Gıdaların Güvenli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, gıda güvenliği konusuna dikkat çekerek tüketicilere gıda satın alırken, saklarken ve tüketirken yapılması

VİDEO GALERİ 19.06.2019 10:17:27 5362 0
Gıdaların Güvenli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dengeli ve yeterli beslenme, şüphesiz sağlığımızı korumanın en önemli unsurlarından biri. Ancak yeterli ve dengeli beslenirken tükettiğimiz besinlerin güvenliği, doğru saklanması ve hazırlanması da büyük önem taşıyor. Tarlada, bahçede veya ahırda üretimle başlayan besin zinciri; işleme, taşıma, depolama, satış, hazırlama, pişirme ve servis aşamalarıyla sofrada son buluyor. Üretim-tüketim zincirinin her aşamasında tarladan-sofraya besin güvenliğinin sağlanması sağlığımızı korumanın başlıca koşulları arasında yer alıyor. Kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Sabri Ülker Vakfı da tüketicilere gıda güvenliğine dair çok önemli bilgiler veriyor.

 

Satın Alırken Ürünün Etiketine Bakın

Sağlıklı besine ulaşabilmemizin öncelikli koşulu üretim aşamasından geçiyor. Ancak tüketicilerin satın alırken, saklarken ve pişirirken de dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Tüketici satın aldığı ürünün sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olmak istiyorsa öncelikle açıkta satılan ürünleri tercih etmemelidir. Ambalajlı ürün alırken ambalajın bozuk ve yırtık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ardından bazı gıda ambalajları* üzerinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen “gıda sicil numarası/çalışma izin numarası/işletme kayıt belgesi numarası:…”, üretici bilgileri ve son tüketim tarihine, ürün içeriğine ve enerji, yağ, protein miktarları gibi bilgilerin yer aldığı beslenme bilgilerine de dikkat edilmelidir.

 

Çiğ Et, Tavuk Ve Balığın Yenecek Besinlerle Temasını Önleyin

Satın aldığınız besinleri nasıl sakladığınız da en az ürünlerin içeriği kadar önem taşıyor. Örneğin tahıl, kurubaklagil, şeker gibi kuru besinlerin karanlık, kuru, serin (en fazla 20ºC) ortamda saklanması gerekiyor. Artmış et yemeklerini 1-2 gün, etsiz yemekleri ise 3-4 günden fazla buzdolabında bekletmeyin ve yemeğin tamamını değil tüketeceğiniz kadarını ısıtın. Taze sebze yemeklerini ise günlük pişirmeye özen gösterin. Kıyma, küçük parça etler ve balığı buzdolabında 1-2 gün, büyük parça etleri, salam ve sosisi 3-4 gün, pastörize sütü 1-2 gün, yumurtayı ise 2 haftadan fazla bekletmeyin.

 

Eti Ve Sebzeyi Aynı Tahtada Doğramayın

Sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olduğunuz, doğru koşullarda sakladığınız besinleri pişirirken de dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Besin hazırlama ve pişirme sürecinde ilk öncelik hijyen olmalıdır. Bu nedenle eller sürekli temiz tutulmalı, tercihen el dayanır sıcaklıktaki su altında, sabunla en az 20 saniye süreyle yıkanmalıdır. Kullanılacak araç gereçlerin ve yemeğin hazırlanıp pişirileceği alanın temiz olduğundan emin olunmalıdır.

Et ve sebze doğranacak plastik ya da tahtayı mümkünse ayrı kullanın. Eğer bu mümkün değilse et, tavuk veya balık doğradıktan sonra doğrama tahtası sıcak sabunlu suyla iyice yıkayın. Çizilmiş, eskimiş doğrama tahtası veya plastiklerini kullanmayın. Temizliğinden emin olmadığınız suyu kaynatarak kullanın. Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice yıkayın, gerekirse yıkama fırçasından yardım alabilirsiniz. Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal besinler potansiyel tehlike yaratır. Bu nedenle etin iç sıcaklığının en az 75ºC ye ulaşması gerekir. Uygun sıcaklığı kontrol etmek için et termometresi kullanabilirsiniz.

 

Bunları Unutmayın!

  • Besin ambalajı üzerindeki etiketleri mutlaka okuyun.
  • Çiğ besinlerle , pişmiş ve yemeğe hazır besinleri satın alırken, pişirirken veya saklarken birbiriyle temas ettirmeyin
  • Ellerinizi ve besin hazırlandığınız ve pişirdiğiniz araç gereçleri, besinleri sakladığınız ve servis ettiğiniz yerleri temiz tutun.
  •  Besinleri uygun sıcaklık derecelerinde pişirin.
  • Çabuk bozulan besinleri ve artan yemekleri bekletmeden buzdolabına yerleştirin.
  • Sıcak yemekleri sıcak, soğuk yemekleri soğuk tutun. Oda sıcaklığında bekletmeyin.
  • Bozulduğundan şüphelendiğiniz hiçbir besini tatmayın.

 

*T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, kurban bayramında kesim yapılan yerler, köylerdeki kişisel ihtiyaç amaçlı kesim yerleri, kişisel tüketim amacıyla birincil üretim yapılan yerler, kişisel tüketim amacıyla gıdanın hazırlandığı, işlendiği ve depolandığı yerler, gıdanın; geçici olarak, zaman zaman ve küçük ölçekte kermes, kültürel etkinlikler gibi bireysel gönüllüler tarafından yardım amaçlı hazırlandığı, depolandığı ve sunulduğu yerler,

haricindeki gıda işletmelerini kapsar.


BÜYÜKÇEKMECE'NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK! ( Görüntülü Haber)

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol bölgedeki gazetecilerle iftar programında bir araya geldi. Erol projelerini gazetecilere anlattı.

Çalık, Yeni Dönem Projelerini Tanıttı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık, “İstanbul’da Kazanacağımız Zaferin İşaret Fişeğini Beylikdüzü’nden Atacağız”

Akşener; Meydan Okudu… Yıldız, Gümbür Gümbür Sahaya İndik, Birilerini Korku Sardı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Esenyurt İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız’ın düzenlediği iftar programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.

Sahuru Atlamayın!

Özellikle besin ve enerji ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasının Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Minikler Başkanını Çok Seviyor!

Bağcılar Belediyesi'nin Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda düzenlediği etkinlikler her gün farklı konuklara ve binlerce Bağcılar sakinine ev sahipliği yapıyor.

Üner’den Türkiye Çapında Çözüm..!

Çözülen sorun sadece Çatalca’da tüm Türkiye’de şoför esnafında büyük sevinç yaşattı.

“Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!.. (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Başkan İlhan Ocaklı: 5 Yılda 220 Adet Ruhsatı İptal Ettirdik “Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!..

UNESCO’dan Büyükçekmece’ye “Tsunami Hazır Kent” Sertifikası

Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükçekmece Belediyesi, IOC/UNESCO “Tsunami Hazır Kent” sertifikasını almaya hak kazanan ilk kent oldu.

Liyakatsizliğin, Denetimsizliğin Adı KADER Olmuştur!

Türkiye genelinde yayımlanan basın bildirisini Tüketiciyi Koruma Derneği Beylikdüzü şube başkanı Tülin Özgür okudu.

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Dijital Avrupa Programı'ndan 22 yeni hibe çağrısı

Dijital Avrupa Programı'ndan 22 yeni hibe çağrısı

Basketbol Yaz Kampı kayıtları başladı

Anadolu Efes Spor Kulübü Basketbol Yaz Kampı kayıtları başladı

Çiftçilere yüzde 50 hibeli gübre desteği

Kocaeli'den çiftçilere yüzde 50 hibeli gübre desteği

Salı 14.2 ° / 8.6 °
Çarşamba 8.5 ° / 7.6 °
Perşembe 12.2 ° / 6.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.