Sosiad, Demonstrasyon Projesi’nin Başarısını Güney Afrika’da Anlattı
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town kentinde 5-6 Aralık 2019’da düzenlenen “Kigali Değişikliği kapsamında HFC'leri aşamalı olarak azaltırken, düşük KIP değerine sahip ve HFC olmayan alternatif teknolojilerin bilinirliğinin artırılması amacıyla fırsatların değerlendirilmesi, soğutma sektöründeki enerji verimliliği ve standartlar” başlıklı çalıştayda SOSİAD, Demonstrasyon Projesi’nin sürecini ve başarısını anlattı.
UNIDO ve SOSİAD iş birliğinde yürütülen, İklim değişikliği ile mücadeleye destek veren ve “Türkiye Cumhuriyeti’nde Düşük Küresel Isınma Potansiyeline (KIP) Sahip Soğutkanların Teşvik Edilmesi İçin Tanıtım ve Pilot Faaliyetler” başlıklı Demonstrasyon Projesi’nin Güney Afrika Cumhuriyeti’ne örnek teşkil etmesi amacıyla SOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Demonstrasyon Projesi Koordinatörü Kıvanç Aslantaş, UNIDO ve Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından konuk konuşmacı olarak Cape Town’a davet edildi.
Aslantaş, projenin süreci ve pilot uygulamaları ile ilgili tecrübelerini Güney Afrikalılar başta olmak üzere çeşitli ülkelerden katılım gösteren paydaşlarına aktardı. Montreal Protokolü yükümlülüklerini yerine getirmek için hidrokloroflorokarbon (HCFC) soğutkanların kullanımının Türkiye Cumhuriyeti tarafından sınırlandırıldığına değinen ve bu kapsamda HCFC’lerin tüketimini, hesaplanan referans değerin yüzde 86’sına azaltmaya yönelik çalışma yürütülmesi kararının alındığını belirtti. Bunun sonucu olarak, kullanıcıları ve tedarikçileri bilgilendirmenin ve farkındalığı artırmanın önemli olduğunun altını çizdi. Aslantaş, Demonstrasyon Projesi kapsamında 3 ayrı ilde yer alan tesisleri, alternatif soğutkanlarla başarılı bir şekilde dönüştürdüklerini ve gayet olumlu çıktılar aldıklarını belirtti. Pilot uygulamalarla mevcut sistemlerin daha düşük KIP değerine sahip yeni nesil soğutkanlara dönüştürülmesinin önemine dikkat çeken Proje Lideri, bu dönüşümlerde elde edilen yüksek verimliliğin ve tasarrufun tematik toplantılarla paylaşıldığını ve bu sonuçların daha çok tesiste uygulanmasını sağlayan teşvik edici bir güç olduğunu belirtti.
Kigali Değişikliği’ni 2019 yılı Ağustos ayında onaylayan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Cape Town’da yapılan çalıştayın ilk günü diğer ülkelerden edinilen deneyimlere, RACHP (Soğutma, İklimlendirme ve Isı Pompası) sistemlerinde enerji verimliliğini artırma yollarına, standartlara ve pazar dönüşümlerinin araştırılmasına odaklanıldı ve devamında CO2 transkritik soğutma sisteminin uygulandığı bir mağaza ziyareti ile tamamlandı.
İkinci günü ise HFC’lerin kademeli azaltımı hakkındaki politikaları ve faaliyetleri, yaklaşımları ve çözümleri üzerine tartışıldı ve “Azaltım sürecinde HFC dışı teknolojilerin kullanımına yönelik faydaların kilidini açma ve sürdürülebilir soğuk zinciri geliştirme seçenekleri” konusu üzerine çeşitli sunumlar ve panel tartışmaları düzenlendi.
Haber: Meral Çetiner / Antalya - Alanya’mızın huzuru ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışan emniyet teşkilatımıza yakışır bir yenileme çalışması tamamlandı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Türkiye’nin Suriye politikalarında Türkmenlerin eşit haklara ve adil temsile sahip olması gerektiğini vurguladı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - İstanbul Yeşilköy Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi, 22–25 Ocak tarihleri arasında Ardahan’ın kültürünü, lezzetlerini ve dayanışma ruhunu ağırlayacak.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Milletvekili Mehmet Akalın, yerel basının yaşadığı ekonomik ve yapısal sorunlara dikkat çekerek, basının desteklenmemesi halinde kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasının zorlaşacağını vurguladı.
Haber: NEZİR KARAYÜN / İSTANBUL - Kıymetli vatandaşlarım, bugün yüreğimizi sızlatan, sabrımızı zorlayan alçakça bir hadise üzerine konuşmak istiyorum.
Haber: NEZİR KARAYÜN / İSTANBUL - Gönlümüzde taht kuran, en kederli anımızda dert ortağımız, en neşeli günümüzde eğlencemiz olan o büyülü kutu yani radyo için yine söz sırası millete geldi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, pazarın kapatılmasına ilişkin belediye kararını eleştirerek esnafın mağdur edildiğini söyledi.
HABER: NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - İstanbul Ardahan Kültür Evi, On Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da gazetecilerle bir araya geldi.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de Hamzabeyli Gümrük Sahası’nda bir tırda 220,7 kilo kokain ve 69 kilo skunk ele geçirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Edirne Valisi ile Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Adana’nın Çukurova ilçesinde iş yeri sahibinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının şüphelileri, yurt dışına kaçma hazırlığındayken Edirne’de polis ekiplerince yakalandı.
Türkgenç, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda bu mübarek gecenin milletçe birlik, kardeşlik ve manevi diriliş için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Karayün, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin yalnızca bir ibadet hatırlatması değil; toplumun ahlaki dirilişi, adalet duygusu ve ortak vicdanı açısından derin anlamlar taşıdığını vurguladı.
Demirtaş, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda bu mübarek gecenin iman, ahlak ve toplumsal sorumluluk bilincini yeniden dirilten ilahi bir çağrı olduğunu vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.