Değiştirilemeyen faktörlerin dışında yaşam tarzında farklılıklar yaratarak hastalık riski kayda değer ölçüde azaltılabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Güliz Erdem, kontrol altına alınabilecek risk faktörlerini şöyle sıralıyor:

 

* Sigara kullanımı: Başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın bir numaralı nedeni olan sigara ve tütün kullanımı kalp damar hastalıklarında da ilk sırada yer alıyor. Kalp hastalıklarında en başta gelen önlenebilir risk faktörü olan sigara kullanımı, dumansız tütün ürünleri ya da elektronik sigara tercih edilse dahi ciddi hasar yaratıyor. Riski kontrol etmenin tek şartı sigaraya elveda demek. Sigara bırakıldıktan sonra, kalp hızı ve kan basıncı normale dönüyor; bir yıl sonra koroner damar hastalıkları riski, içmeyen birinin riskinin yarısına kadar iniyor; 15 yıl sonra ise eşitleniyor.

 

* Kontrolsüz Diyabet: Diyabeti olan hastalarda en sık ölüm nedeni yüzde 60 ile kalp ve damar hastalıkları. Her iki diyabet türünde de kalp damar hastalıkları riski 2-3 kat artmış oluyor ve hastalığın seyri de daha kötü hale geliyor. Bu risk özellikle diyabetin kontrolsüz olması halinde artıyor. Diyabetin sadece kendisi değil, eşlik ettiği kan basıncı yüksekliği ve iyi huylu kolesterolün düşük olması da riskin artmasında rol oynuyor.

 

* Hipertansiyon: Tuz tüketiminin yoğun olduğu ülkemizde 2010 yılı verilerine göre her 100 kişiden 24’ü hipertansiyon hastası. Tuzun azaltılması ve antihipertansif ilaçların düzenli kullanılması kalp damar hastalıkları riskinin azaltılmasında önemli. Özellikle mevsim değişikliklerinde ve kan basıncı düzeylerinde değişiklik olduğunda, tedavinin düzenlenmesi için takip eden doktorla sürekli bağlantıda olmak öneriliyor çünkü tansiyon ilacını almak ancak kan basıncını takip etmemek, kan basıncının kontrol altında olduğu anlamına gelmiyor.

 

* Obezite: Obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artışta olduğu bir gerçek. Özellikle santral obezite olarak tanımlanan bel çevresinin, kadında 88 cm’den, erkekte ise 102 cm’den fazla olduğu duruma, Türkiye Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Çalışması (TURDEP) verilerine göre her 100 kadından 48’inde, erkeklerde ise her 100 erkekten 17’sinde rastlanıyor. Obeziteye bağlı hastalık risklerinden korunmak için ideal vücut kitle indeksinin (kilogram olarak vücut ağırlığının, metre olarak boy uzunluğunun karesine bölünmesi) 20-25 kg/m2; bel çevresinin erkeklerde 94 cm’den, kadınlarda ise 80 cm’den küçük olması gerekiyor. Bu hedeflerin sağlanması için fiziksel aktivite ile birlikte sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Doymuş yağlardan fakir, tam tahıllı ürünlerle beraber balık, sebze ve meyveden zengin beslenme şeklinin benimsenmesi şart.

 

* Kolesterol yüksekliği: Kolesterol ile ilgili bilgi karışıklığı ne yazık ki hastaların gerekli tedaviyi almamalarına veya özellikle kalp hastalığı olan hastaların çok önemli statin tedavisini bırakmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple doğru bilgi sahibi olmak hayati önemde. Kötü huylu kolesterol (LDL) değerindeki her 10 mg/dl lik artış kalp krizi riskini yüzde 20 arttırırken; iyi huylu kolesterol (HDL) değerindeki her 1 mg/dl’lik artış ise kalp hastalığı riskini yüzde 2 ila 3 oranında azaltıyor.

 

* Psikososyal faktörler: İşyerinde devamlı stres altında olmak, sürekli artan çalışma saatleri kalp hastalıklarının daha erken ortaya çıkmasına neden oluyor. Depresyon ise hem koroner kalp hastalığı oluşumu hem de sonuçlarının daha kötü seyretmesini beraberinde getiriyor.

 

* Az hareket: Her gün 30 dakika, haftada 5 gün orta şiddette egzersiz yapılması kalp damar hastalıklarından korunmak için de bir gereklilik. Hastaların sıklıkla sorduğu günlük aktivitelerde hareketli olunması durumu (örneğin: sürekli ev işi yapıyorum, gibi) ise istenilen hedefi karşılamıyor. Özellikle tempolu yürüyüş veya yürümekle ilgili sorunu olanların fırsatı olması halinde yüzmesi öneriliyor.

