BESOB 'enflasyon muhasebesi'ne dikkati çekti

BESOB 'enflasyon muhasebesi'ne dikkati çekti

EKONOMİ 16.08.2024 10:02:01 0
BESOB

BESOB’tan yapılan yazılı açıklamada, enflasyon muhasebesinin asıl amacının işletmelerin finansal tablolarının, varlık ve borçlarının enflasyona göre yeniden düzenlemek olduğuna dikkat çekildi.

BURSA (İGFA) - Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (BESOB) enflasyon muhasebesine yönelik yazılı açıklama yapılarak, mağduriyete dikkati çekildi. 

“Enflasyon muhasebesinin asıl amacı; işletmelerin finansal tablolarının, varlık ve borçlarının enflasyona göre yeniden düzenlenmesidir" denilen açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:

“Bursa il sınırları dahilinde birliğimize bağlı 101 meslek odamız ve yaklaşık 90.000 üye esnaf ve sanatkarımız bulunmaktadır. Üyelerimizin içinde işletme defteri usulüne göre mükellefiyete tabi olanların sayısı oldukça fazla olmakla birlikte, mükellefiyetini bilanço esasına göre sürdürmekte olan önemli sayıda üyemiz de bulunmaktadır. Son yıllarda yüksek seyreden enflasyonla birlikte üyelerimiz faaliyetlerini sürdürmekte zorlanmakta hatta tabiri caiz ise ayakta kalma mücadelesi vermektedirler. Bu enflasyonist ortamda hayatını idame ettirmeye çalışan işletmeler diğer taraftan da alınan tedbirlere uyum sağlamak durumunda kalmaktadır. Bi lanço usulüne göre mükellefiyete tabi olan işletmeleri kapsamına alan enflasyon muhasebesi de bunlardan biridir. Enflasyon muhasebesinin asıl amacı; işletmelerin finansal tablolarının, varlık ve borçlarının enflasyona göre yeniden düzenlenmesidir. Ülkemizde enflasyon muhasebesinin vergisel boyutu da mevzuata eklenmiştir. 2024 yılı hesap döneminde ilk geçici vergi beyannamelerinde enflasyon düzeltmesinden oluşan düzeltme farkları vergi hesaplamasında dikkate alınacaktır. Parasal olmayan aktif varlık rakamları güçlü, öz sermaye rakamları düşük olan işletmeler, enflasyon düzeltmesinden dolayı ek vergi ödemek zorunda kalacaklardır".

Bu arada söz konusu mağduriyeti örneklendiren BESOB yönetimi, açıklamalarında, "Örneğin; 18 TEMMUZ 2006 yılında 16.949,15 TL bedelle işletmeye alınan bir Jeneratör 2023 yılı sonu enflasyon değerlerine göre hesaplandığında 362.089,44 TL olmaktadır. 30 HAZİRAN 2024 tarihine göre hesaplanan enflasyon değerlerine göre aynı Jeneratör 432,671,53 TL değere sahip olmaktadır. 01 OCAK 2024 - 30 HAZİRAN 2024 tarihleri arasında Jeneratör’ün değeri 70.582,09 TL artmıştır. Bu artıştan dolayı işletme, sadece jeneratöre uygulanan enflasyon düzeltmesi sebebiyle %25 yani 17.625,42 TL daha Kurumlar geçici vergisi ödemesi gerekecektir" ifadelerini kullandı.

BESOB yönetimi açıklamalarını, "Bu sebeple; bilanço usulüne tabi üyelerimizin enflasyon muhasebesi uygulamasında olası mağduriyetlerini önlemek adına enflasyon muhasebesi uygulamasının, vergi matrahlarına etkisinin ortadan kaldırılması ve yıllık olarak uygulanmasını talep etmekteyiz. Yetkililerden de bu doğrultuda adımlar atmalarını beklediğimizi tüm kamuoyuna saygılarımızla bildiririz" şeklinde sonlandırdı.

