Türkiye Pamuk Üretiminde Dünya Altıncısı, İthalatta Beşinci
Türkiye’ye yıllık 27 milyar dolar döviz kazandıran, 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana hammaddesi pamukta Türkiye üretimde dünya altıncısı, ithalatta ise dünya beşincisi ülke konumunda. Yıllık 850-950 bin ton aralığında pamuk üreten Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilmesi için yıllık 1.6 milyon ton pamuk üretecek konuma gelmesi gerekiyor.
Pamuk ile ilgili dünya genelindeki gelişmelerin değerlendirildiği, Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi (ICAC)’nin 78. Genel Kurul Toplantısı, 2-6 Aralık 2019 tarihlerinde Avustralya’nın Brisbane kentinde düzenlendi.
Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi (ICAC)’nin 78. Genel Kurul Toplantısına 28 ülkenin hükümetin yetkilileri ve 5 Uluslararası Organizasyonun temsilcileri katıldı. Toplantıda Türkiye’yi Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş’ın aralarında bulunduğu bir heyet temsil etti.
Ana teması , “Global Liderlik; Pamuğun Sınırlarını Zorlamak” olan 78. Genel Kurul Toplantısında; pamuk üretim, tüketim, stok, ihracat, ithalat ve fiyatlar konusunda güncel bilgiler ve 2019/20 sezonu projeksiyonlarının konuşulduğu bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pamuk üretiminde ve doğal olarak pamuk kullanılan sektörlerde sürdürülebilirlik, pamuk için global mega trendler, bitki ıslahı, üretimde verimlilik ve yüksek kaliteyi sağlama, ilk aşamada Asya ve Afrika’da uygulanması planlanan toprak ve bitki sağlığı için geliştirilen aplikasyon ve sanal gerçeklik ile bitki eğitimi gibi konuları kapsayan bir çok açık ve ara oturumlar gerçekleştirildiğini kaydetti.
Türkiye’nin pamuk üretiminde dünyada Hindistan, Çin, ABD, Brezilya ve Pakistan’dan sonra altıncı sırada yer aldığına vurgu yapan Eskinazi, “Pamuk üretiminde büyük bir oyuncu olmamıza karşın 82 milyonluk iç piyasamızın ihtiyacını ve yıllık 27 milyar dolar ihracat yapan tekstil ve konfeksiyon sektörlerimizin ihtiyacını karşılayamıyor. Günümüzde yıllık 1.6 milyon ton pamuk ihtiyacımız var, ilerleyen süreçte 2 milyon tona ulaşacak pamuk ihtiyacımızı yerli üretimle karşılayacak şekilde üretimi ve üreticiyi desteklemeliyiz” diye konuştu.
Blockchain teknolojisi ile pamuk izlenecek
Tüketicinin tercihlerinin üretimi şekillendirdiği bir sürece girildiğine vurgu yapan EİB Başkanı Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı; “Müşteriler izlenebilirlik ve şeffaflık konularında markalar üzerindeki baskılarını gün geçtikçe arttırıyor. Tüketici, aldığı ürünlerin hikayelerini, ürünlerin orijinalliğini ve güvenilirliğini sorguluyor. Bu süreç her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. İzlenebilirlik konularında farklı yöntemler ile hizmet veren; nano teknoloji ile partiküllerin elyafa yerleştirilmesi ve blockchain teknolojisi ile izlenebilirlik, pamuğun DNA’sının belirlenmesi ve sonrasında yapılan takip ve testler ile izlenebilirliğin sağlanması ve topraktaki kimyasal minerallerin ülkelere göre farklılığından yola çıkarak her ülkede yetiştirilen pamukların parmak izlerinin sağlanması noktasına gelindi. Bizim de üretimimizi bu beklentilere cevap verecek şekilde yapmamız şart.”
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - 2024 yılı içinde elde edilen gelirlere ilişkin Gelir Vergisi 2’nci taksit ödeme dönemi başladı. Mükellefler, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödemelerini gerçekleştirebilecek.
İstanbul'da düzenlenen operasyonda 1 ton kaçak et ele geçirildi. Etlerin mühürsüz ve sağlıksız koşullarda saklandığı tespit edilirken, uzmanlar halk sağlığına dair kritik uyarılarda bulundu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortaklığıyla faaliyet gösteren Akçansa, 2024 yılına ait Entegre Faaliyet Raporu’nu engelsiz biçimde yayımladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığında kullanılan 5 akıllı ilacın SGK kapsamına alındığını duyurdu. Bu adım, 48 bin hastanın hayatına doğrudan katkı sağlayacak.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Yesevi Hareketi Derneği Genel Başkanı Mahmut Cömert, Edirne'yi Balkanlar'a yönelik stratejilerinin merkez üssü olarak belirlediklerini duyurdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 28 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çatalca’ya atanan Kaymakam Yasin Öztürk’ü makamında ziyaret etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Türk siyasetinde iz bırakan isimlerden biri olan Eski Kumburgaz Belediye Başkanı Hayri Erçağ, dualarla ve gözyaşlarıyla ebediyete uğurlandı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, ilçenin sorunlarını tüm yönleriyle ortaya koyan kapsamlı raporun ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Yangınlar doğayı ve hayatı tehdit ediyor. Tarım arazileri küle döndü, uçuşlar iptal edildi, vatandaşlar zor durumda. Saha röportajlarıyla olayın gerçek yüzü haberimizde.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Küçükçekmece Belediyesi, klasik otomobil meraklılarını aynı çatı altında buluşturdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Dünya enerji piyasalarında hareketli günler yaşanıyor. İsrail’in 13 Haziran’da İran’a başlattığı saldırıların ardından yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları, nereye gidiyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında dikkat çekici bir düşüş yaşandı. Bu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ile İran arasında ateşkes ilan edildiğini açıklamasının hemen ardından geldi.
Geçici okulda eğitim gören çocuklar için düzenlenen etkinlikte, Türk Kızılayı gönülleri fethetti. Başkan Mehmet Salih Ün’ün duyarlı yaklaşımı öğrencilere umut, ailelere moral oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.