Gıdaların Güvenli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, gıda güvenliği konusuna dikkat çekerek tüketicilere gıda satın alırken, saklarken ve tüketirken yapılması

VİDEO GALERİ 19.06.2019 10:17:27 5418 0
Gıdaların Güvenli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dengeli ve yeterli beslenme, şüphesiz sağlığımızı korumanın en önemli unsurlarından biri. Ancak yeterli ve dengeli beslenirken tükettiğimiz besinlerin güvenliği, doğru saklanması ve hazırlanması da büyük önem taşıyor. Tarlada, bahçede veya ahırda üretimle başlayan besin zinciri; işleme, taşıma, depolama, satış, hazırlama, pişirme ve servis aşamalarıyla sofrada son buluyor. Üretim-tüketim zincirinin her aşamasında tarladan-sofraya besin güvenliğinin sağlanması sağlığımızı korumanın başlıca koşulları arasında yer alıyor. Kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı da tüketicilere gıda güvenliğine dair çok önemli bilgiler veriyor.

 

Satın Alırken Ürünün Etiketine Bakın

Sağlıklı besine ulaşabilmemizin öncelikli koşulu üretim aşamasından geçiyor. Ancak tüketicilerin satın alırken, saklarken ve pişirirken de dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Tüketici satın aldığı ürünün sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olmak istiyorsa öncelikle açıkta satılan ürünleri tercih etmemelidir. Ambalajlı ürün alırken ambalajın bozuk ve yırtık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ardından bazı gıda ambalajları* üzerinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen “gıda sicil numarası/çalışma izin numarası/işletme kayıt belgesi numarası:…”, üretici bilgileri ve son tüketim tarihine, ürün içeriğine ve enerji, yağ, protein miktarları gibi bilgilerin yer aldığı beslenme bilgilerine de dikkat edilmelidir.

 

Çiğ Et, Tavuk Ve Balığın Yenecek Besinlerle Temasını Önleyin

Satın aldığınız besinleri nasıl sakladığınız da en az ürünlerin içeriği kadar önem taşıyor. Örneğin tahıl, kurubaklagil, şeker gibi kuru besinlerin karanlık, kuru, serin (en fazla 20ºC) ortamda saklanması gerekiyor. Artmış et yemeklerini 1-2 gün, etsiz yemekleri ise 3-4 günden fazla buzdolabında bekletmeyin ve yemeğin tamamını değil tüketeceğiniz kadarını ısıtın. Taze sebze yemeklerini ise günlük pişirmeye özen gösterin. Kıyma, küçük parça etler ve balığı buzdolabında 1-2 gün, büyük parça etleri, salam ve sosisi 3-4 gün, pastörize sütü 1-2 gün, yumurtayı ise 2 haftadan fazla bekletmeyin.

 

Eti Ve Sebzeyi Aynı Tahtada Doğramayın

Sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olduğunuz, doğru koşullarda sakladığınız besinleri pişirirken de dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Besin hazırlama ve pişirme sürecinde ilk öncelik hijyen olmalıdır. Bu nedenle eller sürekli temiz tutulmalı, tercihen el dayanır sıcaklıktaki su altında, sabunla en az 20 saniye süreyle yıkanmalıdır. Kullanılacak araç gereçlerin ve yemeğin hazırlanıp pişirileceği alanın temiz olduğundan emin olunmalıdır.

Et ve sebze doğranacak plastik ya da tahtayı mümkünse ayrı kullanın. Eğer bu mümkün değilse et, tavuk veya balık doğradıktan sonra doğrama tahtası sıcak sabunlu suyla iyice yıkayın. Çizilmiş, eskimiş doğrama tahtası veya plastiklerini kullanmayın. Temizliğinden emin olmadığınız suyu kaynatarak kullanın. Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice yıkayın, gerekirse yıkama fırçasından yardım alabilirsiniz. Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal besinler potansiyel tehlike yaratır. Bu nedenle etin iç sıcaklığının en az 75ºC ye ulaşması gerekir. Uygun sıcaklığı kontrol etmek için et termometresi kullanabilirsiniz.

 

Bunları Unutmayın!

