Havuz Keyfiniz Probleme Dönüşmesin

Sıcak havalarda denize gitme fırsatı bulamayanlar tercihini havuzdan yana kullanıyor.

VİDEO GALERİ 29.07.2019 17:27:22 2071 0
Havuz Keyfiniz Probleme Dönüşmesin

İyi temizlenmeyen havuzların ve klorun birçok sağlık sorununa neden olabileceğini hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Öğretim Üyesi İrem Öner Özkara, alınacak önlemlerle olası sağlık risklerini aza indirmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

 

Havaların çok sıcak olduğu şu günlerde birçoğumuz kendimizi serin sulara atmak istiyoruz. Özellikle büyük şehirlerde yaşayıp tatile gitme fırsatını bulamayanlarımız serinlemek için tercihimizi havuzlardan yana kullanıyoruz. Ancak yeterince dezenfekte edilmeyen, sağlık koşullarına uygun olmayan havuzlar sağlığımızı tehdit ediyor. İyi temizlenmeyen havuzlar mide, bağırsak, kulak, göz, idrar yolu enfeksiyonları, mantar, alerji gibi sorunlara davetiye çıkarıyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Öğretim Üyesi İrem Öner Özkara, havuzlardan kaynaklanan sağlık problemleri ve bunların çözümlerine dair önemli bilgiler veriyor.

 

 

İki günden fazla süren yüksek ateşte mutlaka doktora başvurun

Havuz kaynaklı enfeksiyonların başında mide ve bağırsak enfeksiyonlarının geldiğini anlatan Dr. Öğretim Üyesi İrem Öner Özkara, havuz suyunda birkaç güne kadar canlı kalabilen virüsler, bakteriler ve parazitlerin suyun yutulması ile sindirim sistemine yerleşterek bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş ile seyreden enfeksiyonlara neden olabileceğini belirtiyor. Bu enfeksiyonlar nedeniyle bazen ciddi sıvı ve elektrolit kayıplarının oluşabileceğini hatırlatan Önkara, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Havuz sonrası gelişen bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar varsa önce beslenme düzeninizde değişiklik yapın. Diyete mutlaka, ev yapımı yoğurt, ayran, pirinç suyu, şeftali suyu, gazı alınmış maden suyu, muz, makarna, patates ve pirinç püreleri, tarhana veya yoğurt çorbası ekleyin ve sıvı-elektrolit kaybı önlenmeye çalışın. İshalin veya kusmanın 5 günden uzun sürdüğü durumlarda, 2 günden uzun süre devam eden yüksek ateş varlığında, kanlı ve mukuslu ishal durumunda mutlaka doktora başvurun.”

 

Gözünüz kulağınız sağlıklı olsun

Özkara, sık görülen havuz kaynaklı sağlık problemlerinden bir diğerinin ise dış kulak yolu enfeksiyonu olduğunu hatırlatıyor. Uzun süre havuz suyuyla temas veya havuz suyunun kulağa kaçması sonrasında dış kulak yolunun bakteriyel florasının bozulduğunu anlatan Özkara, “Bu koruyucu bariyerin ortadan kalkması birçok patojenin bu bölgeye yerleşip enfeksiyon oluşturmasına neden oluyor. Havuz kullanımından birkaç gün sonra şiddetli kulak ağrısı, dış kulak yolu ve kulak kepçesine dokunma sırasında ağrı, kulaktan sarı renkli ve kötü kokulu akıntı gelmesi gibi şikayetleriniz varsa aklınıza mutlaka havuz kaynaklı kulak enfeksiyonu gelmeli ve doktora başvurulmalısınız. Ayrıca havuz sonrası hem enfeksiyon hem de kimyasal tahrişe bağlı göz hastalıkları da yaşanabilir. Havuz kaynaklı bakteriyel enfeksiyonlarda gözde kızarıklık, batma ve çapaklanma görülür, klorun neden olduğu kimyasal tahrişlerde ise kızarıklık ve yanma şikayetleri görülür. Hafif vakaların tedavisinde ılık çay pansumanı yeterli olurken ileri vakalarda doktorunuzun verdiği antibiyotikli göz damlaları ve pomatlardan faydalanabilirsiniz” diyor.

 

İdrar yolu şikayetlerinde tedaviye hemen başlanmalı

Havuz suyunda bulunan klorun vücut florasını bozması nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları ve genital enfeksiyonlara da sıkça rastlandığını hatırlatan Dr. Öğretim Üyesi İrem Öner Özkara, bu enfeksiyonların idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, karın ve kasık bölgesinde ağrı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi şikâyetlere neden olduğunu ve tedaviye hemen başlanması gerektiğinin altını çiziyor. Önkara, alacağınız basit önlemlerle ortaya çıkabilecek sağlık risklerini en aza indirebileceğinizi hatırlatarak şu önerilerde bulunuyor:

  • Büyük ve sirkülasyonu fazla olan havuzları tercih edin.
  • Havuz suyunun berrak ve havuz zemininin görülebilir olmasına dikkate edin.
  • Havuzun düzenli olarak denetlendiğinden, bakım ve temizliğinin yapıldığından emin olun.
  • Son 2 hafta içinde ishal, bulantı ve kusma gibi şikayetler yaşadıysanız havuza girmeyin.
  • Vücudunuzda açık yara varken havuza girmeyin.
  • Duş almadan havuza girmeyin ve havuzdan çıktıktan sonra da mutlaka duş alın.
  • Havuzda mutlaka gözlük ve bone kullanın.
  • Havuza büyük ve küçük tuvaletinizi yapmayın.
  • Havuz suyunu yutmayın.
  • Havuzda en fazla 1 saat vakit geçirin, biraz dinlenip sıvı aldıktan sonra tekrar girin.
  • Havuzdan çıktıktan sonra kulaklar da dahil olacak şekilde iyice kurulanın.
  • Islak mayo ile oturmayıp sık sık mayonuzu değiştirin.

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.