 

Kaderine Terk Edilen, Şehit Okulu İçin Acil Çözüm Çağrısı... (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

HABER / NEZİR KARAYÜN EĞİTİMDEN HABERLER – Veliler, binanın madde bağımlılarının ve kimliği belirsiz kişilerin bulunduğu tehlikeli bir yapıya dönüştüğünü belirterek yetkililere acil yıkım ve yeni okul çağrısında bulundu.

Memiş’ten Güçlü Vizyon ve Türkiye Yüzyılı Hedefleri

Eğitimden Haberler Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Esenyurt Kıraç İlkokulu'nu ziyaret ederek okulun başarı dolu çalışmaları ve yeni eğitim modeli üzerine bilgiler aldı.

Eren’den Eğitimde Değer Odaklı Güçlü Adımlar…

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitimden Haberler imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında eğitim camiasındaki başarılı çalışmaları yerinde incelemeye devam ediyor.

Yılların Elektrik Sorunu Nasıl Çözüldü

HABER / NEZİR KARAYÜN - Esenyurt Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un girişimleriyle yıllardır süren düşük voltaj sorunu çözüldü. Mahalle sakinleri artık kesintisiz ve güvenli elektriğe kavuşmanın rahatlığını yaşıyor.

Kuraklık Alarmı Tarımı Tehdit Ediyor

HABER / NEZİR KARAYÜN - TÜRKYED Genel Başkanı Nihat Çelik, Dünya Su Günü’nde kuraklık ve artan su tüketiminin tarımı tehdit ettiğini söyledi. Çelik, su kaynaklarının korunması için acil önlem çağrısı yaptı.

Gençlere Büyük Destek Aileye Güçlü Adım

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN - Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu ile yüz binlerce gence destek sağladıklarını belirterek aile yapısını güçlendirmeye kararlılıkla devam ettiklerini söyledi.

Yerli Patent Başvuruların Ne Durumda?

NEZİR KARAYÜN / Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli patent başvurularındaki artışı açıkladı. Türkiye’nin teknoloji üretiminde yeni bir döneme girdiğini vurguladı.

Kardeşlik Acısı Yürekleri Yaktı…

HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’da yaşanan helikopter kazasında şehit olan asker ve teknik personel için başsağlığı mesajı yayımlayarak acının ortak olduğunu vurguladı.

Bir Sınıf Bir Milletin Hafızası Oldu

HABER / NEZİR KARAYÜN - Hüseyin Mısırlıoğlu, öğrencilerinin cepheye gidip şehit olduğu o yılları unutmadıklarını belirterek, “Bu sınıf sadece bir oda değil, bir milletin fedakarlığının canlı hatırasıdır” dedi.

kadın hentbolcular Avrupa’da yarı final için avantajı kaptı

Bursa Büyükşehir Belediyespor Kadın Hentbol Takımı, EHF Kadınlar Avrupa Kupası çeyrek final ilk maçında Yunanistan’ın A.C. PAOK Takımı’nı 36-30 mağlup etti ve yarı final kapısını araladı.

Öğrenciler İkinci Döneme Yeniden Başladı

HABER / NEZİR KARAYÜN / İkinci ara tatilin bitmesiyle yaklaşık 18 milyon öğrenci okullara döndü. Sınav yılı olan 8 ve 12’nci sınıflar için kritik dönem başladı.

Kapı Kilitlerinde Yeni İnceleme Süreci Başladı

HABER / NEZİR KARAYÜN / Ticaret Bakanlığı, Çin’den gelen bazı kapı kilidi ürünleri için yeni bir inceleme süreci başlattı. Yerli üreticiyi korumaya yönelik adımlar dikkat çekti.

Sınav Tarihi Ve Başvuru Süreci Netleşti

HABER / NEZİR KARAYÜN / Darüşşafaka, maddi imkânı kısıtlı ve ebeveyn kaybı yaşayan başarılı çocuklara tam burslu eğitim fırsatı sunan sınav için başvuruları almaya başladı.

Potanın Perileri Dünya Sahnesine Hazır

İSTANBUL/ FERHAT YILDIRIM - Mart ayında oynanan eleme maçlarında önemli bir başarı elde eden Potanın Perileri, zorlu rakiplerini geride bırakarak 2026 Dünya Kupası için biletini aldı.

Dr. Kürşat Arzuoğlu’dan Ramazan Bayramı Mesajı

Bakırköy İlçe Millî Eğitim Müdürü Dr. Kürşat Arzuoğlu Ramazan Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.