Elektronik Seçim Çözüm Olabilir Mi?

Digital Report için Poltio tarafından özel hazırlanan “Türkiye Çevrimiçi Seçim Araştırması”, dünyada bugüne dek 25 ülkenin gerçekleştirdiği elektronik seçimler konusunda Türk kamuoyunun görüşlerini gün ışığına çıkardı.

GÜNCEL 21.06.2019 17:23:21 2046 0
Elektronik Seçim Çözüm Olabilir Mi?

Ankete göre Türkiye’nin yüzde 44’ü dijital seçim fikrine olumlu yaklaşırken, 18-24 ve 25-35 yaş gruplarında kararsız oy en yüksek orana ulaşıyor. Çalışmada ev rahatlığında oy verme, seçim masraflarının azalması gibi olumlu yönler kadar sonuçların müdahaleye açık olması, internet ve elektrik kesintileri, sonuçların karışması gibi endişelerin oranları dikkat çekti.

Anketin tamamına tüm akıllı telefon ve bilgisayarlardan ücretsiz okunabilen Digital Report’un ilk sayısıyla ücretsiz ulaşılabiliyor. Dosyada ayrıca dijital seçimlerin tarihi, sistemi iptal eden ülkelerin gerekçeleri, dünyaca ünlü uzmanların güvenlik yorumları da yer alıyor.

Dijital dünyanın nabzını tutmayı hedefleyen Digital Report, yayın hayatına Türkiye’nin gündemine dokunan önemli bir araştırmayı hazırlayarak başladı. Herkesin 23 Haziran’da tekrarı gerçekleştirilecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Seçimleri’ni konuştuğu dönemde yayımlanan dergi, kapak konusuna elektronik seçimleri taşıdı.

Araştırma kuruluşu Poltio tarafından Digital Report için özel hazırlanan çalışma, elektronik seçimler konusuna olan yaklaşımı, sunacağı avantaj ve çekinceleri Türkiye’nin 55 ilinden 18-55 yaş arası katılımcıların oylarıyla gösterdi.

Erkekler E-Seçime Daha Sıcak Bakıyor

“Siyasi seçimlerin online ortamda yapılmasını nasıl değerlendirirsiniz” sorusuna erkek katılımcıların yüzde 51’i olumlu yanıt verirken, kadınlarda oran yüzde 37 oldu. Olumsuz yaklaşanların oranları ise erkeklerde yüzde 29, kadınlarda yüzde 36 oldu.

Ev rahatlığında oy verme imkânı en çok 46-55 yaş arasındaki katılımcıları memnun ederken, katılımım artacağını düşünenler 47 olarak kaydedildi.

Masraflar Düşer Ama Güvenilir Olmaz Düşüncesi Hakim

Dijital seçimin en olumlu yanının yüzde 48 ile masrafların düşmesi olarak belirtildiği anket çalışmasında, daha güvenilir sonuçlar oluşacağı düşüncesi yüzde 14’te kaldı. Katılımcıların elektronik seçimde gördüğü sakıncaların başında ise yüzde 62 ile sonuçların müdahaleye açık olması geldi.

Dört Ülke Vazgeçti, Uzmanlar Olumsuz Yaklaşıyor

Optik oy tarama, doğrudan kayıt yapan elektronik oy makineleri ve bilgisayar üzerinden olmak üzere üç farklı yöntemle kurulan elektronik sandıkların ilk örneklerinden birisi 1982’de Hindistan’da kurulmuş olsa da, tamamen elektronik yapıya geçiş 2000’lerin başını buldu. Estonya’nın bölgesel düzeyde başlayarak 15 yıldır gerçekleştirdiği e-seçimler artık tamamen internet üzerinden ve tüm ülkede yapılıyor.

Almanya, Belçika, Hollanda ve İrlanda’nın saydam olmadığı ve güvensiz bulduğu gerekçesiyle iptal ettiği elektronik seçimler hakkında siber güvenlik uzmanları da genelde olumsuz konuşuyorlar. Kısa süre önce ABD’nin oy makinelerinin 2 dakika içerisinde, sıradan bir dolmakalemle hack’lenebildiğini gösteren video, internette popüler olmuştu.

İsteyen Hack'lesin Dedi, Elektronik Seçimleri İptal Etmek Zorunda Kaldı

İsviçre ise elektronik oy sisteminin güvenliğini test etmek için herkese açık bir hack yarışması düzenledi ve hacker'ların kısa sürede bulduğu açıklar sebebiyle elektronik seçim sistemini süresiz olarak devreden çıkardı.


Koç; İman, İnanç ve Azim Varsa İmkân Da Vardır…

Koç, Kahramanlarımız Adalet, Merhamet ve Sevgi Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar. Bizde okuyan, merak eden ve üzerine düşünerek hayata yeni kapılar açan nesiller yetiştiriyoruz.

Merhamet Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar

Tepeli, Tarihe olan bağlılık, bir milletin güç kaynağıdır ve biz bu gücü gelecek nesillerimize taşımak için çaba gösteriyoruz.

SANA EMANET BİLGİ YARIŞMASI…

Ensar Vakfı Sana Emanet Yarışması Türkiye’nin 81 ilinde yapılacak olan bir yarışmadır.

BÜYÜKÇEKMECE'NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK! ( Görüntülü Haber)

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol bölgedeki gazetecilerle iftar programında bir araya geldi. Erol projelerini gazetecilere anlattı.

Çalık, Yeni Dönem Projelerini Tanıttı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık, “İstanbul’da Kazanacağımız Zaferin İşaret Fişeğini Beylikdüzü’nden Atacağız”

Akşener; Meydan Okudu… Yıldız, Gümbür Gümbür Sahaya İndik, Birilerini Korku Sardı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Esenyurt İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız’ın düzenlediği iftar programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.

Sahuru Atlamayın!

Özellikle besin ve enerji ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasının Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Minikler Başkanını Çok Seviyor!

Bağcılar Belediyesi'nin Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda düzenlediği etkinlikler her gün farklı konuklara ve binlerce Bağcılar sakinine ev sahipliği yapıyor.

Üner’den Türkiye Çapında Çözüm..!

Çözülen sorun sadece Çatalca’da tüm Türkiye’de şoför esnafında büyük sevinç yaşattı.

“Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!.. (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Başkan İlhan Ocaklı: 5 Yılda 220 Adet Ruhsatı İptal Ettirdik “Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!..

UNESCO’dan Büyükçekmece’ye “Tsunami Hazır Kent” Sertifikası

Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükçekmece Belediyesi, IOC/UNESCO “Tsunami Hazır Kent” sertifikasını almaya hak kazanan ilk kent oldu.

Liyakatsizliğin, Denetimsizliğin Adı KADER Olmuştur!

Türkiye genelinde yayımlanan basın bildirisini Tüketiciyi Koruma Derneği Beylikdüzü şube başkanı Tülin Özgür okudu.

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Salı 14.2 ° / 8.6 °
Çarşamba 8.5 ° / 7.6 °
Perşembe 12.2 ° / 6.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.