Pasif İçicilik Milyonları Öldürüyor

Tütün ürünleri, en yaygın bağımlılık yapıcı maddeler arasında yer alıyor. Kanserle ve birçok ciddi hastalıkla yakın ilişkisi olmasına ve karşıt pek çok kampanya yürütülmesine rağmen hala sigara yüzünden dünyada her yıl 7 milyo

VİDEO GALERİ 1.06.2019 11:28:05 2088 0
Pasif İçicilik Milyonları Öldürüyor

Üstelik bu rakamın 1 milyonu sigara içmediği halde başkaları tarafından maruz bırakıldığı sigara dumanından kaynaklı hastalıklar yani pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybediyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Engin Aynacı, “31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle sigaranın zararları hakkında bilgi verdi.

Dünyanın Bugüne Dek Karşılaştığı En Yaygın Halk Sağlığı Sorunu

Sigara, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir. Sigaranın sadece içen değil yanında dumanı soluyanlar için de sağlık tehdidi oluşturduğu kanıtlanmıştır. Sigara kanser ile doğrudan ilişkisi bulunan en önemli zararlıdır. Aynı zamanda önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün kullanımı, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en tehlikeli halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Sadece tütün ürünü kullananlar değil tütün dumanına maruz kalanlar da aynı tehdit altındadır.

Sigara Kullanımı Topluma Zarar Veriyor

Dünyada yılda 7 milyondan fazla, ülkemizde ise 100 binden fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün ürünü kullandığı için değil tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Tütün ürünü kullanımına bağlı zararlar sadece kullanıcıya yönelik sağlık zararları ile sınırlı olmayıp çoğu zaman kişinin ailesine, çevresine hatta toplumun tamamına yansıyan sağlık, ekonomik, sosyal zararları da beraberinde getirmekte hatta pek çok yangının ve çevre sorunlarının nedeni olarak da karşımıza çıkmaktadır.

En Yavaş İntihar Olarak Tanımlanıyor

Yapılan araştırmalarla tütün ürünleri kullanımının her geçen gün yeni bir zararı ortaya çıkmaktadır. Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünü tetiklediği gibi kalp damar hastalıkları, solunum yetmezliği, KOAH, beyin hastalıkları, kalp krizi, inme gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Özellikle akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 90 oranında yükseltmektedir. Bunların yanında dokulara zarar vermesi ve vücuda oksijen gitmesini engellemesi nedeniyle kemik erimesi (osteoporoz), iskemi, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları, damar sertleşmesi ve geçmeyen kronik ağrılara da neden olmaktadır.

Elektronik, Light Ve Mentollü Sigaralar Da Zararlı  

Sigara bağımlılarının birçoğu elektronik sigara, light sigara ya da tütün çiğnemek gibi yöntemlerle sigaranın zararlarından uzak kaldıklarını veya sigara bağımlılığından kurtulabileceklerini sanmaktadır. Ancak bu doğru değildir. Elektronik sigaralar ne kadar zararsız oldukları iddia edilse de birçok çalışmada içeriğindeki maddeler sebebiyle tıpkı sigara kadar zararlı olduğu gösterilmiştir. Tütün çiğnemek de aynı şekilde tütünün içeriğinde bulunan tüm o zararlı maddelerin çiğneme yoluyla vücuda girmesine neden olmaktadır. Ayrıca her ikisinin kullanımı da sigara ile ilişkiyi sürdürmeye yol açtığından sigarayı bırakmak imkansız hale gelmektedir. Light sigaralarsa daha hafif oldukları için zararlarından uzak kalındığı düşünülse de zaman içinde bağımlılığı tatmin etmeyerek içilen sigara sayısının artırılmasına yol açmaktadır. Bunlara ek olarak yine son yıllarda kullanımı artan nargile ürünleri de tıpkı sigara gibi kanser başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa yol açmakla beraber bulaşıcı hastalıkların yayılmasında da etkin rol oynamaktadır. 


Balcıoğlu’ndan İlçe Emniyet Müdürlüğüne Ziyaret

Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ve beraberindeki Belediye Meclis Üyeleri, Silivri İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim’i makamında ziyaret etti.

Savunma Sanayi iftiraları rakamlarla çürüttü!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), BAYKAR teknolojiye atılan iftiralara yönelik yaptığı yazılı açıklamada söz konusu iddiaları rakamlarla çürüttü.

Kalp kapağı hastalıklarına dikkat!

Prof. Dr. Aleks Değirmencioğlu, kalp kapağına bağlı oluşan hastalıkların hayatı tehdit edebilen ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Gümrük'ten 8 milyar TL'lik rekor yakalama!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Gümrük Muhafaza birimleri 2024 yılı ilk çeyreğinde yürütülen başarılı operasyonlar neticesinde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 300 arttı.

İşsizlik verileri açıklandı

Türkiye'de işsizlik oranı, Şubat ayında bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 8,7 oldu. TÜİK'in açıkladığı İşgücü İstatistikleri'ne göre bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 78 bin kişi olarak belirlendi.

Motobike 2024'te Motosiklet Tutkunlarından Yoğun İlgi

Motor, Motobike 2024 Fuarı’na, tüm markalarının teşhirini gerçekleştirdiği büyük bir stand ile katılım sağladı. 4 gün boyunca süren fuar, 135.000'den fazla motosiklet tutkununu bir araya getirdi.

Cinsel Durgunluk Sona Erdi

Bu araştırmaya katılan 1.167 kadına ve 2.543 erkeğe yöneltilen sorulara verilen cevaplar genel eğilimi ortaya koyuyor.

ÇEVİÇELLE'den Basın Bülteni

ÇEVİÇELLE, Çevreci İşletmeler Çocuklarla El Ele kampanyası ile ilkokullardaki çocuklara eğitim seti ulaştırmaya devam ediyor.

KAMUOYUNA DUYURULUR…

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, önceki dönem Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı, kendisini hedef alan paylaşımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ramazan Bayramı Çatalca’da Bir Başka Güzel...

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel ilçede Ramazan Bayramını sabahın ilk ışıklarından itibaren vatandaşlarla bir araya gelerek kutladı.

Karayün, 7. Kez Genel Başkan Seçildi  

Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Merkezinde Gerçekleşen 7. Olağan Genel Kurul Toplantısında Karayün 7. Kez genel başkan seçildi.

Nezir Karayün'den Polis haftası mesajı

Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir Karayün'den Polis haftası mesajı

Eczacı Şennur Erçeri, Polis haftası kutlama mesajı

Eczacı Şennur Erçeri, Polis haftası kutlama mesajı

Stratejik Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Hiçbir ayrım gözetmeyen, siyaset üstü bir anlayışla hizmet ettik. Söz verdiğimiz işlerden fazlasını yaptık. Beylikdüzü her alanda yıldızlaşmaya, yükselmeye devam edecek” diye konuştu.

ENGELLİ VE YAŞLILARA BAYRAM TIRAŞI

Esenyurt’ta yaşayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile engelli bireylerin bayram tıraşları ve kişisel bakımları belediye ekipleri tarafından yapıldı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.