Bu Uyarılara Dikkat..! Yaz Tatiliniz Kötü Bitmesin

Beylikdüzü Kolan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahime Koç, yazın ve sonbaharın ilk aylarında sıklıkla görülen, özellikle çocukları etkileyen el, ayak, ağız hastalığının belirtileri, komplikasyonları ve koru

VİDEO GALERİ 24.08.2017 18:14:52 0
Bu Uyarılara Dikkat..! Yaz Tatiliniz Kötü Bitmesin

Beylikdüzü Kolan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahime Koç, yazın ve sonbaharın ilk aylarında sıklıkla görülen, özellikle çocukları etkileyen el, ayak, ağız hastalığının belirtileri, komplikasyonları ve korunmak için alınması gerekli önlemler ile ilgili bilgiler verdi.

El ayak ağız hastalığının genellikle 2-10 yaş gurubu çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir viral hastalık olduğunu belirten Dr. Rahime Koç, yüksek ateş, el ve ayaklarda döküntü, ağız içinde aft benzeri yaraların (herpanjina) el, ayak ve ağız hastalığının en bilinen belirtileri olduğunu belirtti.

 

El Ayak Ağız Hastalığında Hangi Mikrop Etkendir?

 

El, ayak ve ağız hastalığına enterovirus cinsi virüsler neden olur. Bu virüs grubu poliovirüsler, koksaki virüsleri, ekovirüsler ve enterovirüsleri içerir. En çok sebep olan virüs Coxsackie virus A16’dır.

 

El Ayak Ağız Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 

Ateş (38-39 derece)

İştahsızlık, halsizlik

Boğaz ağrısı

Karın ağrısı

Vücutta döküntü

Ağız içinde yaralar

Her ne kadar adı El-Ayak-Ağız Hastalığı da olsa her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece ağız yaraları veya sadece deride döküntüler şeklinde gelişebilir.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen çocuk doktoruna başvurulması gerekmektedir.

 

El Ayak Ağız Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

 

Kuluçka süresi ortalama 3-6 gündür. Coxsackie virus enfeksiyonu son derece bulaşıcıdır. Salgınlar sırasında, virüs çocuktan çocuğa ve anneden fetusa yatay iletim yoluyla bulaşır.

El, ayak ve ağız hastalığına neden olan virüsler enfekte kişinin burun ve boğaz salgılarında, döküntülerin içindeki sıvıda ve dışkısında (gaita) bulunabilir.

Enfekte kişilerle yakın kişisel temas, öksürme veya hapşırma ile hava yolu ile dışkı ile temas, yüzeyi kirlenmiş nesnelerle temas sonucu bulaşabilir.

Yüzme havuzlarında veya su parklarında su yutmak ile etken virüsü almak nadirde olsa mümkündür. Enfekte kişilerin dışkısı ile kirlenmiş sularda olasılık daha yüksektir ve iyi bir klorlama dahi yetersiz olabilir.

Genellikle el, ayak ve ağız hastalığı olan bir kişinin hastalığın ilk haftasında bulaştırıcılığı çok yüksektir. Belirtiler ortadan kalktıktan sonra bile bazen günlerce ya da haftalarca bulaştırıcı olabilirler.

 

Özellikle virüsle enfekte olmuş yetişkinler herhangi bir belirti göstermeseler de bulaştırıcı olabilirler. Bulaşıcılığı çok yüksek olduğundan hasta kişilerin belirtiler tamamen ortadan kalkana dek izole edilmeleri faydalıdır.

El Ayak Ağız Hastalığının Komplikasyonları Var Mıdır ?

Nadiren viral veya "aseptik" menenjit oluşabilir. Çok daha nadir olarak beyin iltihabı (ensefalit) oluşabilir

Korunmak İçin Neler Yapılabilir

Hastalıktan korunmak için geliştirilmiş bir aşı yoktur. Hasta bireyler ile temastan kaçınmak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunmak gerekir.

 

Ellerinizi özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemeden önce mutlaka su ve sabunla yıkamalısınız.

Oyuncaklarda dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliğini ve dezenfeksiyonunu doğru yapmalısınız.

Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma vb) ve ortak tabak bardak kullanımından kaçınmalısınız.

 

Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, belirtileri hafifletmek için bazı önlemler alınabilir;

 

Ağrı ve ateş için ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak çocuklarda aspirin kullanılmamalıdır.

Ağrılı ağız yaraları için gargara, ağız suları veya spreyler kullanılabilir

El-Ayak-Ağız Hastası Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

 

Ağız içi yaraları olan hastalara acı ekşi ve baharatlı yiyecekler vermekten kaçınılmalı, yoğurt, çorba ve sebze püreleri verilebilir. Su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerekir.

Büyükçekmece’ye Gülkoku’mu Geliyor…

AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanının görevden alınmasının ardından ilçede yeni ilçe başkanının kim olacağı merak konusu haline geldi. Parti kulislerinde ise dikkat çeken bir isim öne çıkıyor.

İlhan Yıldız’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Büyükçekmece Genç Girişimci İş Adamları Derneği (BÜYGİAD) Başkanı İlhan Yıldız, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Hamsi Ucuzladı, Tezgahlar Şenlendi

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Son günlerde balık tezgahlarında hareketlilik arttı. Beylikdüzü Balıkçılar Çarşısı’nda hamsinin kilosu 89 liraya, 4 kilosu ise 300 liraya kadar düştü.

Mustafa Şenol Saygılı’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Büyükçekmece İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Mustafa Şenol Saygılı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında,

Nezir Karayün’den Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir Karayün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyet’in Türk milletinin en büyük ortak değeri ve bağımsızlığın sembolü olduğunu vurguladı.

Nesri Hacı’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Büyükçekmece İlçe Başkanı Nesri Hacı, Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında,

Mehmet Tuvalak’tan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

MHP Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi ve Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Tuvalak, Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda,

Halil Kanat’tan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Marmara Nakliyecileri Derneği Başkanı Halil Kanat, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Recep Erol’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

AK Parti Büyükçekmece eski ilçe başkanlarından, belediye başkan adayı, siyasetçi, iş insanı ve mali müşavir Recep Erol, Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda,

Velittin Küçük’ten Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Eski Gürpınar Belediye Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Velittin Küçük, Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Cumhuriyet’in milletimizin bağımsızlık mücadelesinin en büyük eseri olduğunu belirtti.

Engin Doğru’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

İstanbul ve Esenyurt’un tanınmış siyasetçi iş insanlarından Engin Doğru, Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Zekeriya Artar’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Büyükçekmece İlçe Millî Eğitim Müdürü Zekeriya Artar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyet’in geleceğe yön veren en önemli kazanım olduğunu belirtti.

Togay Çoban’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

AK Parti Esenyurt İlçe Başkanı Togay Çoban, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyet’in milletimizin en büyük ortak değeri olduğunu vurguladı.

Emel Turan’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Emel Turan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Harun Gümüş’ten Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Çatalca Amasyalılar Platformu Başkanı Harun Gümüş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.