Dizilerdeki Şiddet Kadın Cinayetlerini Tetikliyor

Türkiye 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliğinde, 153 ülke arasında 130. sırada yer alıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilere göre 2019 yılında 474 kadının yaşam hakkının ihlal edildi. Raporda açık

YAŞAM 17.06.2020 18:21:44 5761 0
Dizilerdeki Şiddet Kadın Cinayetlerini Tetikliyor

 

Kadın Cinayetlerinde Suçluların Yüzde 86.5’nin Sabıkası Yok

 

Türkiye 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliğinde, 153 ülke arasında 130. sırada yer alıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilere göre 2019 yılında 474 kadının yaşam hakkının ihlal edildi. Raporda açıklanan 2020 verilerinde ise, haziran ayına kadar toplam 119 kadının yaşam haklarının ihlal edildiği kaydedildi. Yapılan araştırmalar ise cinayet işleyenlerin yüzde 86.5’inin sabıka kaydının olmadığına dikkat çekiyor. Konuyla alakalı Av. Semra Ilık, kadın cinayetlerinin önlenemeyen yükselişinin arkasında cinayet işleyenlere dair genel bir profil çıkarmanın güç olduğuna dikkat çekiyor.

 

Çözüm Ekonomik Özgürlüğü Yakalamak

 

Global değerlere bakıldığında kadınların, erkekler tarafından dışlandığına ve nefret söylemlerine maruz kaldığına dikkat çeken Av. Semra Ilık, “Bir kadının kısa etek giymesi, eşinden boşanmak istemesi, nişanlısından ayrılmak istemesi ya da evlilik düşüncesiyle biriyle görüşmek istemesi gibi nedenler kadın cinayeti, töre ve intihar sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra doğuda gerçekleşen kadın cinayetlerinin ve intiharlarının sebepleri de ayrıca üzücü. Sosyal ve ekonomik sıkıntılar, maddi zorluklarla geçen yaşam, sosyal yaşam alanlarında eşler tarafından getirilen kısıtlamalar da cinayetleri tetikliyor. Bu noktada ise çözüm net ve basittir, ekonomik özgürlüğü yakalamak.” dedi.

 

 

Dizilerdeki Şiddet Toplumu Bozuyor

                    

Son dönemlerde dizilerde artan şiddet, cinsel taciz ve istismar olaylarının toplumu olumsuz etkilediğine dikkat çeken Ilık, “Baktığımız zaman sokaktaki gençler hatta çocuklar, dizilerden almış olduğu figür ve taklitlerle özenti bir hayata giriyorlar. Bunun sonucunda ileride sorumluluk alacak, evlenecek çocuklar aile içi sadakat ve düzeni oluşturarak bir birey değil de eli silah tutan bireyler haline geliyor. Bunun önüne geçmek için ise aile içi aldatma ve şiddet eğilimlerini artıran dizilerin acilen TV ekranlarından kaldırılıp yeni gelen senaryoların dikkatlice incelendikten sonra onay alması gerekiyor” dedi.

 

Ilık, “Aynı zamanda kıskançlık krizleri yaratıp aile içi şiddeti bahane ederek psikolojik rahatsızlıklar ve huzursuzlukları meydana getiren erkeklerin ciddi anlamda psikolog desteği alması gerekiyor. Bunun yanında evlilik öncesi danışmanlık hizmetinin verilmesi de gereklilik arz ediyor. Evlilik içinde çıkan şiddet ve uyuşmazlıkları önlemek ve boşanmaların önüne geçmek amacıyla evlilik öncesinde tarafların ciddi anlamda birbirlerini tanımaları oldukça önemli. Bu anlamda kadın cinayetlerinin sebepleri ve öldüren kişilerin genel özellikleri ortaya çıkarıldığında bu tür vakaların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirler alınıp eylemlerin önüne geçilebilir” diye konuştu.

 

 

İşte Cinayetlerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken 10 Önlem:

 

 

  1. Uzun vadeli bir yatırım olarak kültürel ve dini değerlerin birleştirici, hümanist ve kadına değer veren yönlerini ön plana çıkararak onları evrensel insani değerlerle harmanlamak ve uzun vadede eğitim aracılığıyla kadın ve erkek arasındaki “kültürel referans farklılığı açığı” nı ortadan kaldıracak zihniyet değişimi sağlanmalı.

 

  1. Aile içinde ilk şiddet uygulandığında “Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet kayıt formu” polis tarafından doldurulurken, polisin şiddet riski ile ilgili vereceği kararın titizliği bu noktada oldukça önemli.

 

  1. Uzaklaştırılan erkeğe yönelik rehabilitasyon programı uygulanmalı.

 

  1. Kadına şiddet vakasına karışmış erkeğe öfke kontrol eğitimi verilmeli.

 

  1. Cinayetlerin sıklıkla barışma ya da görüşme randevularında gerçekleşmesi nedeniyle bu görüşmeler, emniyet görevlileri tarafından kontrol edilen, denetlenen mekânlarda ve onların nezaretinde gerçekleştirilmeli.

 

  1. Özellikle televizyonlarda kadın cinayetleriyle ilgili haberlerin verilmesi sunulması konusunda sıkı denetim getirilmeli. Bu yasakçı bir zihniyet olarak değil cinayetlerin sunuluş biçiminin adeta diğer “uyuyan hücreleri harekete geçirme etkisi” yaptığı düşünüldüğünden dolayıdır. Çünkü kadına yönelik cinayetlerin bir anda peş peşe gerçekleşmesi haber sunumunun adeta kelebek etkisi uyandırdığı sonucuna ulaşılmasına neden olmaktadır. 

 

  1. Yapımcılar, dizi ve filmlerdeki şiddet sahneleri konusunda hassas davranmalı. 

 

  1. Ailede arabuluculuk mekanizması devreye sokulmalı.

 

  1. Boşanma sürecinin uzaması ve çocukların velayet sorununun mevcut şartlar altında tekrar gözden geçirilmesi yararlı olacaktır. Boşanma sürecinin hızlandırılması da daha iyi sonuçlar doğuracaktır.

 

  1. KADES gibi uygulamaların bilinirliği yaygınlaştırılarak şiddete maruz kalan veya kalma riski içinde olan kadınların bu durumdan kurtulmaları sağlanabilir.

 

 


Balıkçı Kenan'ı "Sembolük Mühürle" Kandırmaya Çalışıyorlar

BALIKÇI KENAN’A İMAMOĞLU VE ÇALIK’IN BASKILARI BİTMEK BİLMİYOR

Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.