Develerin ana vatanının Kuzey Kutbu olabileceği belirlendi.
Kanadalı bilim adamlarının bu iddiası, Kanada'nın Grönland'a yakın ucundaki Ellesmere Adası'nda, taşlaşmış ağaçların yakınında bulunan kemik kalıntılarına dayanıyor.
Bilim adamlarının kemikleri oluşturan protein üzerinde yaptığı araştırma, bu kalıntıların 3,5 milyon yıl önce yaşamış dev deve ailesinin bir üyesine ait olduğunu gösterdi.
''Ellesmere devesinin'' bugüne kadar en kuzeyde bulunan deve olduğunun vurgulandığı araştırmada, hayvanın Pliyosen Çağ'da (yaklaşık 5 milyon yıl öncesinden 2 milyon yıl öncesine dek süren üçüncü jeolojik çağın son dönemi), bölgenin ağaçlarla kaplı olduğu dönemde yaşamış olabileceği belirtildi.
Ellesmere adasında bugün neredeyse hiç bitki örtüsü bulunmuyor.
Araştırmaya imza atanlardan Natalia Rybczynski, develerin ve lamaların atasının Sahara'da ya da And Dağları'nda değil Kuzey Amerika'da 45 milyon yıl önce doğmuş olabileceğini, daha sonra bir kısmının Asya'ya, bir kısmının Güney Amerika'ya göçmüş olabileceğini vurguladı.
Araştırma, ''Nature Communications'' dergisinde yayımlandı.
SOBE Vakfı’ndan Türkiye’de ilk... Otizm eğitimine dijital platform SOBEP
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 1,1 arttı... İnşaat sektörü güçlü artış gösterdi
Konya Veledromu’nda Torku rüzgar! Madalyalar peş peşe
Kandilli’den Marmara için kritik adım! Deprem Erken Uyarı Sistemi ilk sınavı başarıyla verdi
MÜSİAD Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Bursa’da buluştu
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 45,40 arttı! Tek yıllık bitkisel ürünlerde sert fiyat artışı
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - 13 Kasım 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranında önemli bir değişiklik yapıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.