Öğrenciler İçin Dijital Güvenlik Önerisi

Üniversite öğrencileri için yeni akademik dönemin başlamasına sayılı günler var. Öğrenciler, kampüslerine dönmek için hazırlanıyorken bulundukları dijital çağın güvenlik önemlerini es geçmemeleri gerekiyor.

MEDYA 28.08.2019 10:02:43 3018 0
Öğrenciler İçin Dijital Güvenlik Önerisi

DİJİTAL GÜVENLİK İÇİN ÖĞRENCİLERİN BİLMESİ GEREKENLER

 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN 7 DİJİTAL GÜVENLİK ÖNERİSİ

 

 

Üniversite öğrencileri için yeni akademik dönemin başlamasına sayılı günler var. Öğrenciler, kampüslerine dönmek için hazırlanıyorken bulundukları dijital çağın güvenlik önemlerini es geçmemeleri gerekiyor. Dijital güvenliklerini düzene sokmak isteyen öğrencileri dikkatli olmaya davet eden Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, öğrencilere kendilerini online olarak güvende hissedecekleri 7 önemli öneride bulunuyor.

 

 

Üniversite öğrencileri, çağın tüm imkanlarından faydalanan en dijital kitle olarak görülüyor. Hayatlarını online olarak da yaşayan öğrencilerin aynı zamanda siber dolandırıcıların radarında oldukları da bilinen bir gerçek. Yeni akademik yıl için hazırlık içerisinde olan öğrencilere seslenen Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, potansiyel siber tehditler karşısında dijital güvenlik için öğrencilerin bilmesi gereken 7 ipucunu paylaşıyor.

 

 

1. Üçüncü taraf uygulama mağazalarından içerik indirmeyin. Öğrencilerin yalnızca kullandıkları işletim sistemlerinin resmi uygulama mağazalarından uygulamaları indirmesi gerektiğini dile getiren Gürsel Tursun, üçüncü taraf bir siteden indirilen bir uygulama ya da oyunun öğrencilere kötü amaçlı yazılım bulaştırma riskini artırdığını belirtiyor. Özellikle içerisinde bulunan komuta kontrol sistemleriyle öğrencilerin kredi kartı veya bankacılık bilgilerine ulaşılabiliyor. Bu durumlar karşısında resmi mağazalar dışında uygulama, oyun ya da filmlerin indirilmemesi gerekiyor.

 

 

2. Kimlik avı kampanyalarına dikkat edin. Öğrenciler, Instagram ya da Facebook mesajlarını ve e-postalarını çok yakından izlemeli. Özellikle okula dönüş sezonunda dolandırıcılar, genellikle gerçekte olmayan bir satın alma işlemi yapılmasında ısrar eden sahte mesajlar gönderiyorlar. Bu mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Gürsel Tursun, gerçekçi durmayan kampanyalara ve ısrarcı e-postalara karşı öğrencilerin kaynağını bilmedikleri linklere tıklamamasını öneriyor.

 

3. “Evil Twin” etkin noktalarına dikkat edin. “Evil Twin” (şeytan ikiz) yöntemiyle hackerler, tamamen aynı ağ adını kullanıyor ve Wi-Fi ağlarına otomatik bağlanma özelliği açık cihazlar, bu ağın kötü niyetli bir ağ olduğunu fark edemeden hemen bağlanıyor. Gürsel Tursun,öğrencilerin bu sahte Wi-Fi erişim noktalarına karşı VPN yüklemelerini ve cihazlarını Wi-Fi ağlarına otomatik katılıma kapatmaları önerisinde bulunuyor.

 

4. Sosyal medya varlığınızı yeniden düşünün. Gençler sosyal medyada etkin olma konusunda çok baskı altındalar. Bir internet kişiliği olma konusunda büyük bir cazibe varken, Gürsel Tursun konuyla ilgili iki kere düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor. Sosyal medya kullanımında tüm kişisel özel bilgilerin herkes tarafından bilinmesi, olası oltalama saldırılarına davetiye çıkarabilir.

 

5. Yalnızca HTTPS sitelerinden alışveriş yapın. Okula dönüş sürecinde birçok alışveriş listesi çıkaran öğrenciler, mobilyalardan, elektronik aletlere kadar birçok ihtiyacını online olarak karşılamaktalar. Öğrencilerin alışveriş yaptıkları sitelerin URL’lerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Gürsel Tursun, yalnızca URL'nin solunda gri kilidi olan bir HTTPS sitesinden alışveriş yapmanın daha güvenilir olduğunu dile getiriyor. Ancak öğrencilerin sadece bununla yetinmemeleri gerektiğini de hatırlatan Tursun, hackerlerin artık aynı sertifikalara erişebileceğini ve sahte HTTPS siteleri kurabileceklerine dikkat çekiyor.

