Dikkatli Olmalısınız..!
Her göz ve göz numarasına lazer uygulaması yapılabilir mi? Uygun olmayan gözlere lazer uygulaması yapıldığında neler olur? Sorularının cevabını Birinci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Op.Dr. Fuat Karakaya sizler için anlattı.
Göz kusurlarında hangi numaralar tedavi edilebiliyor? Lazer tedavilerinin başarı oranları nasıl?
Dr. Fuat Karakaya; Lazer tedavisi uygulamalarında hastaların 20 yaşının üzerinde olması ve gözlük numaralarının ilerlemesinin durmuş olması ve işleme engel teşkil edecek başka bir göz hastalığının olmaması gerekmektedir. Tedavi için katarakt veya kataraktın başlangıç safhası olan skleroz olmadığı sürece üst yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Düzeltilebilen numaralar için bir üst sınır söz konusu değildir, çok yüksek numaralara çıkıldıkça başarı oranlarında düşmeler olabilir.
Lazer tedavileriyle ilgili hastalarda halen şüpheler var bu konu hakkında neler söylersiniz?
Karakaya; Lazer tedavisi doğru göze doğru hastaya ve doğru ellerde yapıldığı sürece oldukça etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Hastalar lazer işleminden önce nelere dikkat etmeliler, ameliyat süresi ortalama olarak ne kadar sürmektedir?
Karakaya; Kontakt lens kullanan hastalarda doktorun belirleyeceği süre boyunca lens kullanımına ara verilmesi gerekir. İşlem günü hastalardan hafif yemekler yemelerini ve operasyon öncesi en az 2 saat boyunca aç kalmaları istenir. Kadın hastalarımız için işlem gününde makyaj yapılmaması yapıldıysa eğer makyajın çok iyi bir şekilde temizlenmesi istenir.
Hastalar normal hayatlarına ne zaman dönebilirler?
Karakaya; Yapılan işlemin başarısına göre hastalarımız birkaç gün içerinde normal hayatlarına dönebilirler. Dikkat gerektiren işlerde birkaç gün boyunca konfor problemleri yaşanabilir. Süreç atlatıldıktan sonra hastalarımızdan herhangi bir şikâyet almamaktayız.
Lazer işleminin riskleri var mıdır?
Karakaya; Hangi teknikler uygulanırsa uygulansın lazer tedavisi öncesinde tüm göz muayenesi detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Kornea topografilerinin ve kornea kalınlığının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Doğru şartlar altında, doğru yöntemle yapılan lazer tedavilerinin ciddi sorunlar yaratma ihtimali çok düşüktür. Hekimlerin ve hastaların doğru yönlendirilmesi, komplikasyonların azalmasına ve sonuçta her iki taraf içinde tatmin edici sonuçların elde edilmesine neden olacaktır. İyi değerlendirme yapılmış ve lazer için uygun görülmüş bir göze yapılan lazer işleminde risk çok düşüktür.
Kimler lazer yaptıramaz? Numaralarda geriye dönüş olur mu?
Karakaya; Keratakonus denilen, kornea incelmesi ve şeklinin değişmesi olarak tanımlanabilecek göz hastalığında ve çok ileri kuru göz vakalarında lazer tedavisi önerilmez. Katarakt veya katarakt başlangıcında, katarakt ameliyatı olacağı için lazer tedavisi önerilmez. Sistemik hastalıklarda (böbrek yetmezliği, kanser, kontrolsüz diyabet vs.) önerilmez.
Numaralarda geriye dönüşler çok nadir olmakla birlikte görülebilir. Bu durumda kişinin göz numarasında doğal artış ya da numaranın uygun tespit edilememesi nedeniyle eksik tedavi gibi olasılıkları dikkate almak gerekir. Korneanın kalınlığının yeterli olması durumunda hastaya yeniden tedavi yapma imkânı söz konusudur. Fakat en iyi sonucu almak için bu numara değişikliğinin tedaviden mi, yoksa göz numarasının normal ilerlemesi mi olduğunu belirlemek gerekir.
Beylikdüzü Cevat Güleç Ortaokulu Müdürü Cahit Müftüoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Büyükçekmece Önder İmam Hatipliler Derneği Başkanı ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Hayrullah Can, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Büyükçekmece Dr. Sadık Ahmet İlkokulu Müdürü Süleyman Topsakal, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayımladı.
Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ceylan, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Büyükçekmece Mimar Sinan Ortaokulu Müdürü Mevlüd Kemal Okumuş, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Esenyurt Yusuf Özvatan Ortaokulu Müdürü Özkan Dağ, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı. Dağ, mesajında öğretmenliğin toplumun geleceğini inşa eden en değerli görevlerden biri olduğunu vurguladı.
İstanbul Büyükçekmece Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Baydemir, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü Abidin Nesimi Fatinoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Özer Öztop, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Alper Bayram, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayımlandı.
Büyükçekmece İş Adamları Derneği (BİAD) ve İktisadi ve Kültürel Kalkınma Platformu (İKAP) Genel Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Muhammed Mustafa Karayün, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
AK Parti MKYK Üyesi ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Av. Temel Başalan, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Şenol Saygılı, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.