Yutma Bozuklukları Hayati Önem Taşıyor!

Sıvı ve katı besinin ağza alınamaması veya ağza alınan besinlerin mideye güvenli olarak iletilememesi durumu olarak meydana gelen yutma güçlüğü (disfaji), yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, birçok sağlık sorununu da beraberinde getir

VİDEO GALERİ 29.03.2019 14:46:36 4205 0
Yutma Bozuklukları Hayati Önem Taşıyor!

Sıvı ve katı besinin ağza alınamaması veya ağza alınan besinlerin mideye güvenli olarak iletilememesi durumu olarak meydana gelen yutma güçlüğü (disfaji), yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Su ve kilo kaybı, akciğer hastalıkları, kötü ağız hijyeni, boğazdan nefes borusunun dışarı açılması, burun veya mideden beslenilmesi gibi birçok probleme yol açan disfaji, hastanın ölümüne de neden olabiliyor. Oral – motor rehabilitasyonu ile yutma bozukluklarının tedavi edilebilediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca, yutma güçlüğünün her yaştan insanda görülebileceğine dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca, yutma bozuklukları ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Yutma güçlüğü sağlık problemlerini beraberinde getiriyor

 

“Yutma güçlüğü (disfaji), sıvı veya katı besinin ağza alınamaması veya ağza alınan besinlerin anatomik, fizyolojik ve psikolojik problemler nedeniyle mideye güvenli olarak iletilememesidir” diyen Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca,

 

“Yutma bozukluğu su kaybına, kilo kaybına, akciğer hastalıklarına, kötü ağız hijyenine, boğazdan nefes borusunun dışarı açılmasına, burun veya mideden beslenilmesine, yaşam kalitesinin bozulmasına, sağlık maliyetlerinde artışa neden olduğu gibi hastanın ölümüne de sebep olabilir. Yutma güçlüğü her yaştan insanda görülebilir. Özellikle nörolojik hastalığı, baş-boyun kanseri olan bireylerde daha sıklıkla görülmektedir. Ancak herhangi bir hastalığı olmayan 60 yaş ve üzeri bireylerde dahi yutma güçlüğü ile karşılaşılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Yutma güçlüğünün (disfaji) belirtileri nelerdir?

 

Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca, yutma güçlüğü belirtilerini şöyle sıraladı:

                                  

• “Tekrarlı akciğer hastalıkları,

• Sebebi bulunamayan ve sık sık ortaya çıkan ateş,

• Yemek yeme sırasında fazla çaba harcama,

• Yeme süresinde uzama,

• Boğazda takılma / kalıntı hissi,

• Yutkunma sonrası öksürük,

• Yutkunma sonrası ses değişikliği,

• Yemek alışkanlığının değişmesi,

• Su içmekten kaçınma ve tüketim miktarının azalması,

• Yutkunma miktarının ve süresinin uzaması,

• Yutkunma sonrasında boğazını temizleme ihtiyacı,

• Yeme ve/veya içme sonrasında yorgunluk,

• Yetersiz beslenme sonrası kilo kaybı.”

 

Yutma güçlüğü tedavisi “oral-motor rehabilitasyon” ile mümkün!

 

Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca, “Oral-motor rehabilitasyon programı, değerlendirme sonuçlarına, hastalığın şiddetine, hastaların beklentilerine ve güncel tedavi yöntemlerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle, tedavi içeriği ve süresi hastadan hastaya değişiklik göstermektedir” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Oral-motor rehabilitasyon programında hangi uygulamalar var?

 

Oral-motor rehabilitasyon programında;

 

•Beslenme şeklinin değiştirilerek güvenli yutmanın sağlanması,

•Postüral teknikler ile güvenli yutmanın sağlanması ve beslenmenin devamı,

•Yutma manevraları ile solunum sisteminin korunması ve yutmanın sağlanması,

•Termal taktil stimülasyon,

•Yutmadan sorumlu kaslara yönelik egzersiz programları,

•Proprioseptif nöromusküler fasilitasyon teknikleri,

•Motor öğrenme stratejileri,

•Nöromusküler elektrik stimülasyonu (vitalstim vb.),

•Kardiyopulmoner rehabilitasyon (KPET cihazı ile),

•Kassal kuvvet eğitimi (İsomed 2000 izokinetik cihazı ile),

• Eklem ve yumuşak doku mobilizasyon teknikleri,

• Bantlama (kinesiotape®, mcconnell vb.) uygulamaları bulunuyor."

 

Hastaların günlük yaşamına dönebilmesi amaçlanıyor

 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca, “Oral-motor rehabilitasyon ile amacımız, hastamızın tekrar sağlıklı bir şekilde günlük yaşamına dönebilmesini sağlamaktır” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Yutma ve ağızdan beslenmenin sağlanması en önemli hedefimiz. Hastalığın şiddetine bağlı olarak, güvenli yutmanın gerçekleşmediği durumlarda, güvenli beslenme yöntemleri öğretilerek, böylece gıdanın akciğere kaçması ve sonucunda ortaya çıkabilecek sorunlar önlenmeye çalışılıyor. Oral-motor rehabilitasyon ile hastanın bağımsız olarak hayata dönebilmesini amaçlıyoruz.”

 


Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.