Havuz Sularına Dikkat!

Yaz ayları, güneş, havuz ve güneşle son derece keyifli hale gelirken yaşanabilecek sağlık sorunları bu güzel günleri zehir edebiliyor

VİDEO GALERİ 23.07.2019 10:59:52 1778 0
Havuz Sularına Dikkat!

Yaz ayları, güneş, havuz ve güneşle son derece keyifli hale gelirken yaşanabilecek sağlık sorunları bu güzel günleri zehir edebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, nem, sıcak hava ve havuz özellikle alerjik bünyeli kişilerde dış kulak yolu egzamasının artmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Kulak burun boğaz hastalıkları için acile başvuranların arasında en sık rastlanan sorun dış kulak yolu iltihabı. Mevsime göre değişkenlik göstermekle birlikte yüzde 3-10 arasında sıklıkla görülen bu sorun özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Bunun en önemli nedeni ise su ile temas, sıcak ve nemli ortam. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, yaz aylarında alerjik bünyesi olan veya egzaması bulunan hastaların kulaklarını özellikle havuz sularından korumaları gerektiğinin altını çizdi. Zira dış kulak yolu iltihaplarında etken bakteri veya mantar gibi patojenler olabileceği gibi bazen de egzama gibi vücudun reaksiyonel bir olayı da olabiliyor.
 

KULAKTA FARKLI NOKTALARI TUTABİLİYOR

Kulaklardaki kaşıntıyla kendini gösteren bu sorun kulak derisi, arkası ve kulak yolu gibi farklı noktaları tutabiliyor. Yaz aylarında artış görülen egzamaya bağlı dış kulak yolu iltihabının altında atopik dermatit, seboreik dermatit, kontakt dermatit, psoriazis, lupus eritematozus, nörodermatit ve infantil egzema gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor. Doç. Dr. Doğan,bu nedenle hastalarda eşlik edebilecek dermatolojik hastalıkların mutlaka araştırılması gerektiğine dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:

“Kulak egzamasının türüne göre nedenleri de farklılaşıyor. Alerjik egzama; alerjik olan saç ürünleri, makyaj malzemeleri gibi kişisel bakım ürünleri ya da küpe, kulaklık gibi aksesuarlarla temastan kaynaklanıyor. Seboreik egzama ise; daha çok saç derisi gibi vücudun yağlı bölgelerinde daha çok ortaya çıkıyor. Ayrıca, kulak arkasında da görülüyor. Bunun tam olarak neden ortaya çıktığı bilinmese de bağışıklık sisteminin önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor.”
 

KAŞINTI EN ÖNEMLİ BELİRTİ

Kulak egzamasının hastalar üzerinde yarattığı en önemli şikayetin kaşıntı olduğunu anlatan Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, “Muayenede kızarıklık, şişlik, kepeklenme, kabuklanma, ıslaklık ve akıntı ile dış kulak yolu ve kepçesinde çatlaklar ve ürtiker görülebilir. Ancak daha önce bu sorunla tanışmamış olan kişiler yaşadıklarının egzamadan kaynaklandığı düşünmeyebiliyor. Bununla birlikte önemsenmeyen bu şikayetler kişiyi gün içinde rahatsız eder boyuta ulaşabiliyor. Üstelik tedavi edilmezse dış kulak yolu iltihabına neden olabiliyor.”
 

HAVUZA GİRERKEN KULAKLAR İÇİN TIPA KULLANILMALI

Kulak egzaması tanısı konduktan sonra tedavi altta yatan nedene göre farklılaşıyor. Ancak tedavinin yanı sıra korunmanın en önemli adım olduğunu anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Doğan şu bilgileri verdi:“Atopik dermatiti olan hastalarda sorumlu tutulan alerjenlerden uzaklaşma gereklidir. Bununla birlikte kaşıntıdan kurtulmak için, kortikosteroidli preparatlar ve kurutucu etkisi olan ilaçlar önerilir. Daha şiddetli formlarda antihistaminik ilaçlar kullanılır. Yaz aylarında alerjik bünyesi olan veya egzaması bulunan hastaların kulaklarını özellikle havuz sularından tıpa yardımıyla korumaları da son derece önemlidir.”
 

SICAK VE NEMLİ HAVA ENFEKSİYONA ZEMİN HAZIRLIYOR

Dış kulak yolu iltihabı, kulak kepçesi ve dış kulak yolunun enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ancak hastalık hafif bir enfeksiyondan hayatı tehdit edebilen boyutlara kadar değişik seyirlerde gerçekleşebildiği için önem taşıyor. Sağlıklı bir insanda dış kulak yolu iltihabı meydana gelmesi için dış kulak yolunun koruyucu bariyerlerinin bozulması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Müzeyyen Doğan, “Normalde dış kulak yolunun kendi kendini temizleme özelliği vardır. Ancak kulak çöpleri ile sık sık temizlenmesi, suyla çok temas edilmesi, nemli ve sıcak ortam gibi zemin hazırlayan faktörler dış kulak yolu iltihabı oluşumunu kolaylaştırır” diyor.


Balıkçı Kenan'ı "Sembolük Mühürle" Kandırmaya Çalışıyorlar

BALIKÇI KENAN’A İMAMOĞLU VE ÇALIK’IN BASKILARI BİTMEK BİLMİYOR

Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.