Türkiye Pamuk Üretiminde Dünya Altıncısı, İthalatta Beşinci
Türkiye’ye yıllık 27 milyar dolar döviz kazandıran, 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana hammaddesi pamukta Türkiye üretimde dünya altıncısı, ithalatta ise dünya beşincisi ülke konumunda. Yıllık 850-950 bin ton aralığında pamuk üreten Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilmesi için yıllık 1.6 milyon ton pamuk üretecek konuma gelmesi gerekiyor.
Pamuk ile ilgili dünya genelindeki gelişmelerin değerlendirildiği, Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi (ICAC)’nin 78. Genel Kurul Toplantısı, 2-6 Aralık 2019 tarihlerinde Avustralya’nın Brisbane kentinde düzenlendi.
Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi (ICAC)’nin 78. Genel Kurul Toplantısına 28 ülkenin hükümetin yetkilileri ve 5 Uluslararası Organizasyonun temsilcileri katıldı. Toplantıda Türkiye’yi Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş’ın aralarında bulunduğu bir heyet temsil etti.
Ana teması , “Global Liderlik; Pamuğun Sınırlarını Zorlamak” olan 78. Genel Kurul Toplantısında; pamuk üretim, tüketim, stok, ihracat, ithalat ve fiyatlar konusunda güncel bilgiler ve 2019/20 sezonu projeksiyonlarının konuşulduğu bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pamuk üretiminde ve doğal olarak pamuk kullanılan sektörlerde sürdürülebilirlik, pamuk için global mega trendler, bitki ıslahı, üretimde verimlilik ve yüksek kaliteyi sağlama, ilk aşamada Asya ve Afrika’da uygulanması planlanan toprak ve bitki sağlığı için geliştirilen aplikasyon ve sanal gerçeklik ile bitki eğitimi gibi konuları kapsayan bir çok açık ve ara oturumlar gerçekleştirildiğini kaydetti.
Türkiye’nin pamuk üretiminde dünyada Hindistan, Çin, ABD, Brezilya ve Pakistan’dan sonra altıncı sırada yer aldığına vurgu yapan Eskinazi, “Pamuk üretiminde büyük bir oyuncu olmamıza karşın 82 milyonluk iç piyasamızın ihtiyacını ve yıllık 27 milyar dolar ihracat yapan tekstil ve konfeksiyon sektörlerimizin ihtiyacını karşılayamıyor. Günümüzde yıllık 1.6 milyon ton pamuk ihtiyacımız var, ilerleyen süreçte 2 milyon tona ulaşacak pamuk ihtiyacımızı yerli üretimle karşılayacak şekilde üretimi ve üreticiyi desteklemeliyiz” diye konuştu.
Blockchain teknolojisi ile pamuk izlenecek
Tüketicinin tercihlerinin üretimi şekillendirdiği bir sürece girildiğine vurgu yapan EİB Başkanı Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı; “Müşteriler izlenebilirlik ve şeffaflık konularında markalar üzerindeki baskılarını gün geçtikçe arttırıyor. Tüketici, aldığı ürünlerin hikayelerini, ürünlerin orijinalliğini ve güvenilirliğini sorguluyor. Bu süreç her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. İzlenebilirlik konularında farklı yöntemler ile hizmet veren; nano teknoloji ile partiküllerin elyafa yerleştirilmesi ve blockchain teknolojisi ile izlenebilirlik, pamuğun DNA’sının belirlenmesi ve sonrasında yapılan takip ve testler ile izlenebilirliğin sağlanması ve topraktaki kimyasal minerallerin ülkelere göre farklılığından yola çıkarak her ülkede yetiştirilen pamukların parmak izlerinin sağlanması noktasına gelindi. Bizim de üretimimizi bu beklentilere cevap verecek şekilde yapmamız şart.”
Karayün okul ziyaretleri kapsamında Büyükçekmece Çakmaklı Cumhuriyet İlk ve Ortaokuluna anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Okul Müdürü Zeki Borcekli’yi makamında ziyaret etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Marmara Nakliyeciler Derneği Başkanı Halil Kanat, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte dernek üyelerini ve Beylikdüzü protokolünü iftar programında ağırladı.
Ramazan genelgesi etrafında oluşan tartışmalara dikkat çeken Maarif Platformu, eğitimde milli duruşun korunması için iç cephe vurgusu yaptı.
HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Arzuoğlu, Ramazan ayı etkinliklerinin “Maarifin Kalbinde Ramazan” temasıyla ilçedeki okullarda devam ettiğini açıkladı.
Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni, Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı usta gazeteci Nezir Karayün, Beylikdüzü Abidin Nesimi Fatinoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Özer Öztop’u makamında ziyaret etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Türk müziğinin hafızalara kazınan eserlerinden “Aldatıldık”, bu kez farklı bir anlayışla dinleyici karşısına çıktı.
Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Mesleki Teknik Bölümü’nden sorumlu Şube Müdürü Alper Bayram’ı ziyaret etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Esenyurt’ta sağlık yatırımları büyüyor. Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un öncülüğünde 8 mahallede Aile Sağlığı Merkezi için yer tahsisi tamamlandı. Yeni merkezler kısa sürede hizmete açılacak.
ÖZEL HABER / NEZİR KARAYÜN - 2025 takvim yılında ücret geliri elde eden gerçek kişilerin vergilendirilmesine yönelik hazırlanan “Ücret Geliri Elde Edenler İçin Vergi Rehberi” güncellenerek kamuoyunun kullanımına sunuldu.
HABER / NEZİR KARAYÜN - İstanbul Aksaray’daki merkezinde geleneksel iftar programını bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştiren Manisa Vakfı, hemşerilerini aynı sofrada buluşturdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Türkiye Karate Yıldızlar Ligi’nde önemli dereceler elde eden Beylikdüzü Diyanet Gençler Spor Kulübü sporcuları, antrenörleriyle birlikte Beylikdüzü İlçe Müftüsü Selami Sayın’ı makamında ziyaret
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Postacı, Ramazan etkinlikleri kapsamında Kavaklı Ortaokulu’nu ziyaret ederek öğretmen ve öğrencilerle buluştu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Seyithan İzsiz, Esenyurt’ta düzenlenen “STK Temsilcilerimiz ile Büyük Aile Sofrası” iftar programında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.