Almanya, Schengen Bölgesi'nin serbest dolaşım ilkesini fiilen askıya alarak sınır kontrollerini sıkılaştırdı. 16 Eylül 2024'ten itibaren geçerli olan bu yeni uygulama, Avrupa'nın birçok ülkesini etkiliyor ve vizesi olan kişileri bile etkileyebiliyor. Bu karar, Avrupa genelinde güvenlik endişeleri ve düzensiz göçle mücadele ihtiyacının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
BURSA (İGFA) - Almanya'nın yeni sınır kontrolleri, özellikle Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka’yı kapsıyor. Bu ülkelerden Almanya'ya girişlerde 6 ay boyunca sıkı sınır kontrolleri uygulanacak. Almanya'dan bu ülkelere geçişler ise serbest olacak. Avusturya ile Almanya arasındaki sınır kontrolleri 11 Kasım 2024’e kadar sürecekken, İsviçre, Çekya ve Polonya ile olan sınırlar 15 Aralık 2024’e kadar denetlenecek. Bu sürelerin uzatılabileceği ve en fazla üç yıl sürebileceği belirtiliyor.
NEDEN ŞİMDİ?
Almanya İçişleri Bakanlığı, bu kararın arkasında birkaç temel neden olduğunu açıkladı. Güvenlik endişeleri, düzensiz göçün önlenmesi, mali ve insani yüklerin azaltılması ve sınır ötesi suçlarla mücadele bu kararın arkasındaki başlıca gerekçeler arasında. Bu bağlamda, sınır polislerinin 'sakıncalı' gördükleri kişileri, vizesi olsa bile ülkeye almayabileceği bildiriliyor.
"GÜVENLİK ENDİŞELERİ VE SOSYAL YÜKLER"
Konuya dair görüşlerini aldığımız göç ve güvenlik uzmanları ise, Almanya'nın aldığı bu önlemleri şu şekilde değerlendirdi:
"Almanya’nın Schengen Anlaşması'na getirdiği bu kısıtlamalar, Avrupa'daki güvenlik endişelerinin ve göç yükünün bir yansıması olarak görülebilir. Özellikle düzensiz göçmen akınının artması ve sınır ötesi suçların yükselmesi, birçok Avrupa ülkesinde benzer önlemler alınmasına neden oldu. Almanya’nın vizesi olan kişileri bile geri çevirebilecek olması, bu ülkenin sınır güvenliğine verdiği önemi gösteriyor. Ancak, bu tür önlemlerin insan hakları ve uluslararası ilişkiler açısından ne gibi sonuçlar doğuracağını da göz önünde bulundurmak gerekiyor."
GERİ ÇEVİRME VE SINIR DIŞI İŞLEMLERİ
Almanya'nın sınır dışı işlemlerini ve sınır kontrollerini artırması, özellikle düzensiz göçmenler ve kaçak giriş yapanlar için önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Kaçak girişler, sınır kapılarında karşılanarak, iltica taleplerinin işleme alınması gerekliliğini doğuruyor. Almanya, işgücündeki daralmayı da göz önünde bulundurarak, uygun göçmen politikaları geliştireceğini belirtiyor.
HABER / DUYGU CANKO / ADOM AJANS - İstanbul’un kalbinde yer alan, ama sınırları hayal gücüyle çizilen bir yer var...
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Büyükçekmece Genç Girişimci İşadamları Derneği (BÜYGİAD) Başkanı İlhan Yıldız, geçtiğimiz günlerde babasını kaybeden Büyükçekmece Kaymakamı Ali İkram Tuna’ya taziye ziyaretinde bulundu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programında Vali Yunus Sezer; "15 Temmuz'u unutmamamız ve unutturmamamız gerekir." diyerek milli birlik mesajı verdi.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Gelecek Partisi Edirne İl Başkanı Havva Aksoy, "İmralı Mektubu" iddialarına yazılı açıklama yaptı.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım attı. 7552 sayılı İklim Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HABER / MERAL ÇETİNER / ANTALYA - Büyük Birlik Partisi (BBP), Meclis’te bazı muhalefet partileri tarafından gündeme getirilen “kalıcı ve yasal nitelikte komisyon kurulması” önerisine sert tepki gösterdi.
HABER / M. MUSTAFA KARAYÜN –/ADOM AJANS- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un yeni sedan modeli T10F’nin test sürüşünü gerçekleştirdi.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Yeşilay Beylikdüzü Şubesi, toplumda sağlıklı yaşam bilincini artırmak amacıyla önemli bir etkinlik için hazırlık yapıyordu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan Mahmutköy’deki orman yangını bölgesine giderek ekiplerden bilgi aldı. Yaralıları ziyaret etti.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne İl Jandarma Komutanlığı, okul öncesi öğrencilerini ağırlayarak teşkilatın tanıtımını yaptı; minikler araçları ve köpek timlerini ilgiyle izledi.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Edirne'de düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. LGS sonuçlarının yarın açıklanacağını duyurdu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Keşan’da bir çocuk, ailesi tarafından evden kovulduğunu ifade ederek yurda yerleşme talebinde bulundu.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne Valiliği, kuraklık nedeniyle tarımsal sulamada kademeli kesinti uygulanacağını ve Meriç Nehri’ne santralden su salındığını açıkladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.