770 Milyon Dolarlık Uluslararası Yatırım Girişi
HABER / MEHMET ÜNAL - YASED’in yayımladığı verilere göre, Türkiye’ye 2024 yılı Ekim ayında 770 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşti.
2024 yılı Ekim ayında Türkiye’ye 770 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşirken, yılın ilk 10 ayındaki toplam giriş 8,5 milyar dolara ulaştı.
2024 EKİM AYI UDY VERİLERİ AÇIKLANDI
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistikleri doğrultusunda hazırladığı bülteni yayımladı. 2024 yılı Ekim ayında Türkiye’ye 770 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
Güncel verilere göre, 2024 yılının ilk 10 ayında toplam UDY girişleri 8,5 milyar doları buldu. Bu miktar, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir düşüş gösterdi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım ise 272 milyar doları aştı.
EKİM AYINDA YATIRIM DAĞILIMI
Ekim ayındaki toplam 770 milyon dolarlık UDY’nin 417 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Borçlanma araçları yoluyla 170 milyon dolar, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışlarıyla ise 188 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti. Yatırım tasfiyeleri ise toplamda 5 milyon dolarlık bir azalma etkisi yarattı.
SEKTÖRLERDE ÖNE ÇIKAN YATIRIMLAR
Ekim ayında gerçekleşen 417 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde en fazla yatırım, toptan ve perakende ticaret sektörüne oldu. Bu sektör 104 milyon dolarlık girişle toplam yatırım sermayesinin yüzde 25’lik payını aldı.
Ulaşım araçları imalatı sektörü ise yatırımlardan yüzde 17’lik bir pay alarak geçmiş performansını aştı. Bilgi ve iletişim ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörleri de yüzde 8’lik paylarıyla dikkat çekti.
EN FAZLA YATIRIM HANGİ ÜLKELERDEN GELDİ
2024 yılı Ekim ayında en fazla uluslararası yatırım Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD’den gerçekleşti. Almanya yüzde 23 ile en büyük paya sahip olurken, Hollanda yüzde 16, Birleşik Krallık ve ABD ise yüzde 15’erlik pay aldı.
2002-2023 döneminde uluslararası yatırımların yüzde 58’i Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinden gelirken, 2024 yılı Ekim ayında bu oran yüzde 49’a geriledi. AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı.
YILIN İLK 10 AYINDA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER
2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sırasıyla Hollanda, Almanya ve ABD oldu. Hollanda 885 milyon dolarlık yatırımla ilk sırayı alırken, Almanya 598 milyon dolar, ABD ise 524 milyon dolarlık yatırımla listede yer aldı.
HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Adana’nın Çukurova ilçesinde iş yeri sahibinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının şüphelileri, yurt dışına kaçma hazırlığındayken Edirne’de polis ekiplerince yakalandı.
Türkgenç, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda bu mübarek gecenin milletçe birlik, kardeşlik ve manevi diriliş için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Karayün, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin yalnızca bir ibadet hatırlatması değil; toplumun ahlaki dirilişi, adalet duygusu ve ortak vicdanı açısından derin anlamlar taşıdığını vurguladı.
Demirtaş, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda bu mübarek gecenin iman, ahlak ve toplumsal sorumluluk bilincini yeniden dirilten ilahi bir çağrı olduğunu vurguladı.
Kap, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin hem iş dünyası hem de toplumsal hayat için ahlak, adalet ve sorumluluk bilincini yeniden hatırlatan güçlü bir manevi durak olduğunu vurguladı.
Gürbüz, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin milletimizin inançla yoğrulmuş yürüyüşünde adalet, sorumluluk ve kardeşlik şuurunu güçlendiren ilahi bir çağrı olduğunu ifade etti.
Güzel, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin milletin inançla yoğrulmuş tarihini, adalet ve sorumluluk anlayışını yeniden hatırlatan kutlu bir zaman dilimi olduğunu ifade etti.
Yıldız, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin milletin birlik ruhunu güçlendiren, adalet ve sorumluluk bilincini pekiştiren ilahi bir ikaz olduğunu vurguladı.
Siyasetçi ve iş insanı Mahmut Yusuf, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin millet olarak yeniden diriliş, adalet ve sorumluluk bilincini hatırlatan ilahi bir çağrı olduğunu ifade etti.
Orakçı, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin milletlerin istikametini belirleyen güçlü bir manevi uyanış çağrısı olduğunu ifade etti.
Koçinkağ, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin insanlığa ahlâk, sorumluluk ve kardeşlik bilinci kazandıran ilahi bir çağrı olduğunu vurguladı.
Başalan, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin siyaset kurumuna adalet, sorumluluk ve hizmet ahlâkını yeniden hatırlattığını ifade etti.
Küçük, Miraç Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu mübarek gecenin milletin ortak vicdanını diri tutan, adalet ve sorumluluk bilincini güçlendiren ilahi bir hatırlatma olduğuna dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.