 

6. İki faktörlü kimlik doğrulamayı seçin. Günümüzde bankalar ve finansal kurumlar standart olarak iki faktörlü kimlik doğrulaması kullanıyor. İki faktörlü kimlik doğrulaması, sadece bir şifre yerine ikinci bir kimlik doğrulama katmanını kullanıcılara sunuyor. Öğrencilerinde bankalarının web sitelerinde iki faktörlü kimlik doğrulaması seçebilecekleri bir seçenek araması gerektiğini belirten Gürsel Tursun, bunun çoğu zaman kendilerine gönderilen bir PIN numarası olduğunu ve öğrencilerin bu kimlik doğrulamasını kullanması gerektiğini öneriyor.

 

7. Gerekli tüm güncellemeleri indirin ve cihazınızı yedeklemeyi unutmayın. Öğrenciler, cihazlarının yazılım güncellemelerini kullanıma sunuldukları anda indirmeli. Bu güncellemeler ile güncellenmiş sürücüler, hata düzeltmeleri ve en önemlisi güvenlik açığı düzeltmeleri gibi yeni özellikler geliyor. Ek olarak, yedekleme yapmak da önemlidir. Öğrencilerin harici sabit diskler, USB depolama cihazları ve bulut ortamları gibi yedeklemek için birçok seçeneği değerlendirmesi gerekiyor.

 


Komtera Teknoloji Hakkında:

Komtera Teknoloji, 20 yılı aşkın tecrübesiyle, bilginin güvenliği ve gizliliği konusunda mevcut/potansiyel zafiyetleri ve risk/tehdit unsurlarını ortadan kaldırmak üzere alanında uzman bilgi güvenlik çözümleri üreticilerinin distribütörlüğünü yürütmektedir. Bu çözümler birbirleriyle entegre olabilen ve KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar farklı ihtiyaçları karşılayabilecek çözümlerdir.

 

Bu bağlamda Komtera Teknoloji çatısı altında; Firewall, uç nokta güvenliği, web uygulama güvenlik duvarı, mobil cihaz kontrolü, e-posta güvenliği, web güvenliği, saldırı önleme, kimlik yönetimi ve iki faktörlü doğrulama, veri tabanı güvenliği, veri şifreleme, zafiyet yönetimi, kullanıcı denetimi ve kontrolü, veri sızıntısı önleme, ağ erişim kontrolü, güvenlik olay yönetimi gibi farklı çözümler bulunmaktadır.


BÜYÜKÇEKMECE'NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK! ( Görüntülü Haber)

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol bölgedeki gazetecilerle iftar programında bir araya geldi. Erol projelerini gazetecilere anlattı.

Çalık, Yeni Dönem Projelerini Tanıttı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık, “İstanbul’da Kazanacağımız Zaferin İşaret Fişeğini Beylikdüzü’nden Atacağız”

Akşener; Meydan Okudu… Yıldız, Gümbür Gümbür Sahaya İndik, Birilerini Korku Sardı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Esenyurt İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız’ın düzenlediği iftar programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.

Sahuru Atlamayın!

Özellikle besin ve enerji ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasının Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Minikler Başkanını Çok Seviyor!

Bağcılar Belediyesi'nin Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda düzenlediği etkinlikler her gün farklı konuklara ve binlerce Bağcılar sakinine ev sahipliği yapıyor.

Üner’den Türkiye Çapında Çözüm..!

Çözülen sorun sadece Çatalca’da tüm Türkiye’de şoför esnafında büyük sevinç yaşattı.

“Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!.. (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Başkan İlhan Ocaklı: 5 Yılda 220 Adet Ruhsatı İptal Ettirdik “Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!..

UNESCO’dan Büyükçekmece’ye “Tsunami Hazır Kent” Sertifikası

Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükçekmece Belediyesi, IOC/UNESCO “Tsunami Hazır Kent” sertifikasını almaya hak kazanan ilk kent oldu.

Liyakatsizliğin, Denetimsizliğin Adı KADER Olmuştur!

Türkiye genelinde yayımlanan basın bildirisini Tüketiciyi Koruma Derneği Beylikdüzü şube başkanı Tülin Özgür okudu.

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Dijital Avrupa Programı'ndan 22 yeni hibe çağrısı

Dijital Avrupa Programı'ndan 22 yeni hibe çağrısı

Basketbol Yaz Kampı kayıtları başladı

Anadolu Efes Spor Kulübü Basketbol Yaz Kampı kayıtları başladı

Çiftçilere yüzde 50 hibeli gübre desteği

Kocaeli'den çiftçilere yüzde 50 hibeli gübre desteği

Salı 14.2 ° / 8.6 °
Çarşamba 8.5 ° / 7.6 °
Perşembe 12.2 ° / 6.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.