Gerekli Tedbirleri Uygulasınlar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı medya mensuplarının görevleri sırasında Kovid-19’a karşı dikkat etmesi gereken hususları içeren bir rehber hazırladı.

GÜNCEL 3.04.2020 15:12:51 3435 0
Gerekli Tedbirleri Uygulasınlar

Gerekli Tedbirleri Uygulasınlar

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı medya mensuplarının görevleri sırasında Kovid-19’a karşı dikkat etmesi gereken hususları içeren bir rehber hazırladı.

 

 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, koronavirüsle mücadelenin azami hassasiyet gösterilmesi gereken bir boyutunun da iletişim olduğunu belirterek, kamuoyunun sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi ve dezenformasyonun önüne geçilmesi için medya mensuplarının da koronavirüsle mücadelede etkin rol oynadığına işaret etti.

 

Hassasiyetle Uymalıyız

 

Bu önemli görevi ifade ederken, medya mensuplarının gerekli tedbirleri uygulayarak kendilerini virüse karşı korumaları her şeyin önünde olduğunu vurgulayan Altun, “Her birimiz tedbirlere hassasiyetle uyduğumuz takdirde, bu süreci en az etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz.” dedi.

 

Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

 

İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Medya Mensuplarının Görevleri Sırasında Kovid-19’a Karşı Dikkat Etmesi Gereken Hususlar” başlıklı rehberde şunlar kaydedildi:

Basın mensuplarının, göreve gidecekleri araçların iç temizliğine dikkat edilmeli. Araçlar görev öncesi ve sonrasında mümkün olan en kapsamlı şekilde dezenfekte edilmeli.

Araç içerisinde klima açılmamalı, aracın havalandırılması camlar açılarak yapılmalı.

Araçta en fazla 3 kişi seyahat etmeli, aracın büyüklüğüne göre seyahat edecek kişi sayısı belirlenmeli.

Basın binalarındaki asansörlerin temizliği ve dezenfektesi sık sık tekrarlanmalı.  Asansörler mümkünse kullanılmamalı.

Bakterilerin çok sık görüldüğü cep telefonu, tablet ve laptop gibi elektronik cihazların temizliği sık sık ve antibakteriyel jel ya da bezlerle yapılmalı.

Mikrofon ve ses kayıt cihazları sık sık temizlenmeli. Mikrofonların süngerleri sabunlu suyla yıkanmalı, metal yüzeyleri dezenfekte edilmeli. Bu cihazların röportaj yapılacak kişiyle teması önlenmeli.

Kullanılan ekipmanların farklı yerlerle teması   engellenmeli.

Basın ofislerindeki bilgisayar ve montaj masası gibi ortak kullanımı gerektiren cihazlar eldivenlerle kullanılmalı. Klavye ve fareler dezenfekte edilmeli.

Salgın hastalık uzmanları hastalarla temas edebildiklerinden, bu uzmanlarla yüz yüze değil telefon ya da video konferans yoluyla görüş alınmalı.

Yüz yüze yapılması gereken röportajlarda, muhabir, fotomuhabiri veya kameraman eldiven, maske, bone, yüz siperliği kullanmalı. Her röportaj ve görüşmede eldiven ve maske değiştirilmeli.

Mümkün oldukça bürolardan çalışma modeli yerine evden çalışma  modeli uygulanmalı.

Bürolarda çalışmaya devam edilecekse, göreve giderken kullanılan maske, eldiven, bone gibi koruyucu ekipmanlar binaya girmeden çöpe atılmalı, bina girişlerinde dezenfektan ile temizlenilmeli.

Sokak röportajlarında kişisel hijyene önem verilmeli, maskesiz ve eldivensiz  röportaj yapılmamalı.

Sokak röportajı ve anonsları geniş alanlarda yapılmalı. Röportaj yapılan kişi ile muhabir ve kameraman arasında gerekli mesafe olması sağlanmalı. Mikrofon ve ses kayıt cihazı uzatma çubuğu ya da stand ile kullanılmalı.

Dış görevlerde gerekmedikçe el teması sağlanmamalı, çevreye dokunulmamalı.

Hastane ve karantina bölgelerinden mümkün oldukça yayın yapılmamalı. Şayet yapılacaksa hastalara, karantina altındakilere ve  görevlilere yaklaşmamaya özen gösterilmeli.

Röportajlar, mülakatlar birkaç dakika ile sınırlı tutulmalı. Muhataba sorulacak sorular önceden hazırlanarak, görüşmenin hızlı  sonuçlandırılması sağlanmalı.

Görüşme bitiminde araca ya da büroya geçmeden eldiven, maske, bone ve yüz siperliği çöpe atılmalı, el ve yüz temizliği sağlanmalı.

Kendisinde koronavirüs belirtilerini hisseden basın mensubu ilk olarak kendisini çevresinden izole etmeli ve zaman kaybetmeden sağlık birimlerine haber vermeli.

Kameraman ve fotomuhabirleri, normal zamanlardaki görüntü alma uğraşlarında sergiledikleri yakın çalışma durumlarından bu dönemde uzak durmalı.

Basın toplantılarında basın mensupları ve diğer katılımcılar mesafe kurallarına uygun oturmalı. Kişiler arasında en az bir sandalye boş bırakılmalı.

Dönüşümlü olarak görev yapan kameramanların kullandığı cihazları sadece kendilerinin kullanmasına özen gösterilmeli.

Kamera ve fotoğraf makinalarının farklı kişilerce kullanılma zorunluluğu varsa bu cihazlar iyice dezenfekte edilerek göreve gidilmeli.

Basın bürolarındaki çalışma masaları arasındaki mesafe en az 1 metre olarak ayarlanmalı.

Büroların dezenfekte edilmesi ve havalandırılması sık sık tekrarlanmalı.

Yemek ve içecek konusunda dikkatli ve özenli davranmalı. Tek kullanımlık bardak, tabak, kaşık-çatal-bıçak tercih edilmeli.

Stüdyo ortamında çalışan sunucu ve diğer görevliler birbiriyle yakın temas kurmamalı, konuklu yayınlarda kişiler arasında 1 metre mesafe kuralına özen gösterilmeli.

Basın mensubu, görevinin bitiminde evine geçerken de dezenfekte kurallarına uygun hareket etmeli. Eller sabunla sık sık yıkanmalı. İşte giyilen kıyafetler yüksek derecede yıkanmalı.

Yurt dışından yeni dönmüş basın mensupları 14 günlük karantina kuralını kesintisiz ve dikkatli şekilde uygulamalı.

Kronik hastalığı olan basın mensuplarına evden çalışmasına imkan tanınmalı. Bu kişilerin kullandıkları ilaçlar tespit edilerek, yakın bir çalışma arkadaşı bu ilaçlar hakkında bilgilendirilmeli.

Basın mensupları bu süreçte beslenmelerine ve sıvı tüketimine dikkat etmeli.

Evden çalışma modeli benimseyen basın mensupları uyku düzenlerine dikkat etmeli. Egzersizin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göz ardı etmeden, evden yapabilecekleri egzersizleri yapmaya özen göstermeli.

 

 


Koç; İman, İnanç ve Azim Varsa İmkân Da Vardır…

Koç, Kahramanlarımız Adalet, Merhamet ve Sevgi Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar. Bizde okuyan, merak eden ve üzerine düşünerek hayata yeni kapılar açan nesiller yetiştiriyoruz.

Merhamet Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar

Tepeli, Tarihe olan bağlılık, bir milletin güç kaynağıdır ve biz bu gücü gelecek nesillerimize taşımak için çaba gösteriyoruz.

SANA EMANET BİLGİ YARIŞMASI…

Ensar Vakfı Sana Emanet Yarışması Türkiye’nin 81 ilinde yapılacak olan bir yarışmadır.

BÜYÜKÇEKMECE'NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK! ( Görüntülü Haber)

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol bölgedeki gazetecilerle iftar programında bir araya geldi. Erol projelerini gazetecilere anlattı.

Çalık, Yeni Dönem Projelerini Tanıttı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık, “İstanbul’da Kazanacağımız Zaferin İşaret Fişeğini Beylikdüzü’nden Atacağız”

Akşener; Meydan Okudu… Yıldız, Gümbür Gümbür Sahaya İndik, Birilerini Korku Sardı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Esenyurt İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız’ın düzenlediği iftar programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.

Sahuru Atlamayın!

Özellikle besin ve enerji ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasının Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Minikler Başkanını Çok Seviyor!

Bağcılar Belediyesi'nin Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda düzenlediği etkinlikler her gün farklı konuklara ve binlerce Bağcılar sakinine ev sahipliği yapıyor.

Üner’den Türkiye Çapında Çözüm..!

Çözülen sorun sadece Çatalca’da tüm Türkiye’de şoför esnafında büyük sevinç yaşattı.

“Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!.. (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Başkan İlhan Ocaklı: 5 Yılda 220 Adet Ruhsatı İptal Ettirdik “Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!..

UNESCO’dan Büyükçekmece’ye “Tsunami Hazır Kent” Sertifikası

Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükçekmece Belediyesi, IOC/UNESCO “Tsunami Hazır Kent” sertifikasını almaya hak kazanan ilk kent oldu.

Liyakatsizliğin, Denetimsizliğin Adı KADER Olmuştur!

Türkiye genelinde yayımlanan basın bildirisini Tüketiciyi Koruma Derneği Beylikdüzü şube başkanı Tülin Özgür okudu.

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Salı 14.2 ° / 8.6 °
Çarşamba 8.5 ° / 7.6 °
Perşembe 12.2 ° / 6.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.