Özdağ’dan Sert Mesajlar… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

HABER: NEZİR KARAYÜN - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Teşkilat Başkanı Musa Ertugan tarafından Antalya’da düzenlenen iftar programı öncesinde Türkiye gündemine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Albayrak; Eğitimi Geleceğe Taşıyacak Bir Anlayışla Çalışıyoruz

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Büyükçekmece 19 Mayıs Ortaokulu Müdürü Mehmet Albayrak’ı ziyaret etti.

Doğayla Barış Ödülü Akif Manaf’a

HABER / NEZİR KARAYÜN - Akif Manaf, doğanın korunması ve sürdürülebilir yaşam modeline katkıları nedeniyle Geppetto Restorasyon tarafından Doğayla Barış Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, çevreye duyarlı projeleri nedeniyle verildi.

Yatırım ve Faiz Gelirlerine Vergi Geliyor…

HABER / NEZİR KARAYÜN - Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’nci maddesi kapsamında menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları, mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kazançların vergi geliyor.

Aras; Yalnızca Akademik Başarıya Değil, Hayata Da Hazırlıyoruz

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Eğitimden Haberler imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Emlak Konut Mimarsinan Lisesi Müdürü Hikmet Aras’ı makamında ziyerek etti.

Aksoy’dan İlk Öğretmenevi Müjdesi

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Esenyurt Belediyesi’nin öğretmenlere özel düzenlediği iftar programında konuşan Başkan Vekili Can Aksoy, ilçeye ilk öğretmenevinin kazandırılacağını açıkladı.

Karayün; Eğitim Camiasının Sesi Olmaya Devam Edeceğiz

Karayün okul ziyaretleri kapsamında Büyükçekmece Çakmaklı Cumhuriyet İlk ve Ortaokuluna anlamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Okul Müdürü Zeki Borcekli’yi makamında ziyaret etti.

MND İftar Sofrasında Gönülleri Buluşturdu ( GÖRÜNTÜLÜ HABER )

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - Marmara Nakliyeciler Derneği Başkanı Halil Kanat, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte dernek üyelerini ve Beylikdüzü protokolünü iftar programında ağırladı.

Maarif’ten Eğitimde İç Cephe Hamlesi

Ramazan genelgesi etrafında oluşan tartışmalara dikkat çeken Maarif Platformu, eğitimde milli duruşun korunması için iç cephe vurgusu yaptı.

Maarifin Kalbinde Ramazan Coşkusu

HABER: NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Arzuoğlu, Ramazan ayı etkinliklerinin “Maarifin Kalbinde Ramazan” temasıyla ilçedeki okullarda devam ettiğini açıkladı.

Öztop; Sporda ve Akademik Başarıda İddialıyız

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni, Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı usta gazeteci Nezir Karayün, Beylikdüzü Abidin Nesimi Fatinoğlu Anadolu Lisesi Müdürü Özer Öztop’u makamında ziyaret etti.

Yapay Zeka İle Yeniden Doğan “Aldatıldık” Gündem Oldu

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Türk müziğinin hafızalara kazınan eserlerinden “Aldatıldık”, bu kez farklı bir anlayışla dinleyici karşısına çıktı.

Bayram; Meslek Liselerinde Ezber Bozan Hamleler Yapıyoruz

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Mesleki Teknik Bölümü’nden sorumlu Şube Müdürü Alper Bayram’ı ziyaret etti.

Aksoy’dan 8 Yeni Aile Sağlığı Merkezi Geliyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - Esenyurt’ta sağlık yatırımları büyüyor. Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un öncülüğünde 8 mahallede Aile Sağlığı Merkezi için yer tahsisi tamamlandı. Yeni merkezler kısa sürede hizmete açılacak.

Ücret Geliri Elde Edenler İçin Vergi Rehberi

ÖZEL HABER / NEZİR KARAYÜN - 2025 takvim yılında ücret geliri elde eden gerçek kişilerin vergilendirilmesine yönelik hazırlanan “Ücret Geliri Elde Edenler İçin Vergi Rehberi” güncellenerek kamuoyunun kullanımına sunuldu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.