Prostat Kanseri Hakkında En Çok Merak Edilen 8 Soru

Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor.

VİDEO GALERİ 16.09.2021 11:24:01 0
 Prostat Kanseri Hakkında En Çok Merak Edilen 8 Soru

15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü

 

Erkeklerde En Sık Görülen 2. Kanser!

 

 Prostat kanserinden korunmanın 5 yolu!

 

 Prostat Kanseri Hakkında En Çok Merak Edilen 8 Soru

 

Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan ve her 7 erkekten 1’inin kapısını çalan prostat kanserinin sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte obezitenin, kolesterolden zengin batı tipi beslenmenin ve genetik faktörlerin riski artırdığını vurgulayan Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi Minimal İnvaziv ve Robotik Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural “Prostat kanseri sinsice ilerlediği ve başlangıçta hiçbir hastada hiçbir yakınmaya yol açmadığı için ileri evrede karşımıza çıkıyor. Bu nedenle ailesinde baba veya kardeşinde prostat kanseri olanların, ayrıca ailesinde meme kanseri olanların genetik olarak risk arttığından 40 yaştan itibaren; yoksa 50 yaşından itibaren erken tanı için her yıl serum PSA (prostat spesifik antijen) tayini ve parmakla rektal muayene (PRM) yaptırması erken teşhis için kritik önem taşıyor” diyor. Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, en sık sorulan 8 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

 

 

SORU: Prostat kanseri tanısı için sadece PSA baktırmak tek başına yeterlidir deniyor. Parmakla yapılan muayeneyi yaptırmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?

 

CEVAP: PSA baktırmak tabii ki önemlidir. Ancak az sayıda da olsa PSA’yı çok üretmeyen saldırgan kanserler de vardır. Ayrıca her yükselen PSA kanser var anlamına gelmez, başka nedenlerle de PSA yükselebilir. Yaşa özgü PSA normal de olsa parmakla prostat muayenesi (PRM) bu hastalar için çok önemlidir. PSA değeri ne olursa olsun PRM’de sertlik bulunması prostat kanseri şüphesi uyandırmalı ve gerekli görüntülemelerden sonra mutlaka biyopsi yapılmalıdır.

 

 

 

SORU: Bir yakınımda hiçbir şikâyeti olmamasına rağmen yapılan tetkiklerde prostat kanseri saptandı ve bize sürpriz oldu. Prostat kanseri belirti vermez mi?

 

CEVAP: Prostat kanseri erken dönemde herhangi bir yakınmaya yol açmaz. İleri evre kanserlerde tümör kitlesinin idrar yollarına bası yapması nedeniyle zor ve sık idrar etme, menide kan gelme, kemik ağrıları ve kilo kaybı olabilir. Bu nedenle erken tanı önemlidir. Aile öyküsü varlığında 40 yaşından itibaren, yoksa 50 yaşından itibaren her yıl gerekli testler ve muayeneler yapılmalıdır.

 

 

 

SORU: PSA değerim yüksek çıkınca gittiğim doktor hemen biyopsi yapalım dedi. Bunun üzerine telaşlandım ve ikinci bir görüş almak için gittiğim ürolog önce MR yapalım, sonucuna göre karar verelim dedi. Ayrıca başka parametrelere de bakacağını söyledi. Hangi yoldan gitmeliyim?

 

CEVAP: Her PSA yüksekliği prostat kanseri varlığı anlamına gelmez. Total PSA ile serbest PSA değerlerini oranladığımızda serbest/total oranı 0.19’dan daha düşükse kanser şüphemiz artar. Diğer bir ölçüm “PSA dansitesi”dir. Bu ölçümde PSA değeri prostat hacmine bölünür ve bulunan değer 0.15’ten yüksekse yine prostat kanseri şüphemiz artar. Son yıllarda PSA’nın bir fraksiyonu olan Pro-PSA’dan hesaplanan Phi değerinin olması gerekenden yüksek bulunması da prostat kanseri şüphemizi artırır. Bütün bu değerlendirmelerle birlikte şüphe oluştuğunda prostatın yüksek çözünürlüklü fotoğrafı olarak tarif edebileceğimiz Multiparametrik Prostat MR’ı mutlaka çekilmeli ve gerekiyorsa biyopsi yapılmalıdır.

 

 

 

SORU: Yapılan inceleme ve biyopsi sonucu bende prostat kanseri saptandı. Biyopsiyi yapan doktor hemen ameliyat önerdi. Gittiğim diğer bir doktor ise ameliyata veya herhangi bir tedaviye gerek yok takip edelim dedi? Kafam karıştı, ne yapmalıyım?

 

CEVAP: Her prostat kanserli hastada ameliyat veya diğer tedaviler gerekli olmayabilir. Yapılan biyopside örneklerin bir veya ikisinde, dokunun yarısından azında Gleason Skor 3+3: 6, yani saldırgan olmayan kanser varsa bu hastalar ameliyat veya diğer yöntemlerle tedavi edilmemeli, düzenli olarak takip edilmelidirler. Binlerce hasta üzerinde yapılmış olan ve yıllar süren çalışmalarda bu tümörlerin çoğunun hastalara yaşamları süresince zarar vermediği görülmüştür. Böyle bir durumda Aktif İzlem yöntemi uygulanarak 6 ayda bir PSA tayini ve iki yıl içerisinde MR çekip odaklanmış biyopsi yapılması yeterlidir. Bu hastaların 5 yıl içerisinde ancak yüzde 25-30’u tedavi gerektirecektir. Diğerlerinde ise ömür boyu hiçbir tedavi gerekmeyecektir.

 

 

 

SORU: İdrar şikâyetlerim beni çok rahatsız etmiyor ama ileride kanser olmayayım diye şimdiden prostat ameliyatı olmak istiyorum, sakıncası var mıdır?

 

CEVAP: Prof. Dr. Ali Rıza Kural “İyi huylu prostat büyümesinde genelde idrar yolundan girerek (gland çok büyükse robotik ameliyat) yaptığımız ameliyatlarda prostatın “Transizyonel Zon” dediğimiz bölümünü çıkartırız. Böylece idrar yolu açılarak hastalar rahat idrar yaparlar. “Periferal Zon” dediğimiz prostatın kabuk kısmını hastada bırakırız. Prostat kanseri de çoğunlukla bu bölümden çıkar. Sonuçta iyi huylu prostat ameliyatı olmak kanser riskini ortadan kaldırmaz. Ayrıca iyi huylu prostat büyümesi nedeniyle ameliyat ettiğimiz özellikle genç yaştaki hastaların PSA düzeylerini ilerleyen yıllarda takip ederiz ve gerektiğinde PRM yaparız” diyor.

 

 

 

SORU: Yapılan biyopside prostat kanseri saptandı. Doktorum açık ameliyat önerdi. “Açık ameliyatta elimle daha iyi hissediyorum” dedi. Diğer bir hekim de kesinlikle Robotik ameliyat önerdi. Ne yapmalıyım?

 

CEVAP: Robotik Radikal Prostatektomi ameliyatı, son 20 yıldır giderek artan sayıda uygulanmaktadır. İlk yıllarda açık cerrahi mi yoksa robotik cerrahi mi uygulanmalı sorusunun cevabı artık verilmiştir. Kanser kontrolü açısından iki yöntem arasında belirgin fark olmasa da idrar kontrolü ve cinsel ereksiyonun düzelmesi robotik ameliyatlarda belirgin şekilde daha iyidir. Ayrıca robotik radikal prostatektomi ameliyatlarında kan verilme oranları yüzde 1’in altında olup, ameliyat sonrası iyileşme hızı da 2 misli daha kısadır. Artık günümüzde ameliyat öncesi her türlü detaylı anatomik bilgiye ulaşabildiğimiz için “elimle daha iyi hissediyorum” görüşü artık geçerli değildir. Ekonomik yönden ulaşılabiliyorsa Robotik ameliyat tercih edilmelidir.

 

 

 

SORU: Vitamin kullanmak prostat kanserini önler mi?

 

CEVAP: Vitamin kullanma konusu yıllardır çok konuşulmuştur. Özellikle Selenyum ve E vitamininin bir dönem kullanılması tavsiye edilmişse de “Select” çalışması bunun bir yararının olmadığını göstermiştir. Bugün prostat kanserinden sakınmak için; bu 5 basit ama etkili önlemi almak yani; yağdan fakir beslenmek, bol meyve ve sebze yemek, süt ve süt ürünlerini çok fazla tüketmemek, bol sıvı almak ve egzersiz yapmak önerilmektedir. Herhangi bir vitamin veya ilacın yararı yoktur.

 

 

 

SORU: PSA seviyesinin yüksek olduğunu söylediğimde eczaneden bazı ilaçlar önerdiler. Satın aldım ama kullanma konusunda tereddütteyim; kullanmalı mıyım?

 

CEVAP: Prof. Dr. Ali Rıza Kural “5 alfa redüktaz inhibitörü dediğimiz ilaçlar (Finasteride, Dutasteride) özellikle prostat boyutlarını bir miktar küçültebilirler ve PSA düzeylerini de yarıya kadar indirebilirler. Ancak bu ilaçların libidoda azalma veya ereksiyon kusuru gibi yan etkileri olabilir. Ayrıca PSA değerinin bu ilaçlarla birlikte düşmesi, kanser şüphesiyle takip ettiğimiz hastalarda yanılgıya yol açabilir. Bu tip ilaçlar kanser olmadığından emin olduğumuz, daha çok ileri yaş ve prostat volümü 50 ml. Nin üzerinde olan hastalarda şikâyetleri azaltmak amacıyla hekim kontrolünde kullanılmalıdır” diyor.

Okumuş’tan Maarif Vizyonuyla Küresel Eğitim Yolculuğu...

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul’da eğitim alanında örnek çalışmalarıyla dikkat çeken Mimar Sinan Ortaokulu, Erasmus+ Akreditasyon başvuru sürecinde önemli bir başarı elde etti.

Yeni Eğitim Yuvasında Büyük Hedefler...

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitim camiasının yakından takip ettiği okul ziyaretleri kapsamında anlamlı bir buluşma daha gerçekleşti.

Minik Kalpler Ramazan Sofrasında Buluştu...

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Bazen anlamlı bir hikâye küçük bir isteğin ardından büyür ve unutulmaz bir hatıraya dönüşür.

Kalpleri Isıtan Nesiller Arası Buluşma

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitim yalnızca akademik başarıdan ibaret değildir.

Çetin; Alevîlik Yol, Bektaşilik Medeniyettir…

HABER / NEZİR KARAYÜN  - Alevîlik ve Bektaşîlik üzerine kaleme alınan yeni eser, yıllardır tartışılan birçok konuyu farklı bir bakış açısıyla ele alıyor.

Kapıda Karanfil ile Başlayan Eğitim Hikâyesi

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitim bazen bir dersle değil, bir davranışla başlar. Bir selam, bir teşekkür, bir karşılama…

Başarı Geleneğini Yaşatan Okula Anlamlı Ziyaret

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ – Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında İstanbul Büyükçekmece Şehit Münir Alkan Fen Lisesi Müdürü Zekeriya Çayhan’a ziyaret.

Şiirde Felsefi Derinlik Arayanlara Yeni Bir Eser

HABER / NEZİR KARAYÜN – Akademik çalışmaları ve eğitimci kimliğiyle tanınan yazar Kenan Yavuz, uzun süredir üzerinde çalıştığı şiir kitabı “Eristik Çıkarsama” ile edebiyat dünyasına yeni bir eser kazandırdı.

Okullarda Ramazan Coşkusu Yarışmayla Taçlandı

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ – İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan En Güzel Ramazan Süslemesi Yarışması kapsamında Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen değerlendirmeler tamamlandı.

Yoğun Katılımlı Büyük Vefa Buluşması…

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ – AK Parti Beylikdüzü ilçe teşkilatının düzenlediği Teşkilat Vefa İftarı geniş katılımla gerçekleştirildi.

Başkan Çalık 355 Gün Sonra Hâkim Karşısında

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi soruşturması kapsamında açılan davada 355 gün sonra ilk kez hâkim karşısında.

XML Servistenn haber çekiliyor...

Kadın Esnafa, Ahilik Eli Değdi…

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Beylikdüzü Ahilik Platformu ve BEYESDER Kurucu Başkanı Cengiz Ataseven, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beylikdüzü ve Kavaklı esnafını ziyaret ederek kadınların üretimdeki gücüne dikkat çekti.

Gönül Sofraları, Vefa İle Buluştu…

HABER / NEZİR KARAYÜN / BÜYÜKÇEKMECE - Ak Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, teşkilata emek vermiş isimleri görkemli bir iftar sofrasında buluşturdu. TÜYAP Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda birlik ve vefa vurgusu yapıldı.

Akaryakıt Fiyatlarında Eşel Mobil Sistemi Devreye Alındı

HABER / NEZİR KARAYÜN - Akaryakıt ve LPG fiyatlarındaki küresel artışın vatandaşa yansımasını önlemek amacıyla eşel mobil sistemi geçici olarak devreye alındı. Cumhurbaşkanı Kararı ile zamların büyük kısmı vergiden karşılanacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.