Nasıl Çocuk Sahibi Olunur?

Üreme Sağlığı ve İmmunolojisi Uzmanı Dr. Murat Berksoy, Erken Menopoz olarak da bilinen bu infertilite faktörünün erken yaşta tanı konulması ile düzeltilebileceğini belirtiyor. Erken tanı ile sürecin olumlu şekilde yönetilebileceği ve

VİDEO GALERİ 24.06.2020 15:11:21 0
Nasıl Çocuk Sahibi Olunur?

Nasıl Çocuk Sahibi Olunur?

Erken Yumurtalık Yetmezliğinde
Yaşam Tarzında Yapılacak Değişikliklerle
Çocuk Sahibi Olmak Mümkün

 

İnfertilite, yani bir yıl korunmadan çocuk sahibi olamama oranı dünyada 8-12 arasındayken, ülkemizde bu oran 10-20 aralığında değişiyor. İnfertiliteye neden olan en önemli faktörlerden biri kadınlarda yaşanan Erken Yumurtalık Yetmezliği olarak biliniyor.

 

Üreme Sağlığı ve İmmunolojisi Uzmanı Dr. Murat Berksoy, Erken Menopoz olarak da bilinen bu infertilite faktörünün erken yaşta tanı konulması ile düzeltilebileceğini belirtiyor. Erken tanı ile sürecin olumlu şekilde yönetilebileceği ve çiftlerde çocuk sahibi olma şansının da artacağı bir durum olduğunu sözlerine ekliyor.

 

Erken Yumurtalık Yetmezliği Gebeliği Engelliyor

Çocuk sahibi olma yolunda çiftlerin yaşadığı sorunların başında erken yumurtalık yetmezliği (Premature Ovarian Failure, POF) geliyor. Erken Yumurtalık Yetmezliği kadınlarda 40 yaşından önce yumurtalık fonksiyonlarının bozulması olarak açıklanıyor. Bir tür erken menopoz olarak da adlandırılan bu durumda doğurganlık hormonlarının dengesi bozulur, adet döngüsü durabilir ve sonuç olarak doğal yollarla gebe kalmak imkânsız hale gelebiliyor. Yapılan araştırmalarda erken yumurtalık yetmezliğinin görülme oranı 30 yaşından küçük kadınlarda binde bir, 40 yaşından küçük kadınlarda ise yüzde bir olarak değişiyor.

 

Geç Tanı Konması Çocuk Sahibi Olma Sürecini Uzatıyor

Ülkemizde erken yumurtalık yetmezliği tanısı, genellikle kadınların ya 40 yaşından önce adetten kesilmesi ya da çocuk sahibi olmak isteyip olamadıklarında doktora başvurmaları ile konabiliyor. 40 yaşın çocuk sahibi olma yolunda dönemeç olduğunu belirten Dr. Murat Berksoy,

 

Bu aşamada gelen hastalar için doğurganlık konusunda yapılacak tedavilerin süresi uzuyor. Erken dönemde rutin kontrollerde bu tanı konabilse yumurtalık işlevleri önceden belirlenebilir ve buna neden olan temel faktörlere eğilerek kişiye özel tedaviler planlanabilir” önerisinde bulunuyor."

 

Yaşam Tarzı Değişiklikleri ile Çocuk Sahibi Olma Şansı Artıyor

Sağlıksız beslenme, toksinlere ve radyasyona maruz kalma, uyku bozuklukları, stres, hareketsizlik, sigara kullanımı, kozmetikler ve temizlik ürünlerindeki kimyasalların etkisi ve tabii genetik faktörler erken menopoz riskinin belirleyicisi oluyor. Dr. Murat Berksoy erken yumurtalık yetmezliği tanısında tüm bu yaşam tarzı faktörlerinin düzenlenmesi ile riski en aza indirmenin mümkün olduğunu ve bu şekilde çocuk sahibi olan çiftler bulunduğunu belirtiyor.

 

Dr. Murat Berksoy Yaşam Tarzı Değişiklikleri için Neler Öneriyor?

-Sağlıklı ve temiz gıdalarla beslenmeli, işlenmiş paketli ürünlerden uzak durmalısınız.

-Radyasyon ve elektro manyetik alanlardan uzak kalmalısınız.

- Sebze ağırlıklı beslenin. Sofranızda her renk sebze olmalı. Bol sıvı tüketin.

-Sigara ve alkolden uzak kalın. İçilen ortamlarda bile bulunmamalısınız.

-Doğal içerikleri olan kozmetikler ve temizlik ürünlerini kullanın.

-Düzenli spor yapmalı, hareketli olmalısınız.

-Uyku düzenini oturtmalı ve kaliteli uyku uyumalısınız.

