Bakan Bayraktar'ın Irak'la enerji diplomasisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Irak’ta petrolden doğal gaza elektrikten Kalkınma Yolu Projesi’ne kadar birçok farklı başlıkta görüşmeler gerçekleştirdi.

GÜNCEL 17.03.2025 12:22:52 0
Bakan Bayraktar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Irak’ta petrolden doğal gaza elektrikten Kalkınma Yolu Projesi’ne kadar birçok farklı başlıkta görüşmeler gerçekleştirdi.

ANKARA (İGFA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yoğun bir görüşme trafiğine sahne olan Irak temasları, Bağdat’ta başladı.

İlk olarak Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayan Abdülgani ile bir toplantı gerçekleştiren Bayraktar, görüşme sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Görüşmemizde ülkelerimiz arasındaki mevcut projelerin yanı sıra liderlerimizin ortaya koyduğu ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için petrol ve doğal gaz sektörlerinde üretim, iletim ve ticaret alanlarındaki yüksek potansiyeli hayata geçirmek üzere iş birliği fırsatlarını değerlendirdik" dedi. 

IRAK’A ELEKTRİK İHRACATI

Bayraktar daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Sudani ile görüşürken toplantıya ilişkin “Görüşmemizde enerji alanındaki iş birliğimizi derinleştirme ve bölgesel enerji güvenliğine katkı sağlama noktasında yapılabilecekleri değerlendirdik. Irak’a mevcut elektrik ihracatımızın kısa süre içerisinde artırılması konusunu da ele aldık. Türkiye ve Irak arasındaki stratejik ortaklığı daha da güçlendirme noktasında mutabık kaldık.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Bayraktar, bu görüşme sonrasında Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. Bayraktar, bölgesel gelişmeler ve bu gelişmelerin kısa ve orta vadede iki ülkeye ve enerji sektörüne yansımalarının değerlendirildiği görüşmeye yönelik “Kalkınma Yolu Projesi'nin bir enerji yolu olarak da değerlendirilmesinin ve bu çerçevede iş birliğimizin güçlendirilmesinin önemine dikkat çektik." ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKTE İŞ BİRLİĞİ

Bakan Bayraktar’ın Bağdat’taki son durağı Irak Elektrik Bakanlığı oldu. Bakan Ziyad Ali Fazıl ile görüşen Bayraktar, sosyal medyadan “Başta iki ülke arasındaki enterkonneksiyon kapasitesinin artırılması ve yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere iş birliği fırsatlarını ele aldık. Buna paralel olarak elektrik ticaretimizin artarak sürmesine ilişkin imkanları değerlendirdik." paylaşımını yaptı.

Daha sonra Bağdat’tan ayrılan Bayraktar, IKBY Başbakanı Mensur Barzani ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirirken toplantı sonrasında "Görüşmemizde petrol ve elektrik ticaretimizi geliştirmek için atılacak adımları ve bölgedeki hidrokarbon sahalarında kamu-özel şirketlerimizle iş birliğinin geliştirilmesi yönünde yapılabilecekleri ele aldık" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : YerelHaberim.Net

İhale İlanı...

İlçemiz Büyükçekmece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait 1 (Bir) adet aracın satış ihalesi yapılacaktır.

Muğla İki Yeni Sosyal Merkez

Muğla Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara yönelik sosyal hizmet yatırımlarına devam ediyor.

Bakan Bayraktar: Enerjide Tarihi Üretim Rakamına Ulaştık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji üretiminde önemli bir eşiği aştığını açıkladı.

İmamoğlu'ndan Bayrak Çağrısı

İmamoğlu, mesajına “Aziz milletim, çok değerli vatandaşlarım” sözleriyle başlayarak, seslenişini Silivri’deki hücresinden gerçekleştirdiğini belirtti.

Erdoğan'dan Papa Francis İçin Taziye Mesajı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in (Papa Fransuva) vefatı dolayısıyla sosyal medya hesabından taziye mesajı yayımladı.

Barışın Ekmeği Çocuklarla Mayalanıyor

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS  Esenler Belediyesi’nin 15. kez düzenlediği Uluslararası Barış Ekmeği Festivali başladı. Çocuklar barış için bir araya geldi, elleriyle boyadıkları duvarda Filistin’e özgürlük mesajı verdiler.

23 Nisan Coşkusu Başladı

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS  Beylikdüzü Belediyesi’nin 23 Nisan’a özel düzenlediği çocuk şenliği başladı. Renkli etkinliklerle dolu programda çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor.

Memurluk Hayali Güçleniyor

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS Türkiye genelinde yapılan bir ankete göre, çalışanların yüzde 76’sı çocuklarının devlet memuru olmasını istiyor. Velilerin çoğu masa başı, garantili işlerin peşinde.

Üretici Fiyatları Yükseliyor

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS Mart ayında yurt dışına yönelik üretici fiyatları artışını sürdürdü. TÜİK verilerine göre YD-ÜFE yıllık bazda yüzde 19,34 artarken, enerji grubu hariç tüm sektörlerde yükseliş görüldü.

Bugün Yurtta Hava

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunun yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği bekleniyor.

Korkutan Kaza

HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Edirne’de kontrolden çıkan araç, bir sitenin duvarı ile balkon arasında asılı kaldı. Kazada sürücünün yanındaki yolcu yaralandı.

30. Yılda Atatürk’ün Huzurunda

Kuruluşunun 30. yılını kutlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü manevi huzurunda ziyaret etti.

Türkiye Uzayda Küresel Güç Oluyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 21 Nisan 2025 tarihinde hizmete giriyor.

23 Nisan’da Meclis’te Çocuklar Sahnede

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS TBMM, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel oturumla toplanacak.

Esendal Kaya, Güven Tazeledi

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Beylikdüzü siyasetinde önemli bir isim olan Esendal Kaya, Anavatan Partisi Beylikdüzü İlçe Başkanlığı’nda yapılan olağan genel kurulda bir kez daha ilçe başkanı seçildi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.