Otizm Farkındalığı..

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanıyor. Uzmanlar Otizm tedavisinde uygun terapiler ve eğitimlerle sosyalleşme ve iletişim becerilerinde ö

VİDEO GALERİ 16.09.2019 13:08:26 0
Otizm Farkındalığı..

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanıyor. Uzmanlar Otizm tedavisinde uygun terapiler ve eğitimlerle sosyalleşme ve iletişim becerilerinde önemli aşamalar kaydedildiğine dikkat çekiyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk - Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, Otizm’in beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklandığını ve çocukluk döneminde ortaya çıktığını söyledi.

Otizm’de erken teşhis ve eğitimlerle olumlu yönde ilerlemeler elde edildiğini belirten Gökten, “Otizm tedavisinde uygun eğitim ve terapilerle sosyalleşme ve iletişim becerilerinde önemli aşamalar kaydedilebiliyor” dedi.

 

Otizm her çocukta birbirinden farklı belirtiler gösterebilir

Otizm’in genetik ve çevresel sebeplerin etkileşimi sonucunda ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten otizmin farklı görünümlerine de dikkat çekiyor. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten; şunları söyledi:

“Otizm belirtileri bazen bebek büyürken çok erken aylardan itibaren göze çarpmaya başlar. 3 aylıkken göz teması kurmaması, annesine gülümsememesi, 6 aylıkken hiç ses çıkarmaması gibi belirtiler görülebilir. Ancak her çocuk aynı dönemlerde aynı belirtileri göstermez. Bazen belli bir yaş dönemine kadar normal bir çocuk gibi gelişim gösterebilir. Genellikle 2 yaş civarında, söylemeye başladığı kelimeleri artık söylememe, ismine tutarlı tepki göstermeme, göz kontağı kurmasında azalma, kendi etrafında dönme ya da dönen şeyleri izleme gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Otizm belirtileri yaşla birlikte değişiklikler gösterebilir. Eğitim ve terapilerle belirtilerinde azalmalar olan çocuklarda sosyal iletişim becerilerindeki gerilikler ve okul döneminde akademik başarıda düşüklük gibi sorunlar daha fazla ilgi çekmeye başlar. Ergenlik ve sonrasındaki dönemde ise huzursuzluk, öfke kontrol sorunları ve davranış problemleri tabloya eklenip görünümü daha karışık hale getirebilir.

Bazı çocuklarda yaş ilerledikçe ve eğitimlerin de etkisiyle otizm belirtileri oldukça azalabilir. Eğitim ve terapi desteği sağlanırken her çocuk kendi özellikleriyle değerlendirilmeli, hangi alanlarda sorunlar yaşadığı netleştirilmeli ve her çocuğa ihtiyacı olduğu alanlarda destek sağlanmalıdır. Otizm tek bir tedavinin her çocukta başarıya ulaşabildiği tek bir klinik sendrom değildir.”

 

Otizm doğumdan kısa süre sonra fark edilebilir!

Otizm’in bebeğin doğumundan birkaç ay sonra bile fark edilebileceğini belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “En önemli belirtiler; göz teması kurmaması ve seslenildiğinde dönüp bakmamasıdır. Bebeğin annesinin ilgisine cevap vermemesi, göz teması kurmaması, 6-7 ay sonrasında ses çıkarmaması, kendi dünyasında gibi görünmesi, 1 yaşına geldiği halde ismine tepki vermemesi durumunda bir uzmana danışmakta fayda vardır. Otizm’de erken tanı ve tedavi ile önemli gelişmeler sağlanabilir. O nedenle belirtiler fark edildiği anda zaman kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir” diye konuştu.

Bu Kıraathane Esenyurtluların İlgi Odağı Oldu!

Esenyurt Belediye Başkan Vekili Can Aksoy, ilçenin sosyal dokusuna dokunan projelerine bir yenisini daha ekleyerek Zafer Mahallesi sakinlerini sevindirdi.

İnsanlık Ölmemiş Dedirten Örnek Davanış!

Esenyurt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan mesai arkadaşımız Tuncay Menekşe, sergilediği dürüstlükle hepimizin göğsünü kabarttı.

81 Yaşındaki Kadını Nasıl Dolandırdılar!

Dolandırılan yaşlı kadının paralarını JASAT teslim etti

Efeler Ligi İçin Sahadalar...

Kağıtspor Efeler Ligi için sahada

Adalet Kürsülerine Taze Kan!

Hakimler ve Savcılar Kurulu yetkilileri, adalet teşkilatının beklediği müjdeli haberi paylaştı.

Organizasyon Firmasına Fikir Hırsızlığı Davası!

NK Projeler ve projenin mimarı Nurcan Karaca, binbir emekle ilmek ilmek işledikleri Hande Bizi Sezen’e Götür! Senfonik projesinin kendilerinden habersiz şekilde kopyalanmasına isyan ederek hukuk mücadelesi başlattıklarını duyurdu.

Yeşil Gelecek Büyüyor…

Bornova Belediyesi, ilçenin parklarını, refüjlerini ve yeşil alanlarını daha canlı ve daha estetik hale getirmek için önemli bir çalışmayı kendi imkanlarıyla sürdürüyor.

Minikler Atık Kağıtları Sanata Dönüştürüyor…

Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Ertekin, şehrin geleceği olan çocuklarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek evlatlarımızın doğayı koruma bilinciyle büyümesi için canla başla çalıştıklarını dile getirdi.

Halk Sağlığı Günleri Sürüyor…

Beylikdüzü Belediyesi olarak toplum sağlığını her şeyin üzerinde görüyoruz.

Saçla Siyaset Olmaz!

Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, DEM’li kadınların ve milletvekillerinin örgülü saç üzerinden yaptığı eyleme çok net sözlerle tepki gösterdi.

Tuna, Devlet Kurumları Kişilere Bağlı Değildir!

10 Ocak çalışan gazeteciler günü, münasebetiyle, Yeşilay Büyükçekmece ilçe başkan organize ettiği, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna Ve ilçe kurum müdürler ’ininde katıldığı kahvaltılı basın toplantısı.

Tuna, Devlet Kurumları Kişilere Bağlı Değildir!

10 Ocak çalışan gazeteciler günü, münasebetiyle, Yeşilay Büyükçekmece ilçe başkan organize ettiği, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna Ve ilçe kurum müdürler ’ininde katıldığı kahvaltılı basın toplantısı.

Sakarya’da Çocuk Edebiyatı Şöleni Başlıyor…

Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Maarif Modeli Destekleme Projesi” kapsamında Çocuk Edebiyatı Fuarı’nda güçlerini birleştiriyor.

Okullar İçin Güvenlik Seferberliği…

2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci dönemine güven ve huzur içinde başlanması için önemli bir toplantı gerçekleştirildi.

Ateşkes Sonrası Derin Sessizlik!

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, ateşkes söylemlerine rağmen Gazze’de hayatın en ağır şartlarda devam ettiğini söyledi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.