“Üretici üzüm yetiştirmede mağdur olmayacak”

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün üretici, tüccar, ihracatçı tüm tarafları Ege İhracatçı Birlikleri’nde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile bir araya geldi.

EKONOMİ 29.07.2019 15:59:42 2379 0
“Üretici üzüm yetiştirmede mağdur olmayacak”

“Üretici üzüm yetiştirmede mağdur olmayacak”

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün üretici, tüccar, ihracatçı tüm tarafları Ege İhracatçı Birlikleri’nde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile bir araya geldi.

Üretici üzümüne 10 TL istedi

Toplantıda söz alan Ziraat Odaları Başkanları, üreticinin 2019/20 sezonu için kuru üzüm fiyat beklentisini 10 TL olarak dile getirdiler.

Celep; “TMO 20 bin ton üzüm alsın, Türkiye’nin ihracatı 80 milyon dolar artar”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep ise; üreticinin 10 TL fiyat beklentisinin makul olduğunu, kuru üzümde bu fiyat seviyesinin aşağısına inilmemesi için TMO’nun 20 bin ton kuru üzüm almasını istediklerini Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a iletti.

2019/20 sezonunda rekoltenin yüksek olacağı beklentisi olduğunu bunun da fiyatlar üzerinde baskı yaptığının altını çizen Celep, “Toprak Mahsulleri Ofisi piyasadan 20 bin ton kuru üzüm alması halinde Türkiye’nin kuru üzüm ihracatından kazanacağı döviz miktarı en az 70-80 milyon dolar artacak. TMO’nun piyasada denge görevini görmesini istiyoruz” dedi.

Pakdemirli, “Üzüm üreticisini mağdur etmeyeceğiz”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde 2019/20 sezonunda üreticinin mağdur olmasına izin vermeyeceklerini, üretici ve ihracatçıların taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arz edeceğini, üreticilere Kurban Bayramı sonrasında güzel mesajlar iletmeyi amaçladıklarını kaydetti.

TMO’nun zarar etmeden piyasa yapıcı olması gerekiyor

TMO’nun alacağı kuru üzümleri ihracatçıların TMO’dan geri almasını taahhüt etmelerini de isteyen Pakdemirli, “Kendim çekirdeksiz kuru üzüm üreticisiyim, geçmiş yıllarda ihracatını da yaptım. Sektörün sorunlarını bilen, içinizden gelen birisiyim. TMO’nun zarar etmeden, kuru üzüm sektöründe piyasa yapıcı olması için çalışacağız. TMO geçen yıl piyasaya girmeden sektörü regüle etti. 2 yıldır üretici kar ediyor, bu yılda zarar etmemesi için gerekeni yapacağız. Bu yıl TMO’nun piyasaya girmesi gerekirse kaç liradan piyasaya girmesi gerekir, ne kadar ürün alması gerekir bütün bunlar matematik. Bunu çalışıp gerekli adımları atarız. Üzüm fiyatını aşağı düşürmeyeceğimiz mesajını kamuoyu ile güçlü bir şekilde paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

TMO Genel Müdürü Güldal; “Üzüm ihracatçısı, üretici gibi düşünüyor”

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarının üretici gibi düşünüp hareket ettiğini bu nedenle Türkiye’nin çok şanslı olduğunun altını çizdi.

TMO olarak, ihtiyaç olması halinde eksper, depo, bütçe olarak piyasaya girmek için hazırlıklarının tam olduğunu dile getiren Güldal, “Üzüm üreticilerimizin mağdur olmaması, tarımda sürdürülebilirliği sağlayan için her türlü altyapı hazırlıklarımız tamamlanmış durumda. Tarım ve Orman Bakanı’nın talimat vermesi halinde piyasa girebilecek konumdayız” şeklinde konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen, “Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sektör Değerlendirme Toplantısı”na Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ak Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zinciroğlu, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Manisa Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Ali Yılmaz, Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ağah Karaata, Türkiye’nin kuru üzüm ihracatının yüzde 83’ünü gerçekleştiren üzüm ihracatçı firmaları K.F.C. Gıda A.Ş., Işık Tarım A.Ş., Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş., Özgür Tarım Ürünleri A.Ş., TARİŞ Üzüm Kooperatifleri Birliği, Grappa Gıda A.Ş., Pgysa Gıda A.Ş., Uzunoğlu Tarım Ür. Ltd., Şti., Erkanlar Üzüm Ltd. Şti., Daşkan Tarım Ürünleri A.Ş. ve Onur Kuru Yemiş Ltd. Ştd. Firmalarının yöneticileri, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı katıldı.


Balıkçı Kenan'ı "Sembolük Mühürle" Kandırmaya Çalışıyorlar

BALIKÇI KENAN’A İMAMOĞLU VE ÇALIK’IN BASKILARI BİTMEK BİLMİYOR

Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.