Manevi Değeri Yüksek Eserler De İstanbul’da

İBB, müzayede evi Sotheby's’in “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” başlıklı koleksiyonu arasında yer alan 9 adet Kur'an-ı Kerim sayfaları ve el yazmaları satın aldı.

KÜLTÜR-SANAT 5.04.2021 11:35:18 2542 0
Manevi Değeri Yüksek Eserler De İstanbul’da

Manevi Değeri Yüksek Eserler De İstanbul’da

İBB, müzayede evi Sotheby's’in “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” başlıklı koleksiyonu arasında yer alan 9 adet Kur'an-ı Kerim sayfaları ve el yazmaları satın aldı. 1.200 yıllık Zuhruf Suresi'nin ve 1.100 yıllık Maide Suresi'nin yer aldığı el yazmaları ile 700 yıllık Kur'an-ı Kerim sayfaları, Mesnevi ve Bahaeddin Veled'in İbtidâ-Nâme’si artık İstanbul’un oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020’de National Gallery’den satın alarak Saraçhane Sergi Salonu’nda gösterimini yaptığı Fatih portresinin ardından manevi değeri çok yüksek eserleri de Türkiye’ye kazandırdı İngiltere’de bulunan Sotheby’s, "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları" başlıklı koleksiyonuyla 183 parça tarihi eseri satışa sundu. İBB, aralarında el yazması Kuran-ı Kerim sayfalarının, Mesnevi’nin ve el dokuması halıların bulunduğu parçaları koleksiyonuna kattı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, çok değerli bir koleksiyonun ait olduğu topraklara getirdiklerini söyledi. Polat, koleksiyonun İstanbullularla, önce Saraçhane Sergi Salonu’nda sonra da yapımı devam eden Feshane Tasavvuf Müzesi’nde buluşturulacağını aktardı. 

“KUR’AN’I KERİM’İN ULAŞMASI ÇOK DEĞERLİ”

Müzayedede satın alınan Kuran-ı Kerim sayfalarının çok nadir bulunan eserler olduğunu kaydeden Polat, “Böylesine eskiye tarihlenen örnekleri çok sınırlı sayıda var. İslamiyet’in hakim olduğu bir coğrafyaya Kur’an’ı Kerim’in ulaşması çok değerli. Özellikle bu döneme ulaşan Kur’an’ı Kerim’ler bazen tek sayfa, bazen tarihi bir yazmanın tek kopyası olarak ulaşabiliyor” dedi.

Doğu toplumlarının yarattığı çok değerli sanatsal, kültürel eserlerin müzayedede yer aldığı bilgisini veren Polat, İstanbul’a kazandırılan eserlerin İstanbul halkı ile buluşturulacağını aktardı. Polat, “Büyük müzelerin koleksiyonlarında olabilecek eserleri kente kazandırdık.  Bu parçaları çalışmalarını sürdürdüğümüz Tasavvuf Müzesine kazandırılması çok anlamlı. Bu yeni alımlarla koleksiyonumuz daha da zenginleşti… Bizim için eşsiz eserler” ifadelerini kullandı.

BİRBİRİNDEN KIYMETLİ ESERLER 

İBB’nin Sotheby's’den satın aldığı koleksiyonda şu eserler yer alıyor:

1.200 yıllık altın varaklı Kûfi yazı ile parşömen üzerine Kuran yazısı,

1.100 yıllık Kûfi yazı ile parşömen üzerine Kuran yazısı,

Memlüklü Dönemine ait pembe kağıda, muhakkak yazı ile yazılmış Kuran yaprağı,

14. yy ortalarında Bağdat’ta yazılmış, döneminin en ünlü hattatlarından Argun El-Kamilî’ye atfedilmiş Kuran’ın bir yaprağı,

Beş sure içeren çift sayfalı yaprak, Ebu Muhammed “Abdülkayyum ibni Muhammed ibni Keremşah-i Tebrizi” kopyası,

Mevlana Celaleddin Rumi’nin oğlu Sultan Bahaeddin Veled tarafından yazılan. Mesneviye ait İbtidaname,

Safevi Döneminde yazılmış dar ve uzun sayfalara yazılmış formda tezhipli dua kitabı,

İmam Zeynelabidin’e ait duaları içeren Safevi Döneminde İran’da yazılmış 300 yıllık tezhipli yazma,

Ebru sanatlı kağıt üzerine, içi renkli tezhip bezemeli hat ile yapılmış 19. yy’a tarihlenen hat ile yazılmış bir aslan kompozisyonu,

200 yıllık, krem, mavi ve bordo renklerde dokunmuş, nadir bulunan El Dokuması Ladik Seccade,

Yaklaşık 200 yıllık, fildişi ve bordo ağırlıklı renklerle dokunmuş, el dokuması Milas Halısı,


Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başkanlık makamını çocuklara teslim etti.

Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!

Esenyurt Belediyesi, glüten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda paketi yardımında bulunarak onların sağlıklı yaşamasına katkı sunmaya devam ediyor.

Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerdeki gösteriler büyük beğeni kazanırken, çocukların neşesine velilerde eşlik etti.

ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

23 NİSAN’DA 10 BİN BALIK EKMEK ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Balcıoğlu "Ahşabın Hikayesi" Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi

"Ahşabın Hikayesi" isimli ahşap sergisinin açılışını yaptı. Serginin açılışında konuşan Başkan Balcıoğlu, sanatseverlerle birlikte sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgi aldı.

Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon

023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynandı.

Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi kullanılarak yayınlanan yatırım ilanlarına ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.

Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığınca şube müdürlüğü, şeflik, memurluk ve saymanlık için görevde yükselme suretiyle atama sonuçları açıklandı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.