Kanserde Yeni Tedavi Yöntemi: “Akıllı Işınlar”

Radyoterapi alanın yeni teknolojilerinden MR Linac, “akıllı” özelliği sayesinde daha önce tedavi edilemeyeceği düşünülen bazı tümörlere tedavi edici ışın veriyor ve bu yönüyle kanserin tedavi yelpazesini genişleterek daha çok say?

VİDEO GALERİ 16.05.2019 18:24:47 5022 0
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemi: “Akıllı Işınlar”

İşte; MR Linac’ın hastalar ve uzmanlar için yeni özelliklerini aktarmak amacıyla Acıbadem Maslak Hastanesi’nde düzenlenen “MR Linac ile Paradigma Değişimi: Olgularla Smart” isimli konferans düzenlendi. Ülkemizin önde gelen radyasyon onkolojisi ile medikal onkolojisi uzmanları ve cerrahlarının katıldığı konferansta, bu yöntemin özellikleri, uygulanma alanları ve olgu sunumları anlatıldı. Radyoterapinin geleceğinde MR Linac’ın rolünün de paylaşıldığı konferansta, Acıbadem Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AnaBilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar ve Acıbadem Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Banu Atalar’ın yanı sıra Amsterdam Üniversitesi Radyasyon Onkoloji Bölümü’nden Dr. Anna M.E. Bruynzeel ve Dr. Frank J. Lagerwaard da MR Linac yöntemiyle ilgili deneyimlerini paylaştılar.

 

 

MR Linac Teknolojisi Ülkemizdeki Uzmanlara Tanıtıldı

 

Bilimsel bir konferans düzenleyerek meslektaşlarına MR Linac ile ilgili bilgi vermeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Enis Özyar, konferansta ülkemizdeki radyasyon onkolog, medikal onkolog ve cerrahların bir araya geldiğini belirtti. Tıp dünyasındaki meslektaşlarının bu teknolojiyi daha yakından tanımasına olanak sağlayan konferansa, tecrübelerini aktarmak için bu konudaki en tecrübeli merkezden Amsterdam Üniversitesi Radyasyon Onkoloji Bölümü’nden Dr. Anna M.E. Bruynzeel ve Dr. Frank J. Lagerwaard’ı da davet ettiklerini belirtti.

MR Linac’ın dünyada sayılı merkezlerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Enis Özyar, “Bu, yeni bir yöntem. Işın tedavisi yapan lineer hızlandırıcı ile MR’ı bir araya getiriyor. Bu yeni tedavi yöntemini yaklaşık altı aydır farklı hastalarda kullanıyoruz. MR Linac sayesinde, daha önce tedavi edilemez diye düşünülen hastaları tedavi edebilme şansını buluyoruz” diye anlattı. Bu yeni yöntemin uygulanması için çevre ülkelerden çok sayıda hasta geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özyar,Azerbaycan, Hırvatistan, Bulgaristan, İran, Irak, Kazakistan, Karadağ, Sırbistan ve Ukrayna’dan hastalar geldiğini belirtti.

 

 

“Daha Önce Görmediğimiz Tümörleri Görebildik Ve Tedavi Edebildik”

 

Acıbadem Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü ve Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Banu Atalar vaka sunumlarının hem Türkiye’de hem Avrupa’da dikkat çektiğini belirterek amaçlarının, MR Linac’ın özelliklerinin daha çok sayıda uzman tarafından bilinmesini sağlamak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Banu Atalar “Radyoterapi alanında çok yeni gelişmeler oluyor ve ülkemiz temsilcileri olarak bu gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. MR Linac çok önemli yeni bir gelişme. Özellikleri sayesinde daha önce göremediğimiz ve tedavi edemediğimiz tümörleri görme şansı elde edebiliyoruz… Tedavi ettiğimiz hastaların çok büyük oranında çok güzel sonuçlar elde ettik” dedi.

 

Tedavide Yaş Sınırı Yok

Dr. Anna M.E. Bruynzeel MR Linac ile uygulanan tedavide yaş engeli ve limiti olmadığını belirtti, hatta tedavi ettiği hastalarından birinin 92 yaşında olduğunu anlattı. Dr. Anna M.E. Bruynzeel sözlerine şöyle devam etti: “MR Linac, özellikle karaciğer, pankreas, prostat ve bazen akciğer kanserlerinde tercih edilebilecek bir yöntem. Prostat ve pankreas hastalarında bu tedavinin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bu cihazla her seans ortalama 45 dakika sürüyor. Pankreas kanserde 5 seans uyguluyoruz, klasik radyoterapide 10’ar dakikalık 30 seans uygulanıyor. Kliniğimizde, 80 yaş üzeri pek çok hastayı tedavi ediyoruz.” Kendi kliniklerinde genellikle pankreas ve karaciğer kanseri hastalarını tedavi ettiğini belirten Dr. Anna M.E. Bruynzeel, konferansta çok ilerlemiş pankreas kanseri olan ve ameliyat edilemez denilen bir hastasına uyguladığı başarılı MR Linac tedavisini vaka sunumu olarak anlattığını sözlerine ekledi.

 

Hasta Tedavi Masasındayken Tedavi Planında Değişiklik Yapılabiliyor

 

Amsterdam Üniversitesi Radyasyon Onkoloji Bölümü’nden Dr. Anna M.E. Bruynzeel MR Linac’ın özelliklerini şöyle anlattı: “Klasik radyoterapi uygulamalarında tedavi planı önceden belirlenir ve ona göre ilerlenir. Örneğin, tedaviye başlamadan iki hafta önce görüntü alınır ve ona göre bir plan hazırlanır. İki hafta sonra o görüntüye göre tedavi yapılır. Bu nedenle klasik yöntemde ilk belirlediğimiz tedaviye göre ilerliyor ve değişiklik yapamıyorduk. MR Linac ile anlık tedavi planı değişikliği yapabiliyoruz, o an aldığımız görüntüye göre tedavi planını değiştirebiliyoruz. Bu teknolojiyle tümörün sınırlarını daha net görebildiğimiz için daha küçük bir emniyet sınırı belirleyerek çalışabiliyoruz. Böylece daha kesin çizgilerle tedavi alanı belirleniyor ve tedavi edilen alanda klasik radyoterapiye oranla sağlıklı hücreye daha az ışın veriliyor.” Dr. Anna M.E. Bruynzeel hastalarının tedavide aktif bir rol oynamasının da tedavide daha iyi sonuçlar almalarını sağladığını söyleyerek; “Hasta, bizim gördüğümüz görüntüleri tedavi sırasında görüyor ve tümörünü izleyebiliyor. Nefesini ayarlayarak ışın vereceğimiz çerçeveye tümörünü yerleştiriyor. Hastalarımızın, tedavilerinde aktif rol oynuyor olmalarının onları mutlu ettiğini gördük” dedi.

 

“MR Linac İle Tümörün Net Görüntüsünü Alıyoruz”

 

Amsterdam Üniversitesi Radyasyon Onkoloji Bölümü’nden Dr. Frank J. Lagerwaard, “MR Linac ile görüntüyü hem fotoğraf hem de video olarak alabiliyoruz. Bu radyoterapi için bir devrim, çünkü biz her zaman radyoterapi ve MR’ın kombinasyonu ile çalışmayı istiyorduk. MR Linac ile tedavi sırasında da görüntü alabiliyoruz. Yumuşak dokularda yüksek çözünürlüklü görsel elde edebiliyoruz. Daha önceden kullandığımız yöntemlerde tümörün görüntüsünü net alamadığımız için, örneğin akciğer ve karın bölgesindeki tümörlerde, tümörü ışınlarken ıskalamamak için daha büyük alanlardan ışınlama yapmak durumunda kalıyorduk ve oradaki sağlıklı alanlar da ışınlanıyordu. Bunun yanı sıra, bu cihazın bize sağladığı bilgi ile önümüzdeki yıllarda radyoterapi alanında büyük bir ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyoruz.”


Koç; İman, İnanç ve Azim Varsa İmkân Da Vardır…

Koç, Kahramanlarımız Adalet, Merhamet ve Sevgi Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar. Bizde okuyan, merak eden ve üzerine düşünerek hayata yeni kapılar açan nesiller yetiştiriyoruz.

Merhamet Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar

Tepeli, Tarihe olan bağlılık, bir milletin güç kaynağıdır ve biz bu gücü gelecek nesillerimize taşımak için çaba gösteriyoruz.

SANA EMANET BİLGİ YARIŞMASI…

Ensar Vakfı Sana Emanet Yarışması Türkiye’nin 81 ilinde yapılacak olan bir yarışmadır.

BÜYÜKÇEKMECE'NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK! ( Görüntülü Haber)

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol bölgedeki gazetecilerle iftar programında bir araya geldi. Erol projelerini gazetecilere anlattı.

Çalık, Yeni Dönem Projelerini Tanıttı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık, “İstanbul’da Kazanacağımız Zaferin İşaret Fişeğini Beylikdüzü’nden Atacağız”

Akşener; Meydan Okudu… Yıldız, Gümbür Gümbür Sahaya İndik, Birilerini Korku Sardı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Esenyurt İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız’ın düzenlediği iftar programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.

Sahuru Atlamayın!

Özellikle besin ve enerji ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasının Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Minikler Başkanını Çok Seviyor!

Bağcılar Belediyesi'nin Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda düzenlediği etkinlikler her gün farklı konuklara ve binlerce Bağcılar sakinine ev sahipliği yapıyor.

Üner’den Türkiye Çapında Çözüm..!

Çözülen sorun sadece Çatalca’da tüm Türkiye’de şoför esnafında büyük sevinç yaşattı.

“Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!.. (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Başkan İlhan Ocaklı: 5 Yılda 220 Adet Ruhsatı İptal Ettirdik “Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!..

UNESCO’dan Büyükçekmece’ye “Tsunami Hazır Kent” Sertifikası

Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükçekmece Belediyesi, IOC/UNESCO “Tsunami Hazır Kent” sertifikasını almaya hak kazanan ilk kent oldu.

Liyakatsizliğin, Denetimsizliğin Adı KADER Olmuştur!

Türkiye genelinde yayımlanan basın bildirisini Tüketiciyi Koruma Derneği Beylikdüzü şube başkanı Tülin Özgür okudu.

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Salı 14.2 ° / 8.6 °
Çarşamba 8.5 ° / 7.6 °
Perşembe 12.2 ° / 6.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.