Çocuğunuzun Gözleri Okula Hazır mı
Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Kıyafetler, kırtasiye malzemeleri alınıyor. Peki 2019-2020 eğitim-öğretim yılı öncesinde çocuğunuzun sağlık kontrollerini yaptırdınız mı? Sağlık problemleri, çocukların ders başarılarını etkiliyor. Bunun önüne geçmek için okul açılmadan önce göz check-up’ı yaptırmak çok önemli. Okula başlamadan önce yapılan göz taramalarında görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenip tedavi edilebiliyor
Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, okul öncesi göz check-up’ı ile ilgili bilgiler verdi ve ailelere uyarılarda bulundu…
Okul çağına gelmiş çocuklarda muhakkak okula başlamadan önce göz muayenesi yapılıp, görme kusurları veya şaşılık gibi hastalıkların tespiti ve tedavisi yapılmalıdır. Çünkü iyi bir görme çocuğun okul ve sosyal başarısı için gereklidir. Sağlık Bakanlığı da bu yüzden göz taramasını programına almıştır. Görme kusurları olan çocuklar tahtayı görmede zorlanmanın yanı sıra baş ağrısı ve gözde sulanma ile de baş etmek durumunda kalırlar. Başarı oranı düşen çocuk, içine kapanır ve ders ile olan ilgisini keser. Bu durum ilerleyen zamanlarda görme kusurlarının yanında psikolojik sorunlara da yol açmakta, çocukta özgüven problemleri yaratmaktadır.
Göz Kusurlarında Erken Teşhis Önemli
“Oysaki okula başlamadan önce yapılacak bir göz muayenesi ile tüm bunların önüne geçebilmek mümkün” diyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, “Göz kontrolleri; çocuğumun hiçbir eksiği kalmasın, arkadaşlarından geride olmasın diye düşünen ebeveynlerin hassasiyetle öncelik vermesi gereken bir konudur. Göz kusurlarında erken teşhis, çocuğun tedavisi açısından da çok önemli olduğundan sadece okul öncesinde değil, doğumundan itibaren uzman bir hekim tarafından düzenli görülmesi gerekir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı çocuk izlem protokolleri kapsamında 0-3 aylık bebeklerde, 36-48 aylık çocuklara ve ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine göz taraması yapılır. Prematüre bebeklerde olduğu gibi özellikli çocuklarda, bu kontroller daha sık yapılır” diyerek aileleri çocuklarının kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiği konusunda uyardı.
Tablet Ve Telefonlar Miyopiyi Arttırdı
Son dönemde dünyada ve ülkemizde çocukların cep telefonları, tablet, bilgisayar gibi yakın mesafe çalışma artışına bağlı, miyopi (uzağı iyi görememe hastalığı) görülme sıklığı hızla artıyor. Bu yüzden yakın mesafe çalışmayı azaltıp daha çok gün ışığından faydalanmak, okul çağındaki çocuklar için önemli. Kapalı ortamda çok vakit geçiren çocuklarda sıklıkla görülen miyopinin, D vitamini eksikliğine bağlı olduğu düşünülüyor. Ayrıca ders çalışırken veya tablet vb. cihaz kullanırken daha aydınlık ortamlar tercih edilebilir.
Sorun Enfeksiyon Mu, Yoksa Alerji Mi?
Okul çağındaki çocuklarda sıkça görülen bir diğer sorunsa gözde çapaklanma ve kızarıklık. Bu rahatsızlık enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi alerjik de olabilir. Bunun teşhisi uzman bir hekim tarafından yapılıp tedavisi ona göre düzenlenir. Özellikle viral kaynaklı olduğu tespit edilirse bulaşıcılığı olduğundan hemen bazı önlemler almak gereklidir. Bunların başında evde ailenin dikkat etmesi gerekenler gelir. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, “Böyle bir durumla karşılaşıldığında çocuğun havlusunu ayırmak, gerekirse yastık yüzünü her gün değiştirmek ve çocuğa el ve yüzünü sık sık yıkama alışkanlığını kazandırmak gerekir. Ayrıca bulaşıcı olduğundan ve diğer çocuklara da temas ile hastalığın yayılacağından, bir halk sağlığı sorunu olarak da düşünülebilir. Bu sebepten biz aileye ‘Çocuğu birkaç gün okula göndermeyin’ diyoruz. Bu önlemler alındıktan sonra verdiğimiz ilaçların düzenli kullanımı ile birkaç gün içerisinde durum düzelecektir. Eğer çocuğun göz rahatsızlığının sebebi alerjik ise, güneş ışığı ve tozdan korunması önemlidir. Gün içinde ellerini ve yüzünü sık sık yıkaması önerilir. Bulaşıcı olmadığından okuldan uzaklaşmasına gerek yoktur” dedi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Yeşilay Beylikdüzü Şubesi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini artırmak amacıyla önemli bir etkinlik için hazırlık yapıyordu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan Mahmutköy’deki orman yangını bölgesine giderek ekiplerden bilgi aldı. Yaralıları ziyaret etti.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne İl Jandarma Komutanlığı, okul öncesi öğrencilerini ağırlayarak teşkilatın tanıtımını yaptı; minikler araçları ve köpek timlerini ilgiyle izledi.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Edirne'de düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. LGS sonuçlarının yarın açıklanacağını duyurdu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Keşan’da bir çocuk, ailesi tarafından evden kovulduğunu ifade ederek yurda yerleşme talebinde bulundu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valiliği, kuraklık nedeniyle tarımsal sulamada kademeli kesinti uygulanacağını ve Meriç Nehri’ne santralden su salındığını açıkladı.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne'nin Karaağaç Mahallesi’nde, bir kafeye girmek isterken köpek saldırısına uğrayan vatandaş yaralandı.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - 664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde Orhan Okulu, finalde Feyzullah Aktürk'ü yenerek başpehlivan oldu ve altın kemeri kazandı.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Ufuk Özünlü, 665. Kırkpınar ağalık ihalesini 40 milyon 664 bin 665 TL ile kazandı. 122 koçu ihtiyaç sahiplerine bağışlayacağını duyurdu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırkpınar'ı 664 yıllık kültürel köprü ve Türk kimliğinin önemli bir değeri olarak vurguladı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen suç örgütü soruşturması kapsamında üç büyükşehir belediye başkanı gözaltına alındı.
RÖPORTAJ / ERCAN KUTLU - Sınav merkezli eğitim sistemine eleştirel bakış: Prof. Dr. Osman Çakmak ile yaptığımız bu özel söyleşide, Türkiye'nin eğitim vizyonuna dair çarpıcı tespitler ve çözüm önerileri yer alıyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Avcılar’da AK Parti İlçe Başkanı Av. Gürkan Aksoy, ilçe teşkilatıyla birlikte yerel basın mensuplarını kahvaltılı toplantıda ağırladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.