Vücuttaki birçok hormonun üretilip salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bezi, bazen kendisinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu problemlerin başında gelen hipofiz bezi adenomları, çevre dokuları sıkıştırıcı etkisinin yanında özellikle en yakın komşu organ olan göz sinirlerine uyguladığı baskıyla da görme kaybına yol açabiliyor. Burun deliklerinden girilerek yapılan endoskopik cerrahiler sayesinde hastalar konforlu bir şekilde sağlığına kavuşabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, hipofiz bezi tümörleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Kadınlarda Daha Sık Görülüyor
Hipofiz bezi adenomları iyi huylu tümörlerdir. Beynin ortasında, vücut hormonlarını kontrol eden küçük bir bezin anormal olarak hücre çoğalması sonucu ortaya çıkardığı yapılardır. Bazen salgıladıkları hormon sayesinde tespit edilir, bazen de hiç hormon salgılamadan görme bozuklukları ile fark edilebilir. Halk arasında devlik-cücelik denilen birtakım hastalıklara, hormonal bozukluklara neden olabilir. Adenomlar nedeniyle hormon fazlalığı ya da hormon eksikliği meydana gelebilir. Hormonal dengelerinin değişkenliğinden dolayı kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde hormon aktif olmayan tümörlerin varlığı daha fazladır.
Hipofiz bezinden salınan hormonlar ve görevleri şunlardır;
Prolaktin (Süt hormonu)
FSH, LH (Cinsiyet hormonları)
GH (Büyüme hormonu)
ACTH ( Tuz ve su dengesi ve kortizon salınması)
TSH (Tiroit uyarıcı hormon)
El ve ayaklar normalden fazla büyükse…
Cushing sendromu denilen yani kortizon hormonunun fazla olduğu adenomalarda; şişmanlık, tansiyon ve şeker yüksekliği, obezite gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Fakat bunlar ancak hastanın obezite nedeniyle incelendiğinde anlaşılabilir. Hastanın el ve ayakları, burun ucu, çene hatta kalp gibi organlarında kendisinin de fark etmediği ancak bir uzman tarafından incelendiğinde belirlenebilen birtakım anatomik bozukluklar ortaya çıkabilir.
Burun Deliğinden Endoskopik Cerrahi
Tümörler, genelde iki görme sinirinin hemen altında, 1’e 1 cm’lik bir alana yerleşir. Birtakım anatomik yapılara sahip olduğu için eğer görme bozukluklarına ya da hastanın hormon eksikliğine veya fazlalığına neden olmuşsa, cerrahi ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Endoksopik hipofiz bezi ameliyatlarında; her iki burun deliğinden veya bir tanesinden endoskopi vasıtasıyla girilerek kafadaki birtakım anatomik boşluklar, hava boşlukları ve sinüs boşluklarından da yararlanılarak hipofiz tümörünün bulunduğu yere ulaşılır ve o bölgedeki tümör çıkarılır.
Konforlu Ameliyat Psikolojiyi İyi Yönde Etkiliyor
Endoskopik hipofiz bezi ameliyatında kafatasının açılmamış olması ve ameliyat sonrasında herhangi bir pansumana ihtiyaç duyulmaması hastaya büyük konfor sağlar. Böylelikle taburcu olma süresi de çok kısalır. Ayrıca ameliyat yöntemi, hastadaki endişe ve paniği de azalttığı için ameliyat sürecine daha iyi karar verilmektedir. Tümörün tipine göre, patolojik evrelemesine, atipik olup olmamasına, agresif olup olmamasına göre bazen ameliyat sonrası radyoterapi, ilaç tedavisi de verilebilir. 3-5 kadar tekrarlama olasılığı söz konusudur.
Özellikli Cerrahi Her Hasta İçin Uygun Olmayabilir
Ameliyat için hastanın daha önce burundan büyük bir cerrahi geçirmemiş olması gerekmektedir. Ayrıca doğal anatomik hava boşluklarının cerrahinin yapılabilmesi için yeterli olması şarttır. Bazen doğuştan var olan sinüs boşluklarının tamamen kapalı olması, ulaşılacak yol önünde bir kemik duvar olmasına neden olur. Bu durumda cerrahi zorlaşır veya imkansız hale gelir. Özellikle çocukluk çağındaki tümörlerde sinüs boşlukları yavaş yavaş geliştiği için bu bölgelerdeki cerrahiler çocuklarda çok daha zor olmaktadır.
Beylikdüzü Cevat Güleç Ortaokulu Müdürü Cahit Müftüoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Büyükçekmece Önder İmam Hatipliler Derneği Başkanı ve Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Hayrullah Can, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Büyükçekmece Dr. Sadık Ahmet İlkokulu Müdürü Süleyman Topsakal, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayımladı.
Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ceylan, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Büyükçekmece Mimar Sinan Ortaokulu Müdürü Mevlüd Kemal Okumuş, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Esenyurt Yusuf Özvatan Ortaokulu Müdürü Özkan Dağ, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı. Dağ, mesajında öğretmenliğin toplumun geleceğini inşa eden en değerli görevlerden biri olduğunu vurguladı.
İstanbul Büyükçekmece Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Baydemir, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü Abidin Nesimi Fatinoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Özer Öztop, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Alper Bayram, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayımlandı.
Büyükçekmece İş Adamları Derneği (BİAD) ve İktisadi ve Kültürel Kalkınma Platformu (İKAP) Genel Başkanı, siyasetçi ve iş insanı Muhammed Mustafa Karayün, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
AK Parti MKYK Üyesi ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Av. Temel Başalan, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Şenol Saygılı, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.