Kapalı Alanlar Çocuklar İçin Risk Taşıyor

Havaların soğumasıyla birlikte okul, sinema, alışveriş merkezi gibi kapalı olan alanlarda geçirilen zaman çoğalırken; üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma ihtimali artıyor.

VİDEO GALERİ 31.10.2019 16:20:50 0
Kapalı Alanlar Çocuklar İçin Risk Taşıyor

Kapalı Alanlar Çocuklar İçin Risk Taşıyor

 

Havaların soğumasıyla birlikte okul, sinema, alışveriş merkezi gibi kapalı olan alanlarda geçirilen zaman çoğalırken; üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma ihtimali artıyor. Mevsimsel özelliklerin de etkisiyle çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterebildiğini belirten uzmanlar, bu hastalıkların bulaşıcı olduğunu hatırlatıyor ve bazı önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, mevsimsel geçişlerde artış gösteren üst solunum yolu ve KBB enfeksiyonlarına ilişkin değerlendirmede bulunarak, alınacak önlemlere dikkat çekti.

 

Bu dönemde çoğunluğu viral olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Topak, “Havaların soğuması nedeniyle kalabalık ve kapalı alanlarda geçirilen süre artmaktadır. Okullar, alışveriş merkezleri, sinema ve tiyatro gibi alanlar üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma göstereceği alanlar olarak dikkat çekmektedir. Bu dönem mevsimsel özellikleri nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiği bir dönemdir. Çoğunluğu viral olarak yayılmaktadır. Bununla bağlantılı olarak orta kulak iltihabında da artış görülmektedir” dedi.

 

Çocuklardaki üst solunum yolu enfeksiyonlarının nedeninin büyük oranda soğuk algınlığı virüsleri olduğunu ifade eden Topak, “Bu süreç içinde gelişebilecek orta kulak iltihaplarına daha çok bakteriler sebep olur” dedi.

 

Kulak nezlesinde ağrı değil, işitme kaybı olabilir

 

Burun akıntısı, burun tıkanıklığı hafif boğaz ağrısı şeklinde ortaya çıkan şikayetlere değinen Prof. Dr. Murat Topak, “Bu şikayetler arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık,hafif boğaz ağrısı, öksürük ve hafif ateş yer alır. Orta kulak iltihabında ise kulak ağrısı, işitme kaybı ve ateş ön plandadır. Ancak kulak nezlesi olarak bilinen orta kulak iltihaplarında ağrı genellikle olmaz, işitme kaybı vardır. Tedavi olarak, viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin yararı yoktur, ateş için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır, burun akıntısı ve tıkanıklık için tuzlu su içeren burun spreyleri yararlı olur, ayrıca yeteri kadar su içilmeli ve istirahat edilmelidir. Orta kulak iltihaplarının tedavisinde ise başlangıçta antibiyotik kullanılır” dedi.

 

Hasta olan kişilerle yakın temas kurulmamalı

 

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan hastalıkların bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Murat Topak, bu hastalıkların bulaşıcı olduğunu belirterek genelde üç yolla bulaştığını söyledi:

  • Hasta kişi ile direkt elle temas veya hasta kişinin kullandığı eşyalara elle temas etmek
  • Hastanın hapşırığı veya öksürüğü ile havaya karışan küçük damlacıkların solunması
  • Hasta ile öpüşme gibi yakın temas kurulması.

Prof. Dr. Murat Topak, tavsiyelerini şöyle sıraladı:

 

“Hasta olanların hastalığı çevresindekilere bulaştırmaması için, burun akıntılarını uygun bir mendille temizleyip kapalı çöp kutularına atmaları, hapşırırken ve öksürürken ellerine doğru değil, herhangi bir kolunun iç yüzüne doğru hapşırıp öksürmeleri, arkadaşlarına yakın temasta bulunmamaları yararlı olur. Hasta olmayanlar ise; soğuk algınlığı olan arkadaşları ile yakın temasta bulunmamalı, ellerini sık sık içlerinden yavaş yavaş 20’ye sayıncaya kadar sabunla yıkamalı, başkalarının bardak, tabak, havlu gibi kişisel eşyalarını kullanmamalıdırlar. Ayrıca beslenmelerine ve uykularına dikkat etmeleri gerekir. Kalabalık sınıflarda sınıfın sık sık havalandırılması bulaşmayı önlemede yararlı olacaktır.”

