Zarif Şair 80 Yaşında

Cahit Zarifoğlu’nun doğumunun 80. yılı münasebetiyle düzenlenen “Zarif Şair 80 Yaşında” programında, usta şairin hayatı ve edebiyat yaşamı ele alındı.

GÜNCEL 2.07.2020 17:14:45 2580 0
Zarif Şair 80 Yaşında

Doğumunun 80. Yılında Cahit Zarifoğlu

Cahit Zarifoğlu’nun doğumunun 80. yılı münasebetiyle düzenlenen “Zarif Şair 80 Yaşında” programında, usta şairin hayatı ve edebiyat yaşamı ele alındı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü çevrimiçi platformlardaki kültürel etkinliklerine devam ediyor. Cahit Zarifoğlu’nun doğumunun 80. yılına özel olarak düzenlenen programda, Zarifoğlu'nun arkadaşı şair Şakir Kurtulmuş ve kızı yazar Betül Zarifoğlu konuk oldu.  Sunuculuğunu Nur Haktan'ın üstlendiği program, Esenler Kültür Sanat YouTube kanalından ve Şehir Ekranı üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Programa telefon bağlantısı ile konuk olan Zarifoğlu'nun kızı yazar Betül Zarifoğlu, babasıyla ilgili bir kitap hazırlığı içerisinde olduğunu belirterek, kitapta aile defterindeki anılardan parçalar yer alacağını söyledi.

 "Babamla Yaşadığımız Şeylerin Kısa Ama Bereketli Olduğuna İnanıyorum"

Betül Zarifoğlu, babası vefat ettiğinde henüz 10 yaşında olduğunu dile getirerek, "Zaman geçtikçe babamla olan ilişkimize dair yeni şeyler fark ettim. Çok uzun yıllar hayatta olan babalar bile çocuklarıyla bu kadar vakit geçirememişler. Buna çok şaşırdım. Babasıyla hiç anısı olmayan, oyun oynamamış çocuklar var. Ben bunları görünce babamla yaşadığımız şeylerin kısa ama bereketli olduğuna inanıyorum" dedi.

Çocukken her perşembe gününü ailece mevlid olarak kutladıklarını anlatan Betül Zarifoğlu, şunları kaydetti:

"Akşam namazı cemaatle kılınırdı. Evde her zaman bulunmayan özel bir şey alınırdı. Bir meyve, içecek, pasta... Babam güzel günleri, tatlı şeylerle eşleştirmemizi sağladı. 8 yaşında falandım. Belki öncesi de var ama hatırlamıyorum. Birlikte ilahiler söylerdik. Babam peygamber kıssaları anlatırdı. Çok güzeldi. O geceleri iple çekerdik. Babamla zaman geçirmeyi hep çok sevdik. Babamıza ekstra düşkün çocuklardık. Annem de babam için 'çok iyi bir eş, çok iyi bir baba, çok samimi bir Müslüman' derdi. Gerçekten yaptığı her şeyi severek, iyi yapmış."

Zarifoğlu, babasının tasavvufla ilgisinin yazı ve aile hayatına yansıdığını aktararak, sakin bir kişi olmaya başladığını ve yazılarının da sadeleştiğini ifade etti.

"Cahit Zarifoğlu'nun Mektupları Çok Ayrı Bir Değer İfade Ediyor"

Zarifoğlu'nun arkadaşlarından şair Şakir Kurtulmuş ise henüz üniversite yıllarındayken Zarifoğlu ile tanıştığını ve birlikte Mavera dergisinde çalıştıklarını belirtti. Kurtulmuş, derginin İstanbul'da dağıtımını üstlendiklerini aktararak, "O zaman dergi İstanbul'da birçok yerde bulunuyordu. Gazete bayilerinde bile edebiyat dergileri satılıyordu. Vapur iskelelerinde bile vardı. İlk sayı sanırım 3 bin basıldı. İstanbul'da 150 adet sattık. Bir yıl sonra da 750 adete ulaştık bir ayda. Daha sonraki sayılar 5 bin olarak basıldı" ifadelerini kullandı.

O dönem edebiyat dergilerin ve kitapların etkin bir konumda olduğunun altını çizen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün dergilerin, kitapların giderek etkinliğinin azaldığını görüyoruz. O dönem bizim de yazdıklarımızı Cahit ağabey gördü ve dergide biz de yazmaya başladık. İlk şiirlerimiz Mavera'da yayınlandı. Yani Zarifoğlu ile dostluğumuz böyle başladı. Kendisiyle sürekli görüştük, mektuplaştık. Mektuplarla haberleşiyorduk. Tabii Cahit Zarifoğlu'nun mektupları çok ayrı bir değer ifade ediyor."

Yaklaşık 1 saat süren yayında usta şairin sevilen şiirleri de seslendirildi.


Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Balcıoğlu "Ahşabın Hikayesi" Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi

"Ahşabın Hikayesi" isimli ahşap sergisinin açılışını yaptı. Serginin açılışında konuşan Başkan Balcıoğlu, sanatseverlerle birlikte sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgi aldı.

Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon

023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynandı.

Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi kullanılarak yayınlanan yatırım ilanlarına ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.

Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığınca şube müdürlüğü, şeflik, memurluk ve saymanlık için görevde yükselme suretiyle atama sonuçları açıklandı.

İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!

'Türk bayrağının kaldırıldığına' yönelik iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirdi.

KalDer Kayseri'den gelecek paneli

KalDer (Kalite Derneği), Kayseri Şubesi tarafından Kayseri Ticaret Odası Eğitim Salonunda düzenlenen "İşimiz İnsan’’ ana teması çerçevesinde ‘’Geçmişten Geleceğe İnsan Kaynakları" konulu panel büyük ilgi gördü.

Kayseri Valisi'nden Büyükkılıç'a ziyaret

2024 Yerel Seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden dolayı Başkan Büyükkılıç’ı tebrik eden Vali Çiçek, hayırlı olsun temennilerini iletti.

Kayseri tarımsal üretimin merkezi olacak

Kayseri Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, kırsal mahallelerden biri olan Hasancı’da çiftçiye dağıtılan nohut tohumlarının ekimini yaptı. Tohumları toprakla buluşturdu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.