Grip Gibi Geçirmek Mümkün, Ama!

“Bahar geldi diye orman, deniz havasında olmayalım lütfen. Zorunlu olmayan herkes sosyal hayatının fişini çeksin ve evinde beklesin!” diyerek, bu süreçte evde kalmanın, sanılandan çok daha kritik önem taşıdığını vurguluyor Acıbadem

VİDEO GALERİ 9.04.2020 14:50:48 0
Grip Gibi Geçirmek Mümkün, Ama!

Grip Gibi Geçirmek Mümkün, Ama!

“Bahar geldi diye orman, deniz havasında olmayalım lütfen. Zorunlu olmayan herkes sosyal hayatının fişini çeksin ve evinde beklesin!” diyerek, bu süreçte evde kalmanın, sanılandan çok daha kritik önem taşıdığını vurguluyor Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur. Dünyada salgın hastalık olarak ilan edilen koronavirüs ile ülkemizde de yüzde 80’imizin enfekte olacağını belirterek “Siz grip gibi geçirebilirsiniz ama başkalarının hayatına mal olabilirsiniz!” diyen Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur virüsle savaşta bir başka önemli noktanın daha altını çiziyor: “Ağzımızı yıkamak!” İşte, Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur’dan önemli uyarılar, öneriler…

 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilançonun her geçen gün arttığı koronavirüsün hasta bireylerin öksürmeleri, aksırmaları ve hapşırmaları ile ortaya saçılan damlacıkların solunması yoluyla bulaştığını bilmeyenimiz kalmadı. Yine bu virüslerin her tür yüzeye yapışarak canlılıklarını korudukları esnada ellerimiz aracılığıyla hücrelerimize doğru yolculuğa çıktığını da! Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur “Virüs, insan vücudu dışında cansız ortamlarda 4 güne kadar canlılığını sürdürebiliyor. Koronavirüs için temel kaynak enfekte hastalardır. Sağlıklı değil hasta kişilerin maske takması gerekiyor. Çünkü solunum yolumuzdan damlacık yolu ile havaya yayılan virüsler ya doğrudan solunum havasından alınır ya da bir süre havada asılı kaldıktan sonra yüzeylere konar ve canlılığını sürdürdüğü sırada ellerimizle dokunduğumuz yerlerden virüsü alırız. Ellerimize virüs bulaştıktan sonra yıkamadan gözümüze, burnumuza, ağzımıza, yüzümüze götürülmesi ile virüsün vücudumuzda yolculuğu başlamış olur” derken kritik bir noktanın altını çiziyor: “Virüs üst solunum yolu mukozamızda temas ettiğinde; su ile mukozayı yıkayıp ıslatır ve yutarsak mide asidinde canlılığını sürdüremez. Bu nedenle su içmek ve ağzımızı sık sık çalkalamak da el yıkamak kadar önemli!”

 

Covid-19 vücudumuzda böyle yolculuk ediyor!

Virüs üst solunum yolumuza girdikten sonra üremek için uygun ortamı bulduğu için hızla üremeye başlıyor, savunma sistemimizi aşıp hızla üremesini sürdürdüğünde alt solunum yolumuz olan bronşlarımızı etkileyerek bronşit ve zatürreye yol açıyor. Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur “Virüsün üremesi çok olduğunda çok sayıda hava keseciklerinin içinde sıvı birikmeye başlar, fazla sayıda savunma hücreleri hücumu olur. Virüs, savunma hücreleri ve su ile dolan akciğerler işlevini yapamaz ve yetmezliğe girer” diyor.

 

Siz basit bir grip gibi geçirebilirsiniz ama!

Vücudumuzun koronavirüsle savaşma gücünü bağışıklık sistemimizin belirlediğini belirten Doç. Dr. Hacer Kuzu şöyle konuşuyor: “Virüs üst solunum yolu mukozamıza girdikten sonra vücudumuzun virüsle savaşma gücü bizdeki seyrini değiştirir. Astım, KOAH gibi kronik hastalıklar var ise ya da sigara içiyorsanız, bağışıklık sisteminizde zayıflık var ise hastaneye yatış gerekebilir. Bağışıklık sistemi iyi ve sağlıklı olan kişiler ise virüsle temas etmiş olsalar bile büyük çoğunluğu basit grip gibi atlatabilir. Ancak zeminde bağışıklık sistemini bozan hastalık varsa virüs 1-14 gün içerisinde hasta edebilir.” Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, koronavirüsten korunmak için 1-1,5 metre mesafesinin korunmasının, yüzeylere temas ettikten sonra ellerin su ve sabun ile en az 20 saniye yıkanmasının ya da alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmesinin ve ellerin yüzümüze götürülmemesinin şart olduğunu belirtirken, bu süreçte evde kalmanın, sanılandan çok daha kritik önem taşıdığını vurgulayarak “Bahar geldi diye orman, deniz havasında olmayalım lütfen. Zorunlu olmayan herkes sosyal hayatının fişini çeksin ve evinde beklesin!” diyor.

