Covıd Olsanız Da Prematüre Bebeğinizi Emzirin!

Prematüre Bebek Bakımında İhmale Gelmez 10 Kural!

VİDEO GALERİ 20.11.2021 09:42:40 0
Covıd Olsanız Da Prematüre Bebeğinizi Emzirin!

Prematüre Bebek Bakımında İhmale Gelmez 10 Kural!

Anne Sütü Kritik Önem Taşıyor!

Covıd Olsanız Da Prematüre Bebeğinizi Emzirin!

 

 

Vaktinden çok önce dünyaya gelen prematüre bebekler; özellikle akciğer gelişimleri tamamlanmamış olduğundan dolayı solunumdan enfeksiyona, beyin kanamasından kalp yetmezliğine ve ciddi bağırsak hastalıklarına dek pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu nedenle de annelerimizin ‘seni pamuklara sarmalayarak büyüttüm’ sözüne tam da uygun davranılması gerekiyor. Dünyada prematüre bebeklerin sorunlarıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında etkinlikler yapılıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,  Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Malçok, özellikle de Covid-19 pandemisinin tehdidi altında dünyaya gelen prematüre bebeklerin bakımında ihmale gelmez 10 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Gebeliğin 37. haftasını tamamlamadan önce doğan bebekler prematüre olarak tanımlanıyor. Hatta kimi minikler çok daha aceleci olup 23-25 haftalıkken bile doğabiliyorlar. Onlara da “yaşam sınırındaki prematüre bebek” deniyor. Ülkemizde farklı nedenlerle her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geldiğini belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Malçok “Halk arasında, zamanında doğan bebeklere göre daha küçük bebekler olarak algılansa da, bu bebekler anne karnında gelişimlerini tamamlamadan doğmuş bebeklerdir. Doğum ağırlıkları da gebelik süresine bağlı olarak değişirken bazen 1000 gramdan daha düşük yani neredeyse bir avuç içine sığabilen büyüklükte de karşımıza çıkabiliyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de prematüre bebek doğumuna çok sık rastlanıyor. Annede yüksek tansiyon, kronik hastalık, enfeksiyon, sık doğum, doğum suyunun erken gelmesi vb birçok neden prematüre bebek doğumuna neden olurken, gebelik haftası ne kadar küçük ise, bu bebeklerin karşılaşacağı zorluklar o kadar artıyor” diyor.

Akciğerlerinin gelişimi doğduktan sonra tamamlanıyor!

Prematüre bebeklerin akciğer gelişimleri başta olmak üzere, göz ve beyin gelişimlerinin doğduktan sonra tamamlandığını, bağışıklık sistemlerinin de tam gelişmemesinden ötürü enfeksiyonlara daha hassas ve açık olduklarını vurgulayan Dr. Mehmet Malçok şöyle konuşuyor: “İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde mevcut risklere, kış aylarına özgü tehlikeler de eklenince prematüre bebekler için tehdit artıyor. İnsanların kapalı ortamlarda kalma sürelerinin artması ve bulundukları ortamların havalandırma ve hava temizliğinin yeteri kadar olmaması, bazı virüslerin düşük hava sıcaklıklarında daha kolay bulaşması normal, zamanında doğmuş bebeklere göre prematüre doğan bebeklerde enfeksiyon riskinin daha fazla tehdit oluşturmasına neden oluyor. Mevsimsel olarak artış gösteren RSV virüsleri de prematüreleri en çok tehdit eden mevsimsel hastalıklardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bağışıklık sistemi zayıf, akciğerleri hassas olan prematüreler bu hastalığa yakalandığında, alt hava yollarında daralma ve nefes almada güçlük şikayetlerine neden olmakla birlikte, bebeklerin yoğun bakımlara tekrar yatmasına ve uzun süreli tedavi almasına neden oluyor.”

Covid 19 çok ciddi risk oluşturuyor!

Sonbahar ve kış aylarında sık rastlanılan diğer enfeksiyonlar arasında yer alan; rinovirüs, mevsimsel influenza tip A-B ve Covid-19’un prematüre bebekler için ciddi ağır tablolar oluşturabildiğini belirten Dr. Mehmet Malçok; bu hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun, hasta kişiler ile prematüre bebeklerin karşılaşmaması olduğunu vurguluyor. Dr. Mehmet Malçok “Covid 19 salgınından önce de, prematüre bebeklerin sağlığı için ev ziyaretlerinin kısıtlanması ve el hijyeni başlıca korunma tedbirleri arasında yer alıyordu. Şimdi bu tedbirlerin alınması; maske ve mesafe ile birlikte Covid 19 salgınında çok daha kritik bir hale geldi” diyor.

