İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN DÖRTTE BİRİNDE GÖRME BOZUKLUĞUNA RASTLANIYOR
Öğrencilerin görme fonksiyonları çoğu zaman okul performansları üzerinde etkili olabiliyor. Görme zorluğu çeken çocukların, sınıf içi motivasyonu ve derse katılımı düşüyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, göz sağlığının okul başarısı üzerindeki etkileri konusunda aileleri bilinçli yaklaşmaya davet ediyor ve yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan çocukların göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Eğitim çağındaki bir çocuğun başarı sağlaması için; ruhsal olgunluğa erişmiş ve fiziksel fonksiyonlarının sağlıklı çalışıyor olması gerekiyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘Çocuklar, okuma ve yazma başta olmak üzere okul yıllarında birçok şey öğrenirler, görme burada anahtar role sahiptir. Ayrıca spor ve oyun aktiviteleri için de görme çok önemlidir. Çocuk görme duyusunu okulda aktif olarak kullanır, bu fonksiyondaki zayıflık hem öğrenme güçlüğüne hem de performans düşüklüğüne sebep olur. Okul çağındaki çocukların 6 aylık aralıklarla düzenli göz muayenesinden geçirilmesi ve göz sağlığının kontrol altında tutulması gerekir.’ diyor.
Çocukta Görme Problemi Olduğunu Düşündürecek Belirtiler...
Görme yetisi ve öğrenme performansı arasında paralel bir ilişki vardır. Fakat, pek az veli çocuğunun okul performansı beklenenin altında olduğunda, bunun bir göz probleminden kaynaklanabileceğini fark eder. Çocuk, sınıf atladıkça okul kitaplarındaki harflerin boyutu da küçülür. Çocuğun gözlerini kısarak uzaktaki yazıları okumaya çalışması, okurken gözlerinin sulanması, nesnelere çok yakından bakması, okurken baş ağrısı hmesi, okuduğunu takip edememesi, satır atlaması ya da okuduğunu parmaklarıyla takip etmesi göz rahatsızlığı yaşadığının belirtileridir.
Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘Bir çocuktaki göz bozukluğu okulda geçirilen zamanda öğretmen, evde ise ebeveynler tarafından gözlemlenerek tespit edilebilir. İlkokul çağındaki çocukların 1/4‘ünde görme problemi vardır ve bu nedenle düzenli göz muayenesi gereklidir. Bu dönemde yapılan düzenli göz muayeneleri ile rahatsızlık zamanında teşhis ve tedavi edilerek çocuğun okul motivasyonu artırılabilir.’’ diyor. Çocuğunuzda göz problemi olduğunu fark ettirecek bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunlardan bazıları ışığa hassasiyet, gözlerin sürekli kırmızı ve sulu olması, gözlerde dışa kayma, aşırı göz kırpma, konsantrasyon azlığı, bir gözü kapatmaya eğilim, gözü kısarak bakma, kitap okumadan kaçma, televizyonu yakın seyretme, baş eğme ve vücutta pozisyon bozukluğu, okuduğu satırı kaybetme ve parmak ile satır takibi, potansiyellerinin altında öğrenme performansı, çirkin yazma olarak sıralanabilir.
Göz bozukluğu disleksi, hiperaktivite ve konuşma problemi gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir!
Okul yıllarında bir problem yoksa bile düzenli göz muayenesi çok önemlidir. Eğer saptanmış problem varsa göz doktorunun önerdiği aralıklarla kontrollere devam edilmelidir. Önerilen gözlük ve diğer tedavi yöntemleri eksiksiz uygulanmalı ve takibi aksatılmamalıdır.
Görme yeteneğinde problem olduğunda öğrenme güçlüğü buna bağlı olarak da stres, hırçınlık ve davranış bozuklukları gelişebilir. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘Bu çocuklarda yakın görme problemleri, okumadan kaçma, isteksizlik, yorgunluk ve baş ağrıları oluşabilir. Bazı çocuklara okuma güçlüğü nedeniyle yanlışlıkla hiperaktiviteye bağlı dikkat eksikliği tanısı koyulabilir. Okul yıllarında görme çok hızlı değişebilir. Bu dönemde en çok görülen bozukluklar; yakın görmede sıkıntı (hipermetropi), uzak görmede sıkıntı (myopi) ve bazen de düzensiz görme (astigmatizma) olarak sayılabilir. Ayrıca düzeltilmemiş görme problemleri disleksi ve konuşma problemlerinde de artışa sebep olur
İstanbul Maltepe’de kültür sanat etkinlikleri devam ediyor
AK Parti Esenyurt İlçe Başkan Yardımcısı ve STK Birim Başkanı Mustafa Gevrek, yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gevrek, 2026 yılının birlik, kardeşlik ve manevi değerlerin daha da güçlendiği bir yıl olması temenni etti.
HABER: M.MUSTAFA KARAYÜN / ADOM AJANS - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camisi’nde kıldığı cuma namazının ardından yaptığı açıklamalarda hem Türkiye’nin yeni yıla güçlü bir şekilde girdiğini vurguladı.
HABER: AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Ahmet Büyükgümüş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklanan siyasi parti üye sayılarını değerlendirdi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne İl Emniyet Müdürlüğü’nün kamera çalışmalarıyla Karaağaç Mahallesi’nde yol kenarına hafriyat döken sürücü suçüstü yakalandı. Toplam 63.592 TL idari para cezası uygulandı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan Türkmen Köyü’nde 52 mahalle ve köy muhtarı ile vatandaşlarla bir araya gelerek devam eden ve planlanan yatırımları değerlendirdi.
HABER: NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZ - Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Av. Önder Serkan Çebi, yılın son gününde ilçeyi adım adım dolaşarak kamu kurumları, belediye çalışanları ve esnafla bir araya geldi.
HABER: NEZİR KARAYÜN / ESENYURT- Esenyurt Belediye Tiyatrosu, 2025 tiyatro sezonunda sergilediği performansla büyük bir başarıya imza attı.
HABER: MERAL ÇETİNER / ANTALYA - Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı İncekum Mahallesi’nde yapılan yol ve kavşak düzenlemesi, bölgedeki esnafı zor durumda bıraktı.
2025’in en çok aranan oyuncuları ve yapımları belli oldu
HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Araştırmacı Yazar Ersin Şenerler, yılın son gününde Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.