Batı Nil Virüsü Bursa'da mı?
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Profesörü Dr. Emel Yılmaz, Batı Nil Virüsü’nün 1937'lere dayandığını ve ülkemizde 2010 yılında küçük bir salgın yaşandığını belirtti. Bu virüs, kuşların göç yollarına bağlı olarak mevsimsel olarak ortaya çıkabiliyor ve sivrisineklerle bulaşıyor. Prof. Yılmaz, şu anda Amerika'da sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
“BELİRTİLERİ NELERDİR”
Prof. Dr. Yılmaz, Batı Nil Virüsü’nün belirtilerinin gribal enfeksiyon gibi başladığını belirtti. Baş ağrısı, kas ağrısı ve ateş yüksekliği gibi semptomlar görülüyor. Viral zoonozların genel olarak benzer belirtiler gösterdiğini vurguladı.
“BULAŞMA YOLLARI”
Virüsün sivrisinek ısırması yoluyla bulaştığını, temas veya hava yoluyla geçiş yapmadığını belirten Prof. Yılmaz, nadir durumlarda kan transfüzyonu ve organ nakli yoluyla da bulaşabileceğini söyledi. Enfekte kişilerin yüzde 80’inde belirti görülmediğini ve büyük salgınların nadir olduğunu ifade etti.
“KORUNMA YOLLARI”
Prof. Dr. Yılmaz, Batı Nil Virüsü'nden korunmak için uzun kıyafetler giyilmesini, sinek kovucu kullanılmasını ve su birikintilerinin önlenmesini önerdi. Ayrıca, iklim değişikliği nedeniyle bu tür virüslerin daha yaygın hale gelebileceğini belirterek, önlemlerin zamanında alınmasının önemine dikkat çekti.
Haber: Duygu CANKO