Fatih’in Hazinesi Açıldı..!

Müslümanlığın kutsal sembollerinden Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Cuma namazının ardından bütün Müslüman âlemine kapılarını açtı. Farklı yerlerden gelen binlerce kişi Fatih’in kutsal mirası olan Ayasofya da 86 yıl sonra yeniden i

GÜNCEL 25.07.2020 12:25:08 2583 0
Fatih’in Hazinesi Açıldı..!

Fatih’in Hazinesi Açıldı..!

 

Müslümanlığın kutsal sembollerinden Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Cuma namazının ardından bütün Müslüman âlemine kapılarını açtı. Farklı yerlerden gelen binlerce kişi Fatih’in kutsal mirası olan Ayasofya da 86 yıl sonra yeniden ibadet edebilmek için birbirleriyle yarıştı.

Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz'da Resmi Gazetede yayımlandı. Sala ve tekbirlerle başlayan programda, Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile başlayan açılış programında Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içerisinde Kur'an-ı Kerim okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 5 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

 

O Fethin Emaneti…

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii’nin 24 Temmuz 2020 Cuma günü ibadete açılmasına ilişkin alınan tedbirleri basın toplantısında açıkladı. Vali Yerlikaya, “Buraya gelecek bütün misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camii’nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Bu ilgiyi, İstanbul’a yakışır şekilde yönetmek için hazırlıklarımızı yaptık. Bütün kurumlarımızla birlikte, görevimizin başında ve sahada olacağız.” dedi.

Vali Yerlikaya, “Yeryüzünün en görkemli mabetlerinden; İstanbul’un Fethi’nin Sembolü Ayasofya Camimizi; 24 Temmuz Cuma günü, yarın, Cuma Namazıyla birlikte ibadete açıyoruz. İstanbul’la birlikte Ayasofya’yı medeniyetimize kazandıran Fatih Sultan Mehmet Han ve askerlerini, şükranla, rahmetle yâd ediyorum.” diyerek konuşmasına başladı.

“86 yıl müze olan, ibadetsiz kalan mabedi; ibadetle, namazla, ezanla buluşturan; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçenlere şahsım ve İstanbullular adına şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuşmasına devam eden Vali Yerlikaya, bütün Müslümanların açılış için heyecanlı olduğunu belirtti.

Vali Yerlikaya, “Ayasofya, Peygamber efendimizin müjdesine mazhar olmuş O komutanın, O askerin, O fethin emaneti… Onların mirası olan kimliğini, hamdolsun yeniden kazanıyor. Bütün Müslümanlar heyecanlı, ben de heyecanlıyım. Herkes Ayasofya’nın açılışında bulunmak istiyor. Muhteşem bir ilgi var. Bu ilgiyi, İstanbul’a yakışır şekilde yönetmek için hazırlıklarımızı yaptık.” ifadelerini kullandı.

 

Tedbirler Açıklandı

Vali Yerlikaya, uygulanacak tedbirleri paylaştı: “Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camii ve çevresinde kadınlar için (2), erkekler için (3) olmak üzere (5) farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Bu alanlar; Erkekler için, Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi. Kadınlar için, Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ve Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. Namaz kılınacak alanlara; 3 ana istikametten gelinecek. Bunlar, Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerimizce arama yapıldıktan sonra sağlanacak.”

Bu görkemli günün en güzel şekilde yaşanacağını belirten Vali Yerlikaya, şu şekilde devam etti: “Ayasofya’ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında 4 şey getirmelerini rica ediyoruz. Maske. Seccade. Sabır. Anlayış.”

 

Zincirler Kırıldı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Danıştay 10. Dairesinin vermiş olduğu bir karar. Sayın Cumhurbaşkanımızın almış olduğu kararla bugün Cuma namazımızı kılmış olduk. Sonunda zincirler kırıldı, Ayasofya açıldı. Hayırlı olsun ülkemize, milletimize" dedi.

Bakan Berat Albayrak, darphanede basılan Ayasofya camii parası ile tarihe bir not daha düştük ifadelerini kullandı.

 

Ayasofya Fethin Sembolüdür

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş; "Çok mutluyuz elhamdülillah. Yıllarca, 86 yıl boyunca beklenen Ayasofya'nın açılışına, bu tarihi ana şahit olduk. Allah'a hamd olsun. Ayasofya fethin sembolüdür. İnşallah fetih ruhlu gençlerin, insanların, gönül insanlarının yetişmesine vesile olur. Ayasofya'yı sadece bir cami olarak görmemek lazım. Aynı zamanda insanlarımızın ilmi faaliyetlerine katkı sağlayacak derslerin okutulduğu bir yer haline de getirmeye çalışacağız. En önemli amacımız budur. Doğru dini bilgi ile insanımızı doyurmamız gerekiyor. Bunu yapacak olanlar da bizleriz. Ben hayırlı olsun diyorum ifadelerini kullandı.


Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başkanlık makamını çocuklara teslim etti.

Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!

Esenyurt Belediyesi, glüten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda paketi yardımında bulunarak onların sağlıklı yaşamasına katkı sunmaya devam ediyor.

Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerdeki gösteriler büyük beğeni kazanırken, çocukların neşesine velilerde eşlik etti.

ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

23 NİSAN’DA 10 BİN BALIK EKMEK ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Balcıoğlu "Ahşabın Hikayesi" Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi

"Ahşabın Hikayesi" isimli ahşap sergisinin açılışını yaptı. Serginin açılışında konuşan Başkan Balcıoğlu, sanatseverlerle birlikte sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgi aldı.

Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon

023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynandı.

Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi kullanılarak yayınlanan yatırım ilanlarına ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.

Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığınca şube müdürlüğü, şeflik, memurluk ve saymanlık için görevde yükselme suretiyle atama sonuçları açıklandı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.