770 Milyon Dolarlık Uluslararası Yatırım Girişi
HABER / MEHMET ÜNAL - YASED’in yayımladığı verilere göre, Türkiye’ye 2024 yılı Ekim ayında 770 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşti.
2024 yılı Ekim ayında Türkiye’ye 770 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşirken, yılın ilk 10 ayındaki toplam giriş 8,5 milyar dolara ulaştı.
2024 EKİM AYI UDY VERİLERİ AÇIKLANDI
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistikleri doğrultusunda hazırladığı bülteni yayımladı. 2024 yılı Ekim ayında Türkiye’ye 770 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
Güncel verilere göre, 2024 yılının ilk 10 ayında toplam UDY girişleri 8,5 milyar doları buldu. Bu miktar, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir düşüş gösterdi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım ise 272 milyar doları aştı.
EKİM AYINDA YATIRIM DAĞILIMI
Ekim ayındaki toplam 770 milyon dolarlık UDY’nin 417 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Borçlanma araçları yoluyla 170 milyon dolar, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışlarıyla ise 188 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti. Yatırım tasfiyeleri ise toplamda 5 milyon dolarlık bir azalma etkisi yarattı.
SEKTÖRLERDE ÖNE ÇIKAN YATIRIMLAR
Ekim ayında gerçekleşen 417 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde en fazla yatırım, toptan ve perakende ticaret sektörüne oldu. Bu sektör 104 milyon dolarlık girişle toplam yatırım sermayesinin yüzde 25’lik payını aldı.
Ulaşım araçları imalatı sektörü ise yatırımlardan yüzde 17’lik bir pay alarak geçmiş performansını aştı. Bilgi ve iletişim ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörleri de yüzde 8’lik paylarıyla dikkat çekti.
EN FAZLA YATIRIM HANGİ ÜLKELERDEN GELDİ
2024 yılı Ekim ayında en fazla uluslararası yatırım Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD’den gerçekleşti. Almanya yüzde 23 ile en büyük paya sahip olurken, Hollanda yüzde 16, Birleşik Krallık ve ABD ise yüzde 15’erlik pay aldı.
2002-2023 döneminde uluslararası yatırımların yüzde 58’i Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinden gelirken, 2024 yılı Ekim ayında bu oran yüzde 49’a geriledi. AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı.
YILIN İLK 10 AYINDA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER
2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sırasıyla Hollanda, Almanya ve ABD oldu. Hollanda 885 milyon dolarlık yatırımla ilk sırayı alırken, Almanya 598 milyon dolar, ABD ise 524 milyon dolarlık yatırımla listede yer aldı.
HABER / ERCAN KUTLU - Akzirve konutlarının yer aldığı Bahçeşehir Bahçekent ana caddesi, hafta sonları sürücü kursu araçları nedeniyle kilitleniyor; araçlar ilerleyemiyor, esnaf ve vatandaş mağdur kalıyor.
Doruk Nilüfer Hastanesi Tıbbi Onkoloğu Doçent Doktor Selin Aktürk Esen, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada erken tanının önemine dikkat çekti.
İstanbul Emniyet Müdürü Sayın Selami Yıldız ile gerçekleştirdiğimiz görüşme, klasik bir röportajın ötesinde, devletin suçla mücadeledeki kararlılığını ve milletine verdiği değeri hissettiren güçlü bir tablo ortaya koydu.
Kış kapıda olsa da Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gönülleri ısıtan bir sanat şöleni başlıyor.
İstanbul genelinde vatandaşın kapısını en çok çaldığı ve derdine en hızlı derman bulduğu belediyeler belli oldu.
Vatandaşın günlük hayatını zorlaştıran trafik ve park sorunu için kapsamlı bir adım atıldı.
Beylikdüzü Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı birinci birleşimi, Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Avukat Önder Serkan Çebi başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Tayfun Özyolcu, yeni eğitim öğretim döneminin ilk günü
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü’nde yarıyıl tatili sonrası okullarda anlamlı bir başlangıç yapıldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece İlçe Kaymakamı Ali İkram Tuna, yarıyıl tatilinin ardından okullarda anlamlı ve güçlü bir başlangıç yapıldı.
Milletimizin dayanışma ruhunu temsil eden STK’larımızla birlikte, mağfiret müjdecisi Berat Gecesi’ne kavuşmanın huzurunu yaşıyoruz.
Türkiye’de bir ilk Esenyurt’ta hayata geçiyor. İlçe bazında kurulacak olan ilk yüz on iki Komuta Merkezi, Esenyurt’un Battalgazi Mahallesi’nde hizmete hazırlanıyor.
AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Esenyurt Bölge Sorumlusu İlker Gürbüz, Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.