Tamir dönemi bitiyor

Bozulan akıllı telefonunuzun veya bilgisayarınızın, ortaya çıkan problemi kendi başına gidermesi ve kendisini arızalara karşı koruması artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıktı.

EĞİTİM 26.03.2013 16:03:27 0
Tamir dönemi bitiyor

 ABD'li bilimadamları, arızalanmaları halinde kendi kendilerini milisaniyeler içinde iyileştirme yeteneğine sahip çipler geliştirmeyi başardı.

California Institute of Technology (Caltech) yüksekokulunun, Yüksek Hızlı Entegre Devreler Laboratuvarından araştırmacılar, kendi icatları olan, çok küçük boyutlardaki bir güç yükselteci üzerinde, yeni geliştirdikleri entegre devre çiplerin kendi kendilerini iyileştirme yeteneğini uygulamalı olarak gösterdi.

Yaklaşık 5 kuruş büyüklüğünde olmasına karşın, içinde 76 adet çip ve kendi kendini iyileştirme yeteneği için gerekli olan her şeyi barındıran güç yükseltecini, yüksek güçlü lazerlerle birçok kez vuran araştırmacılar, çiplerin bir saniyeden daha kısa bir süre içinde otomatik olarak ince bir işçilik ortaya çıkardıklarını gözlemledi.

Araştırma ekibinin başı olan Elektrik Mühendisliği Profesörü Ali Hajimiri "Gerçekten de güç yükseltecinin yarısını havaya uçurduk, transistörlerde olduğu gibi pek çok birleşen parçasını buharlaştırdık ve çip kendi kendini, neredeyse ideal performansına erişecek ölçüde iyileştirdi" dedi.

Sistem, ortaya çıkması muhtemel 4 farklı gruptaki problemi çözebiliyor. Bu gruplar, "sistemin bileşen parçalarındaki farklılıklar sonucu ortaya çıkan, statik farklılık"; "sürekli kullanım sonucu sistemin iç özelliklerindeki meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan, eskimeye bağlı olarak aşamalı ortaya çıkan problemler"; "şarj, ısı, sahip olduğu voltaj miktarındaki değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan, kısa dönemli farklılıklardan kaynaklanan problemler" ve son olarak "devre parçalarında kazayla veya kasten meydana gelen yıkıcı tahribata bağlı olarak çıkan problem" olarak sınıflandırılıyor.

Kamu Kurumlarında Üst Düzey Atamalar Yapıldı

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlarla kamu kurumlarında önemli görev değişiklikleri gerçekleştirildi.

Sıkı para politikası sürdürülecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 37’de sabit bırakırken, sıkı para politikasını fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdüreceğini açıkladı.

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy unutulmadı

Bursa Valiliği tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programı kapsamında anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Bakan Kurum: COP31’i uygulama odaklı platforma dönüştüreceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ile yaptığı basın toplantısında, COP31’in somut adımların atıldığı bir iklim platformu olacağını söyledi.

Gambiya ile mutabakat zaptı imzalandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonunun (KSK) 70’inci oturumu kapsamında İsveç, Moldova ve Gambiyalı bakanlar ile UN Women temsilcisiyle ikili görüşmelerde bulundu.

Bıçkıdere Göleti’ne zarar veren yandı

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Bıçkıdere Göleti’nde yapılan yatırımların tahrip edilmesine tepki göstererek, alanın güvenlik kameraları ve 7/24 güvenlik görevlileriyle korunacağını açıkladı.

Kırmızı bültenle aranan 16 şahıs Gürcistan’da

İçişleri Bakanlığı, Interpol ve Europol iş birliğiyle yürütülen operasyonda, kırmızı bültenle aranan 13 ve ulusal seviyede aranan 3 kişinin Gürcistan’da yakalandığını açıkladı.

Süt ve süt ürünlerinde ne üretiyorlar?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında ticari süt işletmeleri 944 bin 926 ton inek sütü topladı; yoğurt ve ayran üretiminde ise önemli artış gözlendi.

Ordu OKSM'DE Ramazan'ın manevi ışıltısı

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinliklerinde sahne alan Adıyamanlı Grup Ravza ekibi ve Ordulular arasında duygu dolu anlar yaşandı.

Bakan Tekin 12 Mart programına katıldı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" dolayısıyla düzenlenen programa katıldı.

Çelik Kartallara HGK-84 kitleri...

Milli Savunma Bakanlığı, yerli ve millî savunma sanayisinin kara, deniz, hava ve siber alanlardaki kritik sistem teslimatlarını tamamladığını açıkladı.

Malatya’da gençlik ve spor yatırımlarına büyük adım

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, kente 4 milyar liralık spor ve kültürel yatırım yapacaklarını açıkladı.

Artar; Değerlerine Bağlı Güçlü Nesiller Yetiştiriyoruz

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Maarifin Kalbinde Ramazan” programında öğrenciler sahne aldı.

İzsiz’den Birlik Sofrasında Güçlü Mesaj...

HABER / NEZİR KARAYÜN - Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen büyük buluşmada birlik, dayanışma ve kardeşlik mesajları verildi.

Torosların Hikâyesi Yeni Kitapta Hayat Buldu

HABER / NEZİR KARAYÜN Adom Medya köşe yazarı Gündoğdu Yıldırım’ın 14. kitabı okurla buluştu. Torosların zorlu yaşamını ve bir gencin savaş gölgesinde verdiği iç hesaplaşmayı anlatan eser, okuyucuyu derin bir yolculuğa davet ediyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.