 

Yaşlılarımızı koruyalım!

Covid-19’un özellikle yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda öldürücü olabildiğini belirten Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur “Yaş ilerledikçe beslenme yetersizliği olur ve bağışıklık sistemi zayıflar. Yaşlılarımızı korumak için onlarla yakın mesafe kuralına ve beslenmelerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme yetersizliği ve yorgun olanlarda daha ağır tabloya yol açabiliyor. Ayrıca 1-1,5 metreden yakın mesafede 15 dakikadan daha az bulunsak bile virüsle enfekteysek onlara bulaştırabiliyoruz.” diyor.

 

 

Polis Merkezi Yeni Yüzüne Kavuştu

Haber: Meral Çetiner / Antalya - Alanya’mızın huzuru ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışan emniyet teşkilatımıza yakışır bir yenileme çalışması tamamlandı.

Akalın, Suriye’deki Türkmenlerin Sesi Oldu

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Türkiye’nin Suriye politikalarında Türkmenlerin eşit haklara ve adil temsile sahip olması gerektiğini vurguladı.

Ardahan Tanıtım Günleri İstanbul’da Başlıyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - İstanbul Yeşilköy Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi, 22–25 Ocak tarihleri arasında Ardahan’ın kültürünü, lezzetlerini ve dayanışma ruhunu ağırlayacak.

Akalın: Yerel Basın Can Çekişiyor (Görüntülü Haber)

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Milletvekili Mehmet Akalın, yerel basının yaşadığı ekonomik ve yapısal sorunlara dikkat çekerek, basının desteklenmemesi halinde kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasının zorlaşacağını vurguladı.

Başalan; Bayrağımıza Uzanan O Kirli Eller Kırılır…

Haber: NEZİR KARAYÜN / İSTANBUL - Kıymetli vatandaşlarım, bugün yüreğimizi sızlatan, sabrımızı zorlayan alçakça bir hadise üzerine konuşmak istiyorum.

Radyonun Yıldızlarını Halkın Oyları Belirleyecek

Haber: NEZİR KARAYÜN / İSTANBUL - Gönlümüzde taht kuran, en kederli anımızda dert ortağımız, en neşeli günümüzde eğlencemiz olan o büyülü kutu yani radyo için yine söz sırası millete geldi.

İba: “Belediyenin Hatalarının Bedeli Esnafa Ödetilemez”

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, pazarın kapatılmasına ilişkin belediye kararını eleştirerek esnafın mağdur edildiğini söyledi.

Ardahan Kültür Evi Geleneği Sürdürdü

HABER: NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - İstanbul Ardahan Kültür Evi, On Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da gazetecilerle bir araya geldi.

Bakan Yerlikaya, Edirne’deki Uyuşturucu Operasyonunu Açıkladı

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de Hamzabeyli Gümrük Sahası’nda bir tırda 220,7 kilo kokain ve 69 kilo skunk ele geçirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Edirne Valisi ile Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Adana’da İşlenen Cinayetin Şüphelileri Edirne’de Yakalandı

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Adana’nın Çukurova ilçesinde iş yeri sahibinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının şüphelileri, yurt dışına kaçma hazırlığındayken Edirne’de polis ekiplerince yakalandı.

Halil İbrahim Türkgenç’ten Miraç Kandili Mesajı

Türkgenç, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda bu mübarek gecenin milletçe birlik, kardeşlik ve manevi diriliş için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Nezir Karayün’den Miraç Kandili Mesajı

Karayün, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin yalnızca bir ibadet hatırlatması değil; toplumun ahlaki dirilişi, adalet duygusu ve ortak vicdanı açısından derin anlamlar taşıdığını vurguladı.

Adem Demirtaş’tan Miraç Kandili Mesajı

Demirtaş, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda bu mübarek gecenin iman, ahlak ve toplumsal sorumluluk bilincini yeniden dirilten ilahi bir çağrı olduğunu vurguladı.

Ekrem Kap’tan Miraç Kandili Mesajı

Kap, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin hem iş dünyası hem de toplumsal hayat için ahlak, adalet ve sorumluluk bilincini yeniden hatırlatan güçlü bir manevi durak olduğunu vurguladı.

İlker Gürbüz’den Miraç Kandili Mesajı

Gürbüz, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin milletimizin inançla yoğrulmuş yürüyüşünde adalet, sorumluluk ve kardeşlik şuurunu güçlendiren ilahi bir çağrı olduğunu ifade etti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.