İstanbullulara Yeni Yıl Hediyesi; Tramvay
Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi İBB, 4 Ocak’ta Eminönü -Alibeyköy Tramvayı’nın Cibali - Alibeyköy Cep Otogarı arasındaki ilk kısmını vatandaşların kullanımına açıyor.
Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistem işletmecisi İBB, 4 Ocak’ta Eminönü -Alibeyköy Tramvayı’nın Cibali - Alibeyköy Cep Otogarı arasındaki ilk kısmını vatandaşların kullanımına açıyor. 1 Ocak’ta ise; Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla açılış töreni düzenlenecek. 10 gün ücretsiz hizmet verecek olan 8.8 km’lik hat, Haliç sahilindeki tarihi dokuda yolcularına benzersiz bir seyahat imkanı sunacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kasım 2016’da başlattığı 10,10 kilometrelik T5 Eminönü - Alibeyköy Cep Otogarı Tramvayı’nın 12 istasyon ve 8,8 km’den oluşan Cibali - Alibeyköy Cep Otogarı arasındaki ilk kısmı, 4 Ocak’ta İstanbulluların kullanımına açılıyor.
Tramvayın resmi açılışı, 1 Ocak’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla düzenlenecek törenle yapılacak. Hat 3 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının ardından 4 Ocak’ta İstanbulluların kullanımına açılacak ve 10 gün ücretsiz hizmet verecek.
Türkiye’de ilk defa katenersiz yerden enerji beslemeli raylar kullanılan hat, son teknoloji kullanılarak inşa edildi. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı Eyüpsultan ve Fatih ilçelerinden geçerek Avrupa Yakası’nda önemli hatları birbirine bağlayan yeni tramvay ile bölgedeki kara ve deniz yolu ulaşım araçlarının entegrasyonu sağlanmış olacak.
Saatte tek yönde 12 bin yolcu kapasitesiyle bölgedeki yoğun trafiği hafifletecek olan tramvay, TF2Eyüpsultan - Piyer Loti Teleferik Hattı ve M7 Mecidiyeköy - Mahmutbey Metro Hattı ile entegre olacak.
Hattın ikinci kısmı açılıncaya kadar, Cibali’den Küçükpazar ve Eminönü’ne İETT ring seferleri düzenlenecek. Böylece, M2 Yenikapı - Hacıosman ve T1 Kabataş-Bağcılar hatlarına da entegrasyonu sağlanacak.
Günde 90 bin yolcuya hizmet veren Alibeyköy Cep Otogarı’na da ulaşım imkanı sunan tramvay, şehirlerarası yolcuları İstanbul’un girişinde karşılayacak. Eyüpsultan Camii ve türbesi, Balat, Fener ile Eyüpsultan Devlet Hastanesi gibi önemli noktalara da raylı sistem konforuyla ulaşım mümkün olacak.
FİNANSAL VE TEKNİK SORUNLAR HIZLA ÇÖZÜLDÜ
İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Pelin Alpkökin, Altınboynuz boyunca seyahat imkanı sunan Cibali - Alibeyköy Cep Otogarı Hattı’nın, 30 dakika süren yolculukla Haliç boyunca panaromik bir seyir keyfi yaşatacağını söyledi. Tramvayın düşük işletme hızı ile turistik gezilere de olanak sağlayacağının altını çizen Alpkökin, “Başlangıçta 10 araçla 6 dakikalık sefer aralığıyla hizmet vermeye başlayacak olan hatta, Aralık 2021’de 30 araçla hizmet verilecek” dedi.