Prematüre bebeklere özel kış önlemleri!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Malçok, prematüre bebeklerin bakımına özel kış önlemlerini şöyle sıralıyor;

  • Prematüre bebeğiniz için anne sütü kritik önem taşıyor. Bol bol emzirin.
  • Prematüre bebeklerin diğer bebeklere oranla hastalıklara karşı daha hassas olduğunu unutmayın Bu nedenle özellikle kış döneminde ev ziyaretlerine gitmekten kaçının.
  • Doğum sonrası da dahil olmak üzere ziyaretçi kabul etmeyin. Hasta olan kişilerle kesinlikle bir arada bulundurmayın.
  • Kapalı ve havalandırması kötü olan yerlere bebeğinizi sokmayın.
  • Bebek bakımı öncesi el hijyenini ihmal etmeyin. Ellerinizi sık yıkayın.
  • Olası bir hastalık durumunuzda bebeğinizi emzirme, bakım işleri esnasında maske kullanın.
  • Odaları gün içerisinde düzenli havalandırın.
  • Covid-19 olmanız bebeğinizi emzirmenize engel değil; aksine hastalığa karşı oluşacak antikorların, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçmesine ve koruyuculuk sağlamasına yardımcı oluyor. Bu nedenle Covid-19 olsanız da bebeğinizi maske takarak ve hijyene dikkat ederek emzirin.
  • Oda sıcaklığının çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına, 24-25 derecede sabit tutmaya özen gösterin.
  • Büyüme hormonu uyku esnasında salgılandığından, bebeğinize kaliteli uyku ortamı sağlayın. Gürültülü ve televizyonun açık olduğu ortamda değil, sessiz bir odada uyutun.

Çanakkale’de Gündemi Sarsan Sözler: Özgür Özel Neye Tepki Gösterdi?

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çanakkale’de düzenlediği mitingde hem siyasi mesajlar hem de sert eleştiriler öne çıktı. Özgür Özel’in açıklamaları ve Ekrem İmamoğlu’nun mektubu gündeme damga vurdu.

MHP’de Kritik Ayrılık!!

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Milliyetçi Hareket Partisi’nde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter’in görevinden istifa ettiği açıklandı.

Eğitim Sendikasından Güçlü Başlangıç: İlk Genel Kurulda Dikkat Çeken Mesajlar

HABER/ NEZİR KARAYÜN/Devlet Memurları Eğitim Sendikası, kuruluş sürecinin ardından ilk genel kurulunu yoğun katılımla gerçekleştirdi. Toplantıda birlik, bağımsızlık ve hak mücadelesi mesajları öne çıktı.

Bilimle Yükselen Nesil Mimar Sinan’da Hayat Buluyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul’un eğitimde öne çıkan okullarından Büyükçekmece Mimar Sinan Ortaokulu, kabul edilen 18 proje ile bilimsel üretimde örnek bir başarıya imza atttı.

Engelli Vatandaşlar İçin Hayatı Kolaylaştıran Gizli Harita

HABER / NEZİR KARAYÜN Engelli bireylerin günlük yaşamını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen Engelsiz Şarj uygulaması, en yakın şarj noktalarını harita üzerinden göstererek önemli bir ihtiyaca çözüm sunuyor.

Adalet Hizmetleri Yerinde İnceleniyor

HABER / NEZİR KARAYÜN Adalet Bakanı Akın Gürlek, Düzce’de gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında adalet hizmetlerini yerinde inceleyerek yetkililerle bir araya geldi.

Başalan ve Eroğlu’ndan Nezaket Ziyareti

BER / NEZİR KARAYÜN - AK Parti MKYK Üyesi Av. Temel Başalan ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Eyüp Eroğlu, Adalet Bakan Yardımcıları Sedat Ayyıldız ve Burak Ceyhan’ı ziyaret ederek iş birliği mesajı verdi.

Nevide Çiçek avukat oldu!

Nevide Çiçek, Zerhun dizisinde Avukat Nermin karakteriyle ekranlarda boy gösterdi

Bölgesel İş Birliğinde Güçlü Adımlar

HABER / NEZİR KARAYÜN Vali Dr. Önder Bozkurt, gerçekleştirdiği ziyaretlerle yeni görevlerine başlayan isimlere başarı dileyerek bölgesel kalkınma ve iş birliği mesajı verdi.

Gram Altın Nereye Gidiyor? Yıl Sonu Hedefi Ne Olacak?

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Gram altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar vatandaşın dikkatini yeniden bu güvenli limana çevirdi.

Gece Transferlerine Yeni Güvenlik Kalkanı

HABER / NEZİR KARAYÜN /Dijital bankacılıkta artan dolandırıcılık vakalarına karşı önemli bir adım atıldı.

Hürmüz Boğazı Gerilimi Tırmanıyor

HABER / NEZİR KARAYÜN /İran’ın aldığı son karar, dünya ticaretinin kalbinde yeni bir krizi gündeme taşıdı. Hürmüz Boğazı’nda gemi geçişlerine getirilen kısıtlamalar, küresel enerji piyasalarını da yakından ilgilendiriyor.

Başarıyı Taçlandıran Makam Ziyareti

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – Resim yarışmasında ilçe birincisi olan ilkokul öğrencisi Miray Özfırat, okul idarecileri ve öğretmenleriyle birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar’ı makamında ziyaret etti.

Cimerde Asılsız İhbar Dönemi Kapandı

HABER/ NEZİR KARAYÜN /Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla birlikte CİMER üzerinden yapılan asılsız şikayetlerin önüne geçildi.

Kiracıya Nakit Yardım İddialarına Net Yanıt

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, son günlerde sosyal medyada hızla yayılan kiracılara nakit yardım verildiği yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.