Çocuklarda Görme Bozukluğuna İşaret Eden 8 Önemli Belirti!

Gözlerini Sık Sık Kırpıyor, Kısıyor Ya Da Ovalıyorsa… Dikkat!

VİDEO GALERİ 16.09.2021 11:06:48 0
Çocuklarda Görme Bozukluğuna İşaret Eden 8 Önemli Belirti!

 

Gözlerini Sık Sık Kırpıyor, Kısıyor Ya Da Ovalıyorsa… Dikkat!

 

Çocuklarda Görme Bozukluğuna İşaret Eden 8 Önemli Belirti!

 

Okurken satırları kaydırıyor veya sürekli parmakla takip ediyor… Okurken veya yazarken kısa sürede dikkati dağılıyor… Harflere çok yakın bakıyor… İlkokula yeni başlayan çocuklarda oldukça sık görülen bu tür davranışlar ebeveynler tarafından ‘okuma-yazmayı’ yeni öğrendiği için doğal bir durum olarak karşılanabiliyor. Ancak dikkat! Bu alışkanlıkların altında, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi ‘görme bozukluğu’ yatıyor olabilir! Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, “Geç tanı gecikmiş tedavi demektir” uyarısında bulunarak, “Erken teşhis sayesinde görme bozukluklarının gözlük ile düzeltilmesi, görmenin hızlı öğrenildiği 8-9 yaş öncesi çocuklarda görme keskinliğinin artışını sağlıyor. Tedavide geç kalındığında ise görme tembelliği kalıcı hale dönüşebiliyor. Görme bozukluğunun erken tanısı için çocuklar hiçbir yakınmaları olmasa dahi doğumdan sonraki ilk 6 ay-1 yaş aralığında, 3. ve 6. yaşta mutlaka göz muayenesinden geçmeli. Ayrıca göz bozukluğuna işaret eden yakınmalarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır” diyor.

 

Miyopi Görülme Yaşı Düştü!

 

Prof. Dr. Özgül Altıntaş pandemi döneminde ‘basit miyopi’ olarak adlandırılan uzağı net görememe sorunun başlangıç yaşının ortaokuldan ilkokul öncesi döneme düştüğü uyarısında bulunarak, “Bunun nedeni ise pandemi sürecinde çocukların saatler boyunca ve çok yakından ekrana bakmalarıdır. Miyopi başladıktan sonra 20-25 yaşına kadar artar ve kişinin gözlük numarası büyür. Miyopinin erken yaşta başlaması finalde daha büyük numara ile sonuçlanır. Miyopide numara arttıkça retina (gözün sinir katmanı) sorunlarını beraberinde getirir. Miyopinin yanı sıra çok yakından uzun süreli ekran kullanımı çocuklarda gözlerde kayma, genellikle de içe kayma sıklığını da artırdı. Bu tür görme problemlerini önlemenin en etkili yolu ise doğru yakın çalışma kuralların uymaktır” diyor.

 

Her 25 Dakikada Bir Mola Şart!

 

Prof. Dr. Özgül Altıntaş, çocuklarda görme bozukluğu oluşumunu önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor: 

 

21 cm’den küçük ekranlara en az 25-30 cm uzaktan, büyük ekranlara da 50-60 cm uzaktan bakmalı.

Her 25 dakikada bir, 1-2 dakika kısa molalar vermeli ve bakışlarını uzağa yöneltmeli. Kısa molalarda ekranlı başka bir cihaz kullanmamalı.

İki kısa mola sonrasında biraz daha uzun mola daha etkili olacaktır. Tercihen dış mekân aktiviteleri yapması sağlanmalı. 

Haftada en az 10-14 saat, güneş ışığının yeryüzüne dik gelmediği saatlerde dış mekânda zaman geçirmeli. Güneş ışığının violet dalga boyunun miyopiye gidişi azalttığı iddia edilse de, dış mekânda zaman geçirirken ekranlardan uzaklaştıkları için faydalı olabilir.

 

Görme Bozukluğunun 8 Önemli Sinyali!

 

Aşağıda yer alan belirtilerde çocuğunuzun göz muayenesinden geçmesi, tedaviden başarılı sonuç alınmasında önemli bir rol üstleniyor. 

 

Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çeviriyorsa,

Okulda tahtadaki yazıyı netleştirebilmek için sürekli kendini zorlaması nedeniyle sık sık baş ağrısı oluşuyorsa,

Okurken ya da yazarken kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma problemi yaşıyorsa,

Gördüğünü netleştirme çabası sonucunda yorgun düşmesi nedeniyle ilgisinde azalma varsa,

Görüntüleri netleştirmek için sık sık gözlerini kırpıyor, kısıyor ya da ovalıyorsa

Okurken veya yazarken harflere çok yakından bakıyorsa,

Satırları kaydırıyor veya sürekli parmakla takip ediyorsa,

Ayakkabılarını bağlama, oyun oynarken topu tutma veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanıyorsa, zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurmanız gerekiyor. 

Edirne’de Yatırım Atağı Aralıksız Sürüyor

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de OSB’lerde yatırımlar hız kazanırken, yeni projeler üretim ve istihdama katkı sağlıyor.

Dünya Şampiyonu Boksör Yeniden Ringe Dönüyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Eski milli boksör, 1994 Gençler Dünya Boks Şampiyonu ve spor yöneticisi Mustafa Genç’in, sağlıkla başlayan ve yeniden ringlere uzanan ilham verici yaşam mücadelesi belgesel oluyor.

Mustafa Necati Işık’tan Regaip Kandili Mesajı

AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Mustafa Necati Işık, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Adem Demirtaş’tan Regaip Kandili Mesajı

Özkan Acar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Adem Demirtaş, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Zeki Koçinkağ’dan Regaip Kandili Mesajı

Ensar Vakfı Beylikdüzü İlçe Başkanı Zeki Koçinkağ, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Temel Başalan’dan Regaip Kandili Mesajı

AK Parti MKYK Üyesi ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Temel Başalan, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Ekrem Kap’tan Regaip Kandili Mesajı

ÖNDER Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Ekrem Kap, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Vehbi Orakçı’dan Regaip Kandili Mesajı

AREV Vakıf ve AREV Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Tuncay Altaylı’dan Regaip Kandili Mesajı

AK Parti Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi Tuncay Altaylı, Regaip Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin taşıdığı derin manevi anlamlara dikkat çekti.

İlyas Yılmaz’dan Regaip Kandili Mesajı

CHP Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi İlyas Yılmaz, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yılmaz, bu mübarek gecenin manevi iklimine dikkat çekerek birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptı.

Mülayim Demirtaş’tan Regaip Kandili Mesajı

CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Mülayim Demirtaş, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Cafer Belen’den Regaip Kandili Mesajı

AK Parti Kabataş Belediye Meclis Üyesi Cafer Belen, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Belen, bu mübarek gecenin gönüllerin arınmasına ve toplumsal dayanışmanın güçlenmesine vesile olmasını diledi.

Veysel Karatay’dan Regaip Kandili Mesajı

Siyasetçi ve işadamı Veysel Karatay, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, bu mübarek gecenin tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Mahmut Yusuf’tan Regaip Kandili Mesajı

Siyasetçi ve iş insanı Mahmut Yusuf, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

İlker Gürbüz’den Regaip Kandili Mesajı

AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi İlker Gürbüz, Regaip Kandili dolayısıyla anlam yüklü bir mesaj yayınladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.