Alpkökin, İBB tarafından inşaat çalışmaları 2016 yılında başlayan hattın daha sonra durma noktasına geldiğini hatırlatarak, “Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nda, yeni dönemde finansman sorunları çözülerek yapım süreci hızlandırıldı. Ayrıca, Haliç kıyısında meydana gelen zemin hareketleri nedeniyle, 1,3 km’lik bölümde raylar söküldü, beton kırıldı ve kazıklı sistemle yeniden inşa edildi” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİM ARAÇLAR KULLANILDI
Hattın teknolojik özellikleri hakkında da bilgi veren İBB İştiraklerinden METRO İSTANBUL AŞ Genel Müdür Özgür Soy da zeminden sürekli enerji ile besleyerek, taşıyıcı iki rayın arasından güvenle enerji sağlandığını, dünyanın önde gelen şehirlerinde kullanılan bu sistemin son derece güvenli olduğunu söyledi. Hatta ayrıca ilk defa yerli üretim tramvay araçlarının kullanıldığına dikkat çeken Özgür Soy, şu bilgileri verdi:
“Bu hat ile birlikte; Avrupa Yakası’nda toplam 7.5 milyon nüfus ve 18 ilçe raylı sisteme dahil edilmiş olacak. Tramvayın hizmete alınmasıyla, toplam 338 kişiye de istihdam sağlanacak. Petrolle çalışan araçların yerine metro kullanmak, karbon ayak izini çok düşürüyor. Bu hattımızda ise ayrıca tramvayın daha hafif olması, sistemin daha az enerji ihtiyacı doğurması anlamına geliyor. Hat proje aşamasındayken bu yaklaşımıyla ‘Sürdürülebilir İnovasyon’ dalında ödül kazandı. Hat, Tarihi Yarımada ile kıyı şeridine paralel uzandığı için tarihi dokuyu bozmadan inşa edildi. Katener kullanılmaması ve direk dikilmemesi sayesinde ise kentin siluetine gölge düşürülmedi. İtfaiye veya diğer acil durum araçları için kısıtlamaya yol açmayan, yaya ve park yolları ile tam erişim sağlayacak bu sistemi Türkiye’ye getirerek, diğer belediyelere de örnek teşkil etmekten gurur duyuyoruz.”
İSTANBUL’UN İKONLARINDAN BİRİ OLACAK
Tramvayın eşsiz bir tarihi dokunun içinden geçtiğini hatırlatan Özgür Soy, “Dördüncü yüzyıla kadar dayanan bir zaman tüneli çeşnisine başka hiçbir kentte rastlamak mümkün değil. Hattımız bu yönüyle tıpkı İstiklal ve Moda tramvayları gibi İstanbul’un ikonlarından biri olacak. Hatta dünyanın en güzel manzaralı kent içi tren rotaları içinde ilk sıralarda yer alacak” dedi.
TÖREN BİLGİSİ
Tarih : 1 Ocak 2021 Cuma
Saat : 14.00
Yer : Feshane Otoparkı Bahçesi
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Maarifin Kalbinde Ramazan Etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar programlarında öğretmen, öğrenci ve veliler aynı sofrada buluştu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Avcılar İlçe Millî Eğitim Müdürü Özcan Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilçedeki kadın okul müdürlerini ve kadın eğitim çalışanlarını ziyaret ederek çiçek takdim etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Mustafa Necati Işık, Yetim Vakfı Beylikdüzü Temsilciliği’nin düzenlediği iftar programında yetim çocuklarla bir araya geldi.
Eğitimden Haberler imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Büyükçekmece’nin önde gelen eğitim kurumlarından İstanbul - Büyükçekmece Adem Çelik İlk ve Ortaokulu’nu ziyaret etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Yeniden Silivri’ye Sevk Edildi.
HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / ADOM MEDYA - Yeşilay Büyükçekmece Şube Başkanı Recep Çalışkan, 1–7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla önemli mesajlar verdi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir Yücel Akkaş Ortaokulu’nda Ramazan ayının manevi atmosferi öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla yaşandı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Ordu’nun Aybastı ilçesinde bulunan Sefalık Şehit Sadık Kütük Ortaokulu’nda Ramazan ayının manevi atmosferi öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla yaşandı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de 2026 yılı çeltik ekim sezonu için başvurular başladı. Dekar başına 40 TL ücret belirlenirken, damlama sulama yapan üreticilere indirim uygulanacak. Son başvuru tarihi 25 Mart 2026'da.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – İstanbul Kartal Selman Farisi Anadolu İmam Hatip Lisesi ailesi sporla güçlenen bağlarını mübarek Ramazan ayının bereketiyle taçlandırarak muazzam bir birliktelik tablosu sergiliyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi, Maarifin Kalbinde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve okul aile birliği üyelerini aynı sofrada buluşturdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Seyithan İzsiz, Esenyurt’ta düzenlediği Kadim Dostlar İftarı’nda buluştu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik için taziye ziyareti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.