-Stresi yok edemeyiz ama stresi yönetebilirsiniz.

-Bağışıklık sisteminizin dengeli olması için dikkat etmelisiniz.

-Hormonal bozukluklar varsa tedavi olmalısınız.

-Genetikle gelen yatkınlıklar için mutlaka bir uzman ile görüşmelisiniz.

 

Dr. Murat Berksoy Hakkında:

1969 yılında Ankara’da doğan Murat Berksoy, 1987 yılında TED Koleji’nden, 1993 yılında Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Uzmanlığını Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde Aile Hekimi Uzmanlığı olarak alan Dr. Berksoy, askerlik hizmetini Ankara GATA Endokrinoloji Bölümü’nde yaptı.

 

Sırasıyla Haydarpaşa Numune Hastanesi Diyabet Polikliniği, Kadıköy Vatan Hastanesi Çocuk Acil Servisi, Acıbadem Hastanesi Soyak ve Bağdat Polikliniği’nde Aile Hekimi olarak görev aldı. Bu hizmetlerinin ardından Alman Hastanesi'nde çalışan Dr. Berksoy, 2012 yılından beri “Uzman Doktor” olarak Zorlu Center’da kendi muayenehanesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Özellikle fonksiyonel sağlık üzerine yoğunlaşarak, Gebelik Öncesi Hazırlık tedavileri ile çocuk sahibi olmakta sorun yaşayan çiftlere üreme sağlığı ve immünolojisi konusunda hizmet vermektedir. Bu tedavilerle hem normal gebelik oranları artmakta hem de tüp bebekte embriyo tutunma oranı yükselmektedir. Ayrıca Yaşam Süresi Uzatma ile Hücre ve Genlerin Sağlığı konularında yurtdışı temsilcilikleri de alarak, bu tedavi programlarını da uzmanlık alanında gerçekleştirmektedir.

 

Ergenlikten ileri yaşa kadar bütüncül sağlık kapsamında tüm sağlık sorunları konusunda kişiye özel tedaviler, kanıta dayalı uygulamalar ve kök nedeni belirleyen çözümler üretmektedir.

Tam Gün Eğitim, Maarif Modeliyle Güçlenen Okul

Eğitimden Haberler internet sitesinin imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Esenyurt Namık Kemal İlkokulu Müdürü Murat Kızılkaya ile bir araya geldi.

Postacı: Eğitim Meşalesi Öğretmenlerin Elinde Yükselecek

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü programı, ilçede görev yapan öğretmenleri bir araya getirdi.

Ertem, VR Destekli Eğitimle Güvenli ve Verimli Öğretim Sağlıyoruz

Eğitimden Haberler internet sitesinin imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Esenyurt Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Serkan Ertem ile bir araya geldi.

Gürkan Bayoğlu’ndan 24 Kasım Mesajı

Büyükçekmece Mimaroba Ortaokulu Müdürü Gürkan Bayoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Muhammed Lütfullah Güvenç’den 24 Kasım Mesajı

Beylikdüzü Atatürk Öğretmen Evi Müdürü Muhammed Lütfullah Güvenç, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Yunus Emre Kakı’dan 24 Kasım Mesajı

Beylikdüzü Vali Muammer Güler Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Yunus Emre Kakı, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Engin Doğru’dan 24 Kasım Mesajı

İstanbul ve Esenyurt’un tanınmış siyasetçi ve iş insanlarından Engin Doğru, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Recep Erol’dan 24 Kasım Mesajı

AK Parti Büyükçekmece eski ilçe başkanlarından, belediye başkan adayı, siyasetçi, iş insanı ve mali müşavir Recep Erol, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı

İlker Gürbüz’den 24 Kasım Mesajı

AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Esenyurt Bölge Sorumlusu İlker Gürbüz, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Halil Kanat’tan 24 Kasım Mesajı

Marmara Nakliyeciler Derneği Başkanı Halil Kanat, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Serdal Güzel’den 24 Kasım Mesajı

Siyasetçi ve iş adamı Serdal Güzel, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Tuncer Dağ’dan 24 Kasım Mesajı

Esenyurt Kent Konseyi Başkanı gazeteci yazar Tuncer Dağ, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Yonca Yaman’dan 24 Kasım Mesajı

Beylikdüzü Dalyan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Yönetim Kurulu Başkanı Yonca Yaman, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Eyyüp Günay’dan 24 Kasım Mesajı

Beylikdüzü Sivaslılar Derneği Başkanı Eyyüp Günay, 24 Kasım Öğretmenler Günü için bir kutlama mesajı yayınladı.

Mehmet Tuvalak’tan 24 Kasım Mesajı

MHP Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi ve Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Tuvalak, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.