Dijital dünyaya ‘biz’ hazırız, peki ya ‘gözlerimiz’?

Çağın getirdiği problemlerin en yenisi Dijital Göz Yorgunluğu (DGY) nedir ve nasıl önlemler alınır? Optik sektörünün devlerinden Hoya’nın Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra açıklıyor.

VİDEO GALERİ 3.09.2019 17:31:54 3640 0
Dijital dünyaya ‘biz’ hazırız, peki ya ‘gözlerimiz’?

Dijital dünyaya ‘biz’ hazırız, peki ya ‘gözlerimiz’?

 

Sosyal ağlar, iş hayatı, alışveriş alışkanlıkları derken günlük hayatımızda birçok alanda dijitalleşmeye adapte oluyoruz. Bu gelişim sürecinde vücudumuzda en çok eforu sarf eden ise kuşkusuz gözlerimiz… Telefon, tablet ve bilgisayarlar karşısında geçirdiğimiz süre çoğaldıkça bu tür ekran kullanımına bağlı gelişen sağlık problemleri de literatürde yerini almaya başladı. Maalesef artık yepyeni bir sağlık problemimiz var: Dijital Göz Yorgunluğu!

 

Çağın getirdiği problemlerin en yenisi Dijital Göz Yorgunluğu (DGY) nedir ve nasıl önlemler alınır? Optik sektörünün devlerinden Hoya’nın Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra açıklıyor.

 

Dünyayı görme şeklimiz değişti

Günlük ortalama 15 saati bulabilen dijital ekran kullanımında 90 oranında akıllı telefon, 70 oranında bilgisayar, 54 oranında tablet öne çıkıyor. Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, gün içerisinde cihazlar arasında geçişi yapmanın ise gözlerimizi daha çok yorduğunun altını çiziyor. Kayra, ‘Görüş Konseyi’nin Dijital Göz Yorgunluğu raporuna göre farklı görüş mesafelerindeki alanlara odaklandığımızda gözlerimizi 22 oranında daha fazla yorduğumuz kanıtlandı. Hoya adına Nisan 2017’de Hollanda ve ABD’de gerçekleştirilen Dijital Davranış ve Dijital Göz Yorgunluğu raporuna göre ise katılımcılar gün içinde 333 defa odak noktası değiştiriyor, 85’i yakından yakına odaklanıyor, tek bir yere odaklanmak ise maksimum 6 dakika sürüyor. Uzun süre ve mola vermeden bir ekrana odaklanan gözün kırpma sayısı 4’te 1 oranında düşüyor bu sebeple gerekli nemi sağlayamayan göz yorulup kuruyor. Tüm bunlar maalesef tıp literatürüne yepyeni bir hastalığı sokuyor. Hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen göz yorgunluğu ve buna bağlı göz kuruluğu, genetik yatkınlık olması koşuluyla astigmata, miyopiye yol açabiliyor. Önlemek için geliştirilen teknolojilerle insanları tanıştırmak ve bilinç oluşturmak için çalışmalarımıza hız veriyoruz.’ diyor.

 

Dijital Göz Yorgunluğu (DGY) Nedir?

Dijital ekranlara 2 saat veya daha fazla süre bakmaktan kaynaklı olarak hissedilen fiziksel rahatsızlıklara ‘Dijital Göz Yorgunluğu’ denilmektedir. Yorgun gözler, baş ağrıları, bulanık görüş, kuru gözler, ışık hassaslığı, gece görüş zorluğu ve kaşıntılı gözler gibi semptomlar doğurabilen rahatsızlığın tedavisi ise mümkün. Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, göz yorgunluğu yaşayan kişilerin 91’inin dijital cihaz kullanımı esnasında bu rahatsızlığı yaşadığının altını çiziyor. Kayra, ‘Hastalar Dijital Göz Yorgunluğu oluşması halinde çözümü gözlükte aramıyor. Çoğunlukla belirtiler yok sayılıyor, önemsenmiyor. Hoya’nın ürün gamında, özellikle dijital göz yorgunluğunu önlemek ve azaltmak için geliştirilmiş SYNC III ürünü mevcut. SYNC III, günde 2 veya daha fazla saat dijital ekrana bakarak zaman harcayan 13 ile 45 yaş arası kullanıcılar için ideal. Yapılan son araştırmaya göre, akomodasyon (yakındaki nesneden net görüntü almak üzere gözün kendini ayarlama ve uyum sağlama yeteneği) destekli camların kullanımı öncesi ve sonrası belirtilerin 84’ünün azaldığı gözlemlendi. SYNC III camları, Binocular Eye Model ile hesaplanarak 30 cm dijital cihaz görüş mesafesine göre optimize ediliyor.’ diyor.

 

Önlemek için neler yapabiliriz?

Dijital ekranlardan gelen ışığı optimize ederek göz kaslarını rahatlatan özel camlar kullanmanın yanı sıra belirtileri azaltmak için alınabilecek önlemler mevcut.

-Ekran parlaklığı ortam aydınlatması ile benzer olmalı.

-Kontrast mümkün olduğunca artırılmalı.

-Dijital ekranlar gözden olabildiğince uzak olmalı.

-Ekranın orta noktasının göz seviyesinin yaklaşık 15 cm altında konumlanması önerilmektedir.

-Ortam ısısı uygun ayarlanmalı, klima ile havalandırılan alanlarda göz kuruluğunun engellenmesi için ortam nemlendiricileri kullanılmalı.

 

 


TÜBİTAK’ın Özel Çağrısına DEÜ Damgası

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 – ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı’na yapılan başvurular neticesinde destek almaya hak kazanan projeler belli oldu.

İSKİ hijyenik su için kapasite artırıyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin köklü kuruluşu İSKİ, şehrin Avrupa yakasındaki olası su kesintilerinin önüne geçecek tesisin temelini attı

Atık Yönetimini Bilinçlendiriyorlar

Çalık, “Gelecek nesillerin çevre konusundaki farkındalığının artması ve sürdürülebilir bir gelecek için atılan bu tür adımlar, toplumun çevre konusundaki bilinç seviyesini yükseltmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması

.

Bayramı gönüllerince kutladılar

104 yıl önce Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ve Türk halkının tüm dünyaya egemenliği ilan ettiği gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yılda kutlandı.

Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başkanlık makamını çocuklara teslim etti.

Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!

Esenyurt Belediyesi, glüten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda paketi yardımında bulunarak onların sağlıklı yaşamasına katkı sunmaya devam ediyor.

Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerdeki gösteriler büyük beğeni kazanırken, çocukların neşesine velilerde eşlik etti.

ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

23 NİSAN’DA 10 BİN BALIK EKMEK ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.