Uzakdoğu’lulara Türk Lezzeti

Meyve sebze mamulleri ihracatçıları URGE Projesi ile Uzakdoğu pazarına odaklanacak, Türk lezzetleri Uzakdoğu yolcusu

YAŞAM 1.08.2019 10:47:19 2484 0
Uzakdoğu’lulara Türk Lezzeti

Uzakdoğu’lulara Türk Lezzeti

Meyve sebze mamulleri ihracatçıları URGE Projesi ile Uzakdoğu pazarına odaklanacak

Türk lezzetleri Uzakdoğu yolcusu

 

Taze meyve sebzelerinin sezonunda arz fazlasını işleyip, katma değerli ürün haline getirerek yıllık 1.6 milyar dolar ihracat yapan Meyve Sebze Mamulleri Sektörü, dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Uzakdoğu’daki konumunu güçlendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği UR-GE Projesinde bir araya gelme kararı aldı.

Meyve sebze mamulleri ihracatında Türkiye lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yürütülecek olan İşlenmiş Meyve Sebze ürünlerine yönelik projede; Turşular, Domates Salçası, Soslar, Hazır Gıdalar, Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler, Konserve Meyve ve Sebzeler, Kurutulmuş Sebzeler, İnfüze Edilmiş/Tatlandırılmış Kuru Meyveler, Reçeller, Meyve Suları, Sular ve Gazlı İçecekler ve Alkollü İçkiler üreten ve ihraç eden firmalar yer alacak.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, birlik bünyesinde daha önce taze üzüm ve kiraz ihracatçılarının kümelendiği URGE Projesi’ni 2016 yılında başlattıklarını ve 2019 yılı Temmuz ayında çok büyük kazanımlarla sona erdiğini, bundan sonraki süreçte hem meyve sebze mamulleri içerikli, hem de taze kiraz üzüm ve nar eksenli iki URGE Projesini hayata geçirme kararı aldıklarını kaydetti

İhracatımızdan Uzakdoğu yüzde 25 pay alsın istiyoruz

Türkiye’nin meyve sebze mamulleri ihracatında ana ihraç pazarlarının, Avrupa, Amerika ve Ortadoğu ülkeleri olduğu bilgisini veren Uçak, “İşlenmiş Meyve Sebze ürünlerine yönelik UR-GE Projesi ile Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya, Endonezya başta olmak üzere Uzakdoğu pazarında konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Uzakdoğu ülkelerinin dünya nüfusundaki payı yüzde 50’ye yaklaşırken, Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirdiği 1.6 milyar dolarlık meyve sebze mamulleri ihracatında Uzakdoğu ülkelerinin payı yüzde 5,5 seviyesinde. Amacımız meyve sebze mamulleri ihracatımızın en az yüzde 25’inin Uzakdoğu ülkelerine yapılması. URGE Projemiz bu anlamda bize yol gösterecek” şeklinde konuştu.

Türk ihracatçılarının uluslararası rekabetçiliğini geliştirmeyi amaçlayan URGE Projelerine Ticaret Bakanlığı’nın yüzde 75’e varan oranlarda destek verdiğine dikkati çeken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Türk ekonomisinin ihracatla içinde bulunduğu darboğazdan çıkacağına inandıklarını dile getirdi. Uçak sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya standartlarında meyve sebze mamulleri üreten tüm firmalarımızın üretimlerinin en az yüzde 50’sini ihraç edebilecekleri bir yapıya kavuşmalarını amaçlıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için projelerimizi hayata geçiriyoruz.”

Mamul ihracatının lideri meyve suyu

Türkiye, 2018 yılında 1 milyar 564 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç ederken, meyve suları 279 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Sular ve gazlı içeceklerden Türkiye, 255 milyon dolarlık döviz kazanırken, konserve ihracatımız 230 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiTurşu ihracatı 218 milyon dolar olurken, domates salçası ihracatı 164 milyon dolara ulaştı. Dondurulmuş meyve sebze ihracatçıları Türkiye’ye 158 milyon dolar döviz kazandırırken, alkollü içecekler ihracatı 94 milyon dolar, kurutulmuş sebzeler ihracatı 69 milyon dolar, sos ihracatı 48 milyon dolar, reçel ihracatı 45 milyon dolar oldu.

Türk meyve sebze mamullerini en çok Almanlar tercih etti

Turkiye, 2018 yılında 177 ülkeye meyve sebze mamulleri ihraç ederken, Türk meyve sebze mamullerini en çok tercih eden Almanya oldu. Almanya’ya 228 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç etmeyi başardık. Irak 181 milyon dolarlık ihracatla ikinci, Amerika Birleşik Devletleri 180 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı. Meyve sebze mamulleri ihracatında öne çıkan diğer ülkeler ise; Hollanda, İtalya, Suriye, KKTC, Fransa, İsrail, BAE ve Suudi Arabistan oldu.


Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.