  • Besin ambalajı üzerindeki etiketleri mutlaka okuyun.
  • Çiğ besinlerle , pişmiş ve yemeğe hazır besinleri satın alırken, pişirirken veya saklarken birbiriyle temas ettirmeyin
  • Ellerinizi ve besin hazırlandığınız ve pişirdiğiniz araç gereçleri, besinleri sakladığınız ve servis ettiğiniz yerleri temiz tutun.
  •  Besinleri uygun sıcaklık derecelerinde pişirin.
  • Çabuk bozulan besinleri ve artan yemekleri bekletmeden buzdolabına yerleştirin.
  • Sıcak yemekleri sıcak, soğuk yemekleri soğuk tutun. Oda sıcaklığında bekletmeyin.
  • Bozulduğundan şüphelendiğiniz hiçbir besini tatmayın.

 

*T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, kurban bayramında kesim yapılan yerler, köylerdeki kişisel ihtiyaç amaçlı kesim yerleri, kişisel tüketim amacıyla birincil üretim yapılan yerler, kişisel tüketim amacıyla gıdanın hazırlandığı, işlendiği ve depolandığı yerler, gıdanın; geçici olarak, zaman zaman ve küçük ölçekte kermes, kültürel etkinlikler gibi bireysel gönüllüler tarafından yardım amaçlı hazırlandığı, depolandığı ve sunulduğu yerler,

haricindeki gıda işletmelerini kapsar.


İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek

.

Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu

Alipaşa'daki Ek Hizmet Binasında belediye personeliyle bir araya geldi. Toplantıda, Başkan Balcıoğlu belediye çalışanlarına hitaben önemli açıklamalarda bulundu.

Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!

Esenyurt ve Kıraç'ın saygın siyasetçi iş adamlarından Oruç Kamberoğlu ile 2024 yerel seçim sürecine dair çok özel bir röportaj yaptık.

KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

Üç aylık ücretsiz programda savunma sanatı uzmanlarından temel eğitim alan kadınlar, tacize ve şiddete karşı koyabilme kabiliyeti geliştiriyor.

HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

Her biri 15 metrekareden oluşan 133 parselde vatandaşlar doğayla iç içe, kendi ürettikleri ürünleri sağlıklı bir ortamda yetiştirirken boş zamanlarını da en güzel şekilde değerlendirebilme fırsatı bulacak.

BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Denizlerde av yasağı başladı. 4,5 ay sürecek olan yasağın son gününde balıkçıların yüzü güldü. Denizlerin bu sezon bol ve bereketli geçtiğini belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, “Ucuz balık kampan

Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret

Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ve beraberindeki Belediye Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim’i makamında ziyaret etti.

Savunma Sanayi iftiraları rakamlarla çürüttü!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), BAYKAR teknolojiye atılan iftiralara yönelik yaptığı yazılı açıklamada söz konusu iddiaları rakamlarla çürüttü.

Kalp kapağı hastalıklarına dikkat!

Prof. Dr. Aleks Değirmencioğlu, kalp kapağına bağlı oluşan hastalıkların hayatı tehdit edebilen ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Gümrük'ten 8 milyar TL'lik rekor yakalama!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Gümrük Muhafaza birimleri 2024 yılı ilk çeyreğinde yürütülen başarılı operasyonlar neticesinde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 300 arttı.

İşsizlik verileri açıklandı

Türkiye'de işsizlik oranı, Şubat ayında bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 8,7 oldu. TÜİK'in açıkladığı İşgücü İstatistikleri'ne göre bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 78 bin kişi olarak belirlendi.

Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi

Motor, Motobike 2024 Fuarı’na, tüm markalarının teşhirini gerçekleştirdiği büyük bir stand ile katılım sağladı. 4 gün boyunca süren fuar, 135.000'den fazla motosiklet tutkununu bir araya getirdi.

Cinsel Durgunluk Sona Erdi

Bu araştırmaya katılan 1.167 kadına ve 2.543 erkeğe yöneltilen sorulara verilen cevaplar genel eğilimi ortaya koyuyor.

ÇEVİÇELLE'den Basın Bülteni

ÇEVİÇELLE, Çevreci İşletmeler Çocuklarla El Ele kampanyası ile ilkokullardaki çocuklara eğitim seti ulaştırmaya devam ediyor.

KAMUOYUNA DUYURULUR…

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, önceki dönem Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı, kendisini hedef alan paylaşımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.