770 Milyon Dolarlık Uluslararası Yatırım Girişi
HABER / MEHMET ÜNAL - YASED’in yayımladığı verilere göre, Türkiye’ye 2024 yılı Ekim ayında 770 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşti.
2024 yılı Ekim ayında Türkiye’ye 770 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım gerçekleşirken, yılın ilk 10 ayındaki toplam giriş 8,5 milyar dolara ulaştı.
2024 EKİM AYI UDY VERİLERİ AÇIKLANDI
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistikleri doğrultusunda hazırladığı bülteni yayımladı. 2024 yılı Ekim ayında Türkiye’ye 770 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
Güncel verilere göre, 2024 yılının ilk 10 ayında toplam UDY girişleri 8,5 milyar doları buldu. Bu miktar, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir düşüş gösterdi. 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım ise 272 milyar doları aştı.
EKİM AYINDA YATIRIM DAĞILIMI
Ekim ayındaki toplam 770 milyon dolarlık UDY’nin 417 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Borçlanma araçları yoluyla 170 milyon dolar, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışlarıyla ise 188 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti. Yatırım tasfiyeleri ise toplamda 5 milyon dolarlık bir azalma etkisi yarattı.
SEKTÖRLERDE ÖNE ÇIKAN YATIRIMLAR
Ekim ayında gerçekleşen 417 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde en fazla yatırım, toptan ve perakende ticaret sektörüne oldu. Bu sektör 104 milyon dolarlık girişle toplam yatırım sermayesinin yüzde 25’lik payını aldı.
Ulaşım araçları imalatı sektörü ise yatırımlardan yüzde 17’lik bir pay alarak geçmiş performansını aştı. Bilgi ve iletişim ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörleri de yüzde 8’lik paylarıyla dikkat çekti.
EN FAZLA YATIRIM HANGİ ÜLKELERDEN GELDİ
2024 yılı Ekim ayında en fazla uluslararası yatırım Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD’den gerçekleşti. Almanya yüzde 23 ile en büyük paya sahip olurken, Hollanda yüzde 16, Birleşik Krallık ve ABD ise yüzde 15’erlik pay aldı.
2002-2023 döneminde uluslararası yatırımların yüzde 58’i Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinden gelirken, 2024 yılı Ekim ayında bu oran yüzde 49’a geriledi. AB üyesi olmayan diğer Avrupa ülkeleri ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı.
YILIN İLK 10 AYINDA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER
2024 yılının ilk 10 ayında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sırasıyla Hollanda, Almanya ve ABD oldu. Hollanda 885 milyon dolarlık yatırımla ilk sırayı alırken, Almanya 598 milyon dolar, ABD ise 524 milyon dolarlık yatırımla listede yer aldı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Büyükçekmece Genç Girişimci İşadamları Derneği (BÜYGİAD) Başkanı İlhan Yıldız, geçtiğimiz günlerde babasını kaybeden Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna’ya taziye ziyaretinde bulundu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programında Vali Yunus Sezer; "15 Temmuz'u unutmamamız ve unutturmamamız gerekir." diyerek milli birlik mesajı verdi.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Gelecek Partisi Edirne İl Başkanı Havva Aksoy, "İmralı Mektubu" iddialarına yazılı açıklama yaptı.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım attı. 7552 sayılı İklim Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HABER / MERAL ÇETİNER / ANTALYA - Büyük Birlik Partisi (BBP), Meclis’te bazı muhalefet partileri tarafından gündeme getirilen “kalıcı ve yasal nitelikte komisyon kurulması” önerisine sert tepki gösterdi.
HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN –/ADOM AJANS- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un yeni sedan modeli T10F’nin test sürüşünü gerçekleştirdi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Yeşilay Beylikdüzü Şubesi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini artırmak amacıyla önemli bir etkinlik için hazırlık yapıyordu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan Mahmutköy’deki orman yangını bölgesine giderek ekiplerden bilgi aldı. Yaralıları ziyaret etti.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne İl Jandarma Komutanlığı, okul öncesi öğrencilerini ağırlayarak teşkilatın tanıtımını yaptı; minikler araçları ve köpek timlerini ilgiyle izledi.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Edirne'de düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. LGS sonuçlarının yarın açıklanacağını duyurdu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Keşan’da bir çocuk, ailesi tarafından evden kovulduğunu ifade ederek yurda yerleşme talebinde bulundu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valiliği, kuraklık nedeniyle tarımsal sulamada kademeli kesinti uygulanacağını ve Meriç Nehri’ne santralden su salındığını açıkladı.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne'nin Karaağaç Mahallesi’nde, bir kafeye girmek isterken köpek saldırısına uğrayan vatandaş yaralandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.