Bilimle Yükselen Nesil Mimar Sinan’da Hayat Buluyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul’un eğitimde öne çıkan okullarından Büyükçekmece Mimar Sinan Ortaokulu, kabul edilen 18 proje ile bilimsel üretimde örnek bir başarıya imza atttı.

Engelli Vatandaşlar İçin Hayatı Kolaylaştıran Gizli Harita

HABER / NEZİR KARAYÜN Engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen Engelsiz Şarj uygulaması, en yakın şarj noktalarını harita üzerinden göstererek önemli bir ihtiyaca çözüm sunuyor.

Adalet Hizmetleri Yerinde İnceleniyor

HABER / NEZİR KARAYÜN Adalet Bakanı Akın Gürlek, Düzce’de gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında adalet hizmetlerini yerinde inceleyerek yetkililerle bir araya geldi.

Başalan ve Eroğlu’ndan Nezaket Ziyareti

BER / NEZİR KARAYÜN - AK Parti MKYK Üyesi Av. Temel Başalan ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Eyüp Eroğlu, Adalet Bakan Yardımcıları Sedat Ayyıldız ve Burak Ceyhan’ı ziyaret ederek iş birliği mesajı verdi.

Nevide Çiçek avukat oldu!

Nevide Çiçek, Zerhun dizisinde Avukat Nermin karakteriyle ekranlarda boy gösterdi

Bölgesel İş Birliğinde Güçlü Adımlar

HABER / NEZİR KARAYÜN Vali Dr. Önder Bozkurt, gerçekleştirdiği ziyaretlerle yeni görevlerine başlayan isimlere başarı dileyerek bölgesel kalkınma ve iş birliği mesajı verdi.

Gram Altın Nereye Gidiyor? Yıl Sonu Hedefi Ne Olacak?

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Gram altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar vatandaşın dikkatini yeniden bu güvenli limana çevirdi.

Gece Transferlerine Yeni Güvenlik Kalkanı

HABER / NEZİR KARAYÜN /Dijital bankacılıkta artan dolandırıcılık vakalarına karşı önemli bir adım atıldı.

Hürmüz Boğazı Gerilimi Tırmanıyor

HABER / NEZİR KARAYÜN /İran’ın aldığı son karar, dünya ticaretinin kalbinde yeni bir krizi gündeme taşıdı. Hürmüz Boğazı’nda gemi geçişlerine getirilen kısıtlamalar, küresel enerji piyasalarını da yakından ilgilendiriyor.

Başarıyı Taçlandıran Makam Ziyareti

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – Resim yarışmasında ilçe birincisi olan ilkokul öğrencisi Miray Özfırat, okul idarecileri ve öğretmenleriyle birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar’ı makamında ziyaret etti.

Cimerde Asılsız İhbar Dönemi Kapandı

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla birlikte CİMER üzerinden yapılan asılsız şikayetlerin önüne geçildi.

Kiracıya Nakit Yardım İddialarına Net Yanıt

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, son günlerde sosyal medyada hızla yayılan kiracılara nakit yardım verildiği yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Doğal Gazda Yeni Dönem

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Türkiye genelinde doğal gaz kullanımında yeni bir dönem başlıyor.

Küresel Huzur İçin Kararlılık Mesajı

HABER/ NEZİR KARAYÜN/ " Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Stratejik İletişim Zirvesi’ne gönderdiği video mesajda Türkiye’nin dünyada huzur ve güven ortamının yeniden sağlanması için kararlılıkla yoluna devam ettiğini ifade etti

Yeni Nesil Yönetim Anlayışı Şekilleniyor

HABER: NEZİR KARAYÜN - Dr. Adem Yazır’ın şehircilik çalışması, belediyelerde hızlı karar alma, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün önemini ortaya koyuyor. Yeni model tüm yerel yönetimlere yol gösteriyor.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.