3 Gün Kuralı Nedir?

İştah tanım itibariyle, yemek yeme arzusudur ama kimi çocuklarda bu istek o kadar azdır ki anne-baba bir süre sonra endişelenmeye başlar ve yetersizlik hisseder. Her yaşta görülebilen iştahsızlık durumu özellikle ilk dört yaşta ve ergenli

VİDEO GALERİ 22.06.2019 15:23:17 2389 0
3 Gün Kuralı Nedir?

Konuyla ilgili sorularımızı Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir yanıtladı…

 

İştahsızlığın Başlıca Sebepleri Nelerdir?

 

İştahsızlık, vücudun herhangi bir enfeksiyona verdiği tepki olarak da gelişebilmektedir. En sık idrar yolu enfeksiyonlarında, üst solunum yolu enfeksiyonlarında, paraziter hastalıklarda, kabızlık, geniz eti büyümeleri, vitamin eksiklikleri, bazı metabolizma hastalıklarında daha nadir olarak ise çocukluk çağında görülen kanser vakalarında ve romatizmal hastalıklarında gözlemlenebilmektedir. Hastalıklardan kaynaklanan bu iştahsızlık durumu 2-3 hafta kadar sürebilir ama süre daha da uzuyorsa gerekli tetkikler yapılarak önlem alınmalıdır.

 

Gelişimi Olumsuz Etkileyebilir

 

Uzun Süren İştahsızlık Çocuğun Büyümesini Etkiler Mi?

İştahsızlığın uzun sürmesi, çocuğun büyüme ve gelişmesini etkileyebilir. Bu durumda gerekli kalori alımı sağlanamayacağından vücudun yapı taşları olan protein, hormon, vitamin ve mineraller eksik kalacak ve gelişim sekteye uğrayacaktır.

 

Fizyolojik Sebepler Dışında İştahsızlığın Başka Sebepleri De Olabilir Mi?

İştahsızlık bazen çocuğun psikolojisi ile de ilgili olabilir. Hiperaktif ya da tam tersine içine kapanık çocuklarda iştah değişikliği gözlemlenebilir. Eğer büyüme ve gelişme normal seyrindeyse (boy-kilo ve baş çevresi takibi) yani normal standart tablodaki ölçümlerde ise telaşlanmamak gerekir.

 

Peynir Sevmiyorsa Böreğin İçinde Yedirebilirsiniz

Genelde toplumumuzda gürbüz çocuğun sağlıklı, zayıf çocuğunsa mutlaka bir sorunu olduğu düşünülür. Bu sebeple aileler de panikler ve iştahsız ya da zayıf çocuğa yemesi yönünde telkinlerde hatta kimi zaman baskıda bulunurlar. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, “Bazen çocuk ailenin istediği tarzda yemediği halde normal boy ve kiloda olabilir. Bu durumda ailenin tavrı ısrarcı olmamalıdır. Sevmediği besinleri alması konusunda ısrar edilmemeli ya da sevdiği diğer besinlerle karıştırılarak yemesi sağlanmalıdır. Örneğin; peynir sevmeyen bir çocuğa bu gıda börek ya da makarna içerisinde yedirilebilir’ dedi.

Dr. İşbilir, “Daha küçük yaş grubu için ise besinler süslenerek ya da değişik şekiller verilerek, sevimli tabaklar hazırlanabilir, çocuğun o besine karşı ilgisi artırılabilir” önerisinde bulundu.

 

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta çocuğun zamanından önce bazı besinlere alıştırılmaya çalışılmasıdır. Özellikle ilk altı ayda bebeğe sadece anne sütü verilmeli, sonrasında ise kademeli olarak diğer gıdalara geçilmelidir. Ek gıdaya başlarken üç gün kuralı uygulanmalıdır.

 

3 Gün Boyunca Sadece 3 Kaşık

 

Nedir Bu Üç Gün Kuralı?

Bebek için her yeni besine başlarken 3 gün kuralı uygulanmalıdır. Doğduğu andan itibaren ilk kez karşılaşacağı gıdaya karşı alerji, duyarlılık ve hazmetme durumu olup olmadığı takip edilir. Bu ilk karşılaşmada amaç, bebeği doyurmak değil ona gıdayı tanıtmak olduğundan ilk başta o besinden sadece 3 kaşık verilmesi yeterli olacaktır.

 

Çocuğun yeme alışkanlığının kötü etkilenmemesi için dikkat edilmesi gereken diğer durumlarsa; çocuğun yemek öncesi abur cubur yememesi, su ya da meyve suyu içerek midesini şişirmemesi, televizyon başında beslenmemesi, gerekirse aile ile aynı sofraya oturması, beslenme için acele etmemesi, porsiyon ve çatal kaşığın çocuğa göre hazırlanması ve sofranın çekici hale getirilmesidir.


Uğur Yücel ile hâlâ evliyiz, boşanamadık

Gazeteci Sibel Arna’nın youtube programı “Ne Olursan Ol Rahat Ol”a konuk olan usta oyuncu Derya Alabora, 1983’de evlendiği Uğur Yücel ile 30 yıl önce evleri ayırdıklarını ama hâlâ boşanmadıklarını itiraf etti.

Vinç Belediyeyi Harekete Geçirdi..!

Çakmaklı Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu bitişiğindeki inşaat çalışmasında kullanılan kule vinç öğrenciler açısından risk oluşturunca Büyükçekmece Belediyesi harekete geçti.

BAŞKAN ÖZER MUHTARLARLA BULUŞTU

Özer, muhtarların talep ve önerilerini dinleyerek, “Birlikte kamusal yararı gözetecek, halkı esas alacak işler yapmalıyız. Çünkü amacımız halka hizmet. Halk olduğu için bizler varız. Bu anlayışla çalışmalıyız” dedi.

Maarif Platformundan Müfredat Çağrısı

.

Çalık: Gençlerimize Hak Ettikleri Değeri Vermeye Kararlıyız

Çalık, “Beylikdüzü Belediyesi olarak, gençlerimize hak ettikleri değeri vermeye kararlıyız. Onların umutlarını, hayallerini başka memleketlerde aramalarını istemiyoruz. 19 Mayıs ruhu, her yaptığımız işte bize ilham oluyor” ifadele

Yanardağ, Okurlarıyla Buluştu

Konuşmasında geçmişten günümüze uzanan bir alanda din-devlet-toplum ilişkisini de değerlendiren Yanardağ, söyleşisinin ardından BAKSM’de kitaplarını Beylikdüzülü okurları için imzaladı.

Minik dostumuzun artık bir sahibi var

Minik dostumuzun artık bir sahibi var

KÖİ Projeleri, Kayıp Mı Kazanç Mı?

Kamu – Özel İşbirliği (KÖİ) modeli, hayata geçirdiği mega projelerle Türkiye’nin çehresini değiştirdi. Ülke kalkınırken projelere yönelik eleştiriler de vergi kaybının yanı sıra bütçe ve Hazine’ye verdiği yük, kamu borçlanması,

Ünlü Yazardan Almanca Barış Psikolojisi

Tüm dünyada büyük bir okur kitlesi tarafından gün geçtikçe daha da yakından takip edilen yazar, bu kitapta “Barış Psikolojisi” konusunu bütün detaylarıyla, kapsamlı bir biçimde ele alıyor. A.Z. Yayıncılıktan çıkan kitapta barış,

Genç Başkandan Mahalle Hizmet Seferberliği

Sabahın ilk saatlerinde göreve başlayan Avcılar Belediyesi ekipleri mahalleyi sokak sokak gezerek çalışmalarını gerçekleştirdi . Avcılar’ın genç ve dinamik başkanı Utku Caner Çaykara da çalışmaları yerinde takip etti.

MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!

MSB: Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz!

Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!

Çocuklarda salyanın nedeni geniz eti büyümesi!

Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor

Yıldırım'da okul sporları ilçe şenlikleri devam ediyor

İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor

İzmit'te kadınlar mikro kredi ile hayallerini gerçekleştiriyor

Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu

Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri sahiplerini buldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.