Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Siyasi Amaç Uğruna Mı Yıkıldı?
Adom medya bünyesinde yayın hayatını sürdüren Start TV ve Start Türk de yayınlanan, Araştırmacı Gazeteci - Yazar Nezir Karayün’ün hazırlayıp, sunduğu Hürbakış programının bugünkü konukları İdeal Yaşam gazetesi imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni gazeteci-yazar Neslihan Soyhan Mican ile Yörem Gazetesi genel yayın yönetmeni gazeteci Murat Özyıldırım oldu.
Start TV de yayınlanan Hürbakış programında Beylikdüzü’nde Balıkçı Kenan lakabıyla bilinen Kenan Balcı’nın kurduğu Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nin Beylikdüzü belediyesi tarafından yıkımı ve 160 adet ağacın sökülüp yerine park yapılması konuşuldu.
Gazetecilerden Murat Çalık’a Çağrı
Adom medya bünyesinde yayın hayatını sürdüren Start TV ve Start Türk de yayınlanan, moderatörlüğünü Gazeteci Esma Bulut’un yaptığı Esma ile Mertçe programının bugünkü konukları Beyhaber.com sitesinin sahibi Gazeteci Oğuz Cevher ile Medya90 haber sitesi ve Bahçeşehir Gazetesi imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Gazeteci Ercan Kutlu oldu.
Esma ile Mertçe programında uzun zamandır gündemde olan Türkiye Deniz Canlıları Müzesinin Beylikdüzü Belediyesi tarafından yıkımı konuşuldu. Gazeteci Ercan Kutlu ve Gazeteci Oğuz Cevher Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık’a konu hakkında açıklama yapması için çağrıda bulundu.
Türkiye İçin Utanç Verici Durum
Türkiye’de tek olan Deniz Canlıları Müzesi yıkımının Beylikdüzü için büyük bir kayıp olduğunu belirten Mican; “ Beylikdüzü ve Türkiye için utanç verici bir durum. Müzeyi yıkmak yerine orta bir yol bulunabilirdi. Balıkçı Kenan Beylikdüzü’ne mâl olmuş ve markalaşmış isimlerden biri. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi çocuklar için eşsiz bir yerdi. Öğrencilerin ve ziyaretçilerin ücretsiz bir şekilde özel yöntemlerle mumyalanmış balıkları müzede ziyaret edip balık türlerini tanıdıkları bir yerdi. Ben balıktan pek anlamam ama çoğu balık türünü o müzede gördüm. Ülkemiz için kültürel bir mirastı. Bu çok üzücü bir durum. Yıkımdan başka bir yol bulunabilirdi. Bu yıkım siyaset kokuyor” dedi.
Beylikdüzü Belediyesi Müzeyi Neden Yıktı?
Müzenin Beyliküzü’nün marka değerini yükselttiğini söyleyen Özyıldırım; “ Burası bir müze olmayıp sadece bir insanın koleksiyonu anlamında değerlendirilecek bir yer olmaktan çok öte bir yerdi. Beylikdüzü’nün marka değerini yükseltmesinin yanında gerek anaokulu öğrencilerinin gerek özel çocukların müzeyi ziyaret ettiklerinde bambaşka bir dünyaya girmelerini sağlıyordu. Biz o çocukların gözlerindeki neşeye ve mutluluğa şahit olduk. Bizim bile belki hayatımız boyunca göremeyeceğimiz balık türlerinin orada mumyalanmış halleri vardı. Beylikdüzü belediye başkanı Mehmet Murat Çalık bir açıklamasında oranın bir insanın koleksiyonu olduğunu söyledi. Diyelim ki orası müze değil Kenan Balcı’nın koleksiyonu olsun. Değerleri bu şekilde hafifleterek ve küçülterek halkın gözünde bambaşka bir algı yaratmak doğru değil. Orası elli yıllık emek, otuz milyona yakın masrafla yapılmış ve yirmi tır kadar balık çeşitlerinin bulunduğu bir yer. Beylikdüzü belediyesi orayı neden yıktı? Orada müzenin yanı sıra minik bir hayvanat bahçesi bulunuyordu. Çocukların gelip orada kendi elleriyle hayvanları beslerken yaşadığı mutluluk hiçbir şeye değiştirilemez” dedi.
Yanlış Yaptılar!
Müze yıkımının siyasi amaçla yapıldığını vurgulayan Mican; “ Yanlış yaptılar. Bunu yapan belediye hangi partiden olursa olsun müzeyi yıkmak yanlış bir tutum oldu. Bu olayın siyasi amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Elli yıllık emek ve otuz milyonluk bir birikim. Burası resmi olarak belediyeye kira harcının ödendiği bir yerdi. Burası eğer kendi siyasi taraftarlarının yapmış olduğu bir yer olsaydı orayı yıkıp, yüz altmış adet ağacı sökmezlerdi. Kenan Balcı ile Beylikdüzü eski belediye başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu arasındaki problemleri biz basın mensupları olarak biliyoruz. Aralarında o zamandan kalan bir husumet var ama intikam almak adına kamuya bu kadar yararlı olan bir yerin yıkılmasını ben hiç doğru bulmuyorum. Kötülüğe karşı kötülük, kötülüğün saltanatına hizmettir. Müzemizi geri istiyoruz” dedi.
İntikam Duyguları İçerisinde Yönetemez
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Beylikdüzü eski Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a çağrıda bulunan Özyıldırım; “ Anadolu caddesi Balıkçı Kenan’ın tapulu malı. Dönemin Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yardımcısı Mehmet Murat Çalık ile Kenan Balcı bir toplantı yapıyor ve Anadolu caddesi ile müzenin bulunduğu yer arasında takas yapılıyor. Balıkçı Kenan takası resmiyete dönüştürmediği için şuan yanlış bir konumda. İstese şuan Anadolu caddesini kapatabilir. Bu konuyla ilgili bu zamana kadar yapılan bir açıklama yok. Konunun muhatapları çıkıp açıklama yapmalı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ekrem İmamoğlu şuan on altı milyonun belediye başkanı ve Balıkçı Kenan’ında belediye başkanı. Bir yönetici kim olursa olsun halkından intikam duyguları içerisinde hareket ederek bir ülkeyi, bir şehri ve bir bölgeyi yönetemez. Ekrem İmamoğlu ve Mehmet Murat Çalık çıksın konuyla alakalı açıklama yapsın” dedi.
Esenyurt Karadenizliler Dernekler Federasyonu Başkanı ve Esenyurt Giresunlular Derneği Başkanı , siyasetçi ve iş insanı Abdurrahman Ada, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Silivri İlçe Millî Eğitim Müdürü İbrahim Hakkı Damat, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı
Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
AK Parti Esenyurt İlçe Başkanı Togay Çoban, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Çoban, bu mübarek gecenin gönülleri arındıran, birlik ve kardeşliği güçlendiren ilahi bir rahmet iklimi olduğunu ifade etti.
Siyasetçi ve iş insanı Velittin Küçük, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bu mübarek gecenin insanın kalbine yönelmesi, hayatını muhasebe etmesi ve maneviyatını güçlendirmesi için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.
Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Gündoğar, bu mübarek gecenin gönüllerin arındığı, duaların rahmete dönüştüğü çok özel bir zaman dilimi olduğuna dikkat çekti.
Beylikdüzü Kurucu Belediye Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Orhan Tıraşoğlu,Regaip Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu gecenin insanlığın vicdanını diri tutan, kalpleri arındıran ilahi bir rahmet iklimi olduğunu ifade etti.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de OSB’lerde yatırımlar hız kazanırken, yeni projeler üretim ve istihdama katkı sağlıyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Eski milli boksör, 1994 Gençler Dünya Boks Şampiyonu ve spor yöneticisi Mustafa Genç’in, sağlıkla başlayan ve yeniden ringlere uzanan ilham verici yaşam mücadelesi belgesel oluyor.
AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Mustafa Necati Işık, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Özkan Acar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Adem Demirtaş, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Ensar Vakfı Beylikdüzü İlçe Başkanı Zeki Koçinkağ, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
AK Parti MKYK Üyesi ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Temel Başalan, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.