Verilerimize Ne Oluyor?

Birçok kullanıcı kişisel cihazlarında ihtiyaç duymadığı verilerini ya da fotoğraflarını alan yaratmak için siliyor. Bazen de bir hata ile verilerini sildiği için kurtarılamayacağını düşünüyor.

YAŞAM 1.07.2020 09:30:04 3790 0
Verilerimize Ne Oluyor?

KAYBOLAN VERİLERİ KURTARMANIN YOLU

PROFESYONEL DESTEK ALMAK


 

VERİLER GERÇEKTEN SİLİNİYOR MU?


 

Birçok kullanıcı kişisel cihazlarında ihtiyaç duymadığı verilerini ya da fotoğraflarını alan yaratmak için siliyor. Bazen de bir hata ile verilerini sildiği için kurtarılamayacağını düşünüyor. Peki verileriniz gerçekten siliniyor mu? Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, silinen verilere dosyaların üzerine yeni bilgiler yazılmadığı sürece erişilebileceğini belirtiyor.


 

Bir dosyaya ihtiyaç olunmadığında bilgisayardaki geri dönüşüm kutusuna sürüklemek veya telefonlardaki sil seçeneğine dokunmak verilerin silineceği anlamına geliyor. Ancak, bu işlem sadece verilerin artık görünmeyeceği anlamını taşıyor. Silinen verilerin klasörlerde veya bulunduğu ortamlarda görünmese de cihazlarda yer aldığına dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, silindiği zannedilen verilere profesyonel bir veri kurtarma şirketi tarafından alınabilecek hizmetlerle erişilebileceğini hatırlatıyor.


 

Verileri Gerçekten Siliyor Muyuz?


 

Telefonlar, hard diskler ya da bilgisayarlarda fotoğraflar, dosyalar, kişisel ve çalışılan şirketlere ait birçok veri depolanıyor. Bazen veriye ihtiyacın kalınmaması bazen de yapılan bir hata ile verilerin silindiği düşünülüyor. Silme işleminin sabit sürücüden veya bellek kartından tamamen çıkarıldığı anlamına gelmediğinin altını çizen Serap Günal, gerçekleşen işlemin sadece cihazda kapladığı dosya adı ve alanın kaldırıldığı anlamına geldiğini, dosyanın tutulduğu alanın cihazda boş olarak işaretlendiğini belirtiyor. Bir dahaki sefere dosya indirildiğinde veya bir veri kaydedildiğinde, gelen yeni bilgileri depolamak için silinen dosyanın bıraktığı boş alanın kullanıldığını da ifade eden Günal, cihazların aslında verileri gerçekleşen işlem uzunluğu ve çok fazla bilgi işlem gücü gerektirdiğinden dolayı silmediğini, sadece dosya adını kaldırarak ve yeni yazılmış veriler için alan açmak adına birkaç saniye süren işlem gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor.


 

Önemli Verileri Kalıcı Olarak Silin


 

Basit silme işleminin ardından tüm verilerin tamamen yok olduğunu düşünen kullanıcıların veri güvenliği adına daha fazla adım atarak cihazlarını tamamen temizletmeleri gerekiyor. Kullanıcıların göremedikleri için tamamen ortadan kaldırdıklarını düşündüğü dosyalar cihazlarında kalmaya devam ettiği için finansal bilgilerden kişisel verilere kadar her şeye kötü niyetli kişiler kolayca ulaşabiliyor. Kişisel veriler, kurumsal kayıtlar, finansal raporlar gibi hassas verilerin güvenliği için ise silme işleminden daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Serap Günal, verileri kalıcı olarak silmek isteyen kullanıcıların öncelikle format atmak ile onu temizlemenin aynı şey olmadığını fark etmesi gerektiğini, dosyalarını kalıcı olarak silmeyi amaçlayan kişilerin sildikleri verilerin üzerine farklı veriler yazmasının şart olduğunu vurguluyor.


 

Verileriniz Silindi Diye Üzülmeyin


 

Kullanıcılar yanlışlıkla fotoğrafları, videoları veya dokümanları sildiklerinde bir daha onlara ulaşamayacakları için üzülüyorlar. Verilerin sonsuza dek kaybolmasının işletim sistemine, dosya sistemine ve kullanılan medya türüne bağlı olarak değişse de genel olarak silinmediğini, kaybolmadığını ve kurtarılabildiğini belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, silinen önemli veriler için en iyi seçeneğin profesyonel bir destek almaktan geçtiğinin altını çiziyor. Özellikle fiziksel olarak zarar görmüş cihazlarda veri kurtarma yazılımı çalıştırmanın olacak tam bir iyileşmeyi de önleyeceğine dikkat çeken Günal, manyetik malzemenin eksik, okuma / yazma kafalarının fiziksel olarak zarar gördüğü bir cihazda veri kurtarma yazılımı ile veri kurtarılamayacağını tekrarlıyor.


Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.