KURBAN BAYRAMI’NDA SERİNLETEN İKRAMLARI TERCİH EDİN
Kurban Bayramı’nda geleneksel lezzetlerle birlikte tatlı tüketimi de en üst seviyelere çıkıyor. Yaz sıcaklarının etkileri, kan şekeri dengesizlikleri ile birleştiğinde sağlık sorunları da kaçınılmaz olabiliyor. Bu süreçte tatlılar ve sıvı tüketimi konusunda biraz daha temkinli olunması gerektiğini belirten Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, hem sağlıklı hem de serinleten bayram ikramı önerilerinde bulundu.
Serinlemek için gazlı içecekleri tüketmeyin
Havaların çok sıcak olduğu yaz günlerine denk gelen Kurban Bayramı’nda beslenme kadar sıvı tüketimi de önemlidir. Sıcakla vücuttan atılan sıvının yerine konulması gerekmektedir. Bu nedenle en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Özellikle ana ve ara öğünler öncesi 1-2 su bardağı su tüketiminin günlük sıvı alımının artışına, daha az yemek yemeye ve gün boyu vücudun sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında ayran, kefir, maden suyu, bitki-meyve çayları da tüketilebilir. Ancak besin miktarının arttığı bayram dönemlerinde çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yiyeceklerin yanında tüketilen gazlı içecekler ise fazla miktarda şeker içermekle birlikte; yüksek enerji vermektedir. Ayrıca bu içecekler serinlemek için içilse de mide hassasiyetine, şişkinliğe de neden olmaktadır. Bu tür içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması, mümkünse tüketilmemesi gerekmektedir.
Sıvı tatlılarla sağlıklı kalın
Bayramda tüketimi artan bir diğer besin ise tatlılardır. Ve söz konusu bayram olduğunda akıllara genellikle baklava, şekerpare, kadayıf gibi şerbetli tatlılar gelmektedir. Ancak Türk mutfağının hafif sütlü tatlıları unutulsa da onlar da bayram sofralarına çok yakışmaktadır. Aynı gün içinde birden fazla ziyaretin yapılacağı dikkate alınarak ikramlarda porsiyonlar küçük; tatlı çeşitleri az olmalıdır. Bunun yanında misafirler için hamurlu, şerbetli tatlılardan ziyade daha hafif ve şeker oranı az tatlılar hazırlamak hem farklı hem de hafif bir seçenek olacaktır. Sütlü tatlılar, dondurmalı alternatifler de ikramlık için tercih edilebilir. Havaların sıcak olduğu hesaba katılırsa sıvı alımını da destekleyecek, serinlemeye de yardımcı tatlı tarifleri de iyi bir ikram seçeneği haline gelebilir.
Serinleten tatlı içecek tarifleri
Meyveli dondurma rüyası
Malzemeler:
1 su bardağı yağsız süt (Laktozsuz süt)
1 top sade dondurma
2 yemek kaşığı kadar dondurulmuş kayısı/ananas/ kırmızı erik (tek çeşit veya karışık tercih edilebilir)
Bütün malzemeleri bir blenderdan geçirin. Hindistan cevizi ve tarçında ilave edebilirsiniz. (1 kişiliktir.)
Ferahlatan ananas
Malzemeler:
1 su bardağı sade soda
Çeyrek limon veya lime suyu
100 gr ananas
1 fındık kadar taze zencefil
3-4 yaprak taze nane
Ananas limon suyunu püre haline getirin ve soda ile karıştırın. Servis sırasında zencefil ve naneyi de ilave edin. Ananas ve zencefil sindirimi kolaylaştıracaktır. (2 kişiliktir)
Serinleten kırmızı çay
Malzemeler:
1 litre beyaz çay ( 5 dk kadar demleyip beyaz çayı çıkarın.)
3 yemek kaşığı kuşburnu (kuru veya taze)
3 yemek kaşığı kızılcık (kuru veya taze)
1 yemek kaşığı bal
Yarım limon suyu
1 dal tarçın ve buz.
Kızılcık ve kuşburnunu demlemiş olduğunuz beyaz çayın içinde 15-20 dk kadar bekletin. Sonra çıkarın. Sıvı karışıma bal, limon suyu ve tarçını ekleyip karıştırın, buzdolabında dinlendirin. Servis ederken buz ekleyin. (4-5 kişiliktir)
Hakimler ve Savcılar Kurulu yetkilileri, adalet teşkilatının beklediği müjdeli haberi paylaştı.
NK Projeler ve projenin mimarı Nurcan Karaca, binbir emekle ilmek ilmek işledikleri Hande Bizi Sezen’e Götür! Senfonik projesinin kendilerinden habersiz şekilde kopyalanmasına isyan ederek hukuk mücadelesi başlattıklarını duyurdu.
Bornova Belediyesi, ilçenin parklarını, refüjlerini ve yeşil alanlarını daha canlı ve daha estetik hale getirmek için önemli bir çalışmayı kendi imkanlarıyla sürdürüyor.
Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Ertekin, şehrin geleceği olan çocuklarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek evlatlarımızın doğayı koruma bilinciyle büyümesi için canla başla çalıştıklarını dile getirdi.
Beylikdüzü Belediyesi olarak toplum sağlığını her şeyin üzerinde görüyoruz.
Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, DEM’li kadınların ve milletvekillerinin örgülü saç üzerinden yaptığı eyleme çok net sözlerle tepki gösterdi.
10 Ocak çalışan gazeteciler günü, münasebetiyle, Yeşilay Büyükçekmece ilçe başkan organize ettiği, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna Ve ilçe kurum müdürler ’ininde katıldığı kahvaltılı basın toplantısı.
10 Ocak çalışan gazeteciler günü, münasebetiyle, Yeşilay Büyükçekmece ilçe başkan organize ettiği, Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna Ve ilçe kurum müdürler ’ininde katıldığı kahvaltılı basın toplantısı.
Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Maarif Modeli Destekleme Projesi” kapsamında Çocuk Edebiyatı Fuarı’nda güçlerini birleştiriyor.
2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci dönemine güven ve huzur içinde başlanması için önemli bir toplantı gerçekleştirildi.
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, ateşkes söylemlerine rağmen Gazze’de hayatın en ağır şartlarda devam ettiğini söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.