Türk edebiyatının daha yakından tanınması amacıyla Türk Edebiyatı Yaz Okulu faaliyeti düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen öğrencileri Türk edebiyatının önemli yazarlarından Ahmet Ümit ile bir araya getirdi.
Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenen oturumda öğrenciler, yazarın kendi ağzından yazarlığa başlangıç hikayesini ve eserlerinin içeriklerine dair bilgileri dinlerken, oldukça keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.
Dünyanın dört bir yanından gençleri Türk Edebiyatı Yaz Okulu kapsamında İstanbul’da bir araya getiren Yunus Emre Enstitüsü, öğrencileri edebiyatımızın ünlü yazarlarından Ahmet Ümit ile bir araya getirdi.
Öğrencileri Türk edebiyatçılarıyla bir araya getirerek Türk edebiyatının farklı yönlerini keşfetmeleri ve çeviri noktasında kendilerini geliştirmeleri amaçlanan program kapsamında, Ahmet Ümit, dünya gençleriyle bir araya gelerek Türk polisiye romancılığı ve kendi eserlerinin içeriği hakkında oldukça değerli bilgiler paylaştı.
Sanatı değerli kılan şey, farklı anlatabilmektir.
Kitaplarındaki tarihi içerikler hakkında öğrencilere bilgi veren Ahmet Ümit “Sanatı değerli kılan şey, farklı anlatabilmektir. İstanbul’un inanılmaz bir tarihi birikimi olduğunu fark edince, sadece polisiye değil, tarih de yazabileceğimi fark ettim. Dünya yüzlerce yıl bulunduğumuz yerden yönetildi. Roma, Doğu Roma, Osmanlı... Benim romanlarımda bu geçmişin önemli bir yeri var.” ifadesini kullandı.
Polisiye romana karşı önyargılıydım
Söyleşinin ilerleyen dakikalarında polisiye roman yazmaya nasıl başladığına dair süreci de anlatan Ahmet Ümit, başlangıçta fazla bilgi sahibi olmadığı için polisiye romana karşı önyargılı olduğunu ve küçümsediğini itiraf etti. Yazar bu konuyla ilgili olarak, “İlk öykü kitabım çıkınca, şehir tiyatrolarından çok değerli bir arkadaşım bana polisiye yazdığımı söyledi. Buna başta bozulmuştum; ama sonra içimden gelenin bu olduğunu, beni bunun mutlu ettiğini fark ettim. Polisiye roman okuyunca onun nasıl bir şey olduğunu anladım. Öncesinde önyargılıydım.” dedi.
İyi polisiye roman insan ruhunu en iyi anlatabilen türdür
Edebiyata dair bakış açısı dünya gençleriyle paylaşan Ahmet Ümit, edebiyatın asıl görevinin insan ruhunu anlatmak olduğunu söylerken, insan ruhunu en iyi anlatan yöntemin polisiye yöntem olduğuna vurgu yaptı. Ümit ayrıca, dünya tarihinin en büyük yazarı olarak nitelendirdiği William Shakespeare’i örnek vererek, “İyi polisiye roman yazmak çok zordur, Shakespeare de cinayetten yola çıkarak insanı anlatmaya çalışmıştır.” dedi ve yazarın kült eseri Hamlet oyununu örnek gösterdi.
Yaklaşık bir saat süren söyleşi sonrasında, Ahmet Ümit dünyanın farklı coğrafyalarından gelen Türk edebiyatı meraklısı gençlerle sohbet etti. Oldukça keyifli anların yaşandığı söyleşi, yazarın katılımcılarla hatıra fotoğrafları çektirmesi ile sona erdi.
2 Ağustos 2019 tarihine kadar devam edecek Yunus Emre Enstitüsü Türk Edebiyatı Yaz Okulu kapsamında aralarında İskender Pala, Selim İleri, Selahattin Özpalabıyıklar, Ahmet Güner Sayar, Sevengül Sönmez, Mehmet Fatih Uslu ve Emin Nedret İşli gibi Türk edebiyatının değerli isimleri ile bir araya gelecekler.
Yunus Emre Enstitüsü Hakkında
Türkiye’nin uluslararası alanda tanınırlığını artırmak ve dünya üzerinde kültürel etkileşime katkı sağlamak için 2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü çalışmalarını; Kültürel Diplomasi, Kurumsal Kapasite, Bilim Diplomasisi, Kültürel Etkileşim ve Türkçe Öğretimi olmak üzere 5 ana eksen üzerinden yürütüyor. Enstitü bugün dünya genelinde 157 irtibat noktasına ulaştı.www.yee.org.tr
HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, Esenyurt İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları (STK) buluşmasında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Beylikdüzü Dalyan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Yönetim Kurulu Başkanı Yonca Yaman’dan Cumhuriyet Bayramı Mesajı
AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkan Yardımcısı Eczacı Şennur Erçeri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
HEBER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Esenyurt’ta siyaset üstü bir buluşma gerçekleşti. Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ’ın öncülüğünde hayata geçirilen “Ortak Masa – Ortak Akıl” projesi,
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de 2025 yılında yapılan yatırımların büyük kısmı ulaştırma ve tarım sektörlerinde yoğunlaştı.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Seyithan İzsiz, basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Türkiye’nin en büyük özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olan Pera Kampüs, bağımlılıkla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla anlamlı bir seminere ev sahipliği yaptı.
HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN / ADOM AJANS - AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Avukat Temel Başalan’dan, sert eleştiri
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Sağlık alanında dünyanın dikkatini çeken önemli bir etkinlik olan “3. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi”, İstanbul’da Yapıldı.
Artvin’de İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplandı
İletişim: CHP'nin hakaret içeren açıklamaları demokrasiye